Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Robert Fico hovorí o šikanovaní opozície: Tvrdia, že som očkovaný, ide o hackerský útok!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA – Hackerský útok. Práve tieto slová skloňuje predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v posledných dňoch. Začiatkom týždňa totiž poukázal na to, že za neho niekto v systéme eHranica vypísal formulár a uviedol, že je zaočkovaný. Fico však aj s ďalšími kolegami zo strany už dlhodobo tvrdia, že sa očkovať nedajú a preto hovorí o manipulácii zo strany vlády a štátu. Trestné oznámenie sa však údajne podať nechystá.

Celé sa to malo udiať ešte 31. júla tohto roku, keď za Fica podľa jeho slov niekto vypísal formulár v portáli eHranica. Ide o formulár, na základe ktorého očkovaní po ceste do zahraničia nemusia ísť do karantény, no neočkovaní áno.

VIDEO Fico obvinil štát: Hovorí o hackerskom útoku, v eHranici sa objavili zaujímavé informácie

Fico obvinil štát: Hovorí o hackerskom útoku, v eHranici sa objavili zaujímavé informácie (Zdroj: FB / Smer - sociálna demokracia)

Ak teda nespĺňajú jednu z výnimiek – napríklad sú politici, žiaci, študenti, pendleri, alebo vodiči a členovia posádky (napr. autobusová doprava, preprava osôb na letiská, pohrebná služba, vlaková doprava a podobne).

Fico už dlhodobo vyhlasuje, že očkovaný nie je, napriek tomu evidentne niekto zneužil jeho osobné údaje a vo firmulári eHranica uviedol, že je plne očkovaný. Okrem toho, podľa vlastných slov v tom čase ani v zahraničí nebol. „Nie som zaočkovaný a nepôjdem sa dať zaočkovať,“ uviedol Fico kriticky, pričom nezabudol dodať, že podľa neho nejde o malý incident, ale o politický útok.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Poukázal aj na ďalšiu vec – a tým je, že do formulára treba uviesť rodné číslo, ale aj mail či telefónne číslo. Aj z toho dôvodu si Fico myslí, že tak spravil niekto, kto tieto údaje poznal, zrejme z jeho okolia. Avšak, ako dodal, svoje telefónne číslo ani mail údajne nepoužíva, na komunikáciu vraj využíva mailové adresy svojich kolegov. „Mám na to svoje dôvody,“ povedal.

Robert Fico hovorí o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Fico ozrejmil, že Národné centrum zdravotníckych informácií priznalo, že išlo o hackerský útok, avšak, Úrad verejného zdravotníctva ho má opakovane vyzývať, aby predložil doklad o plnom zaočkovaní. Aj z toho dôvodu hovorí o šikanie zo strany štátu a údajne takto prenasledujú opozíciu. Myslí si, že za zneužitie formulára a hackerský útok môže súčasná vláda.

Napriek tomu však nepodal trestné oznámenie. „Aký to má význam?“ spýtal sa.

Počas tlačovej konferencie otvoril aj Pandorinu skrinku – zaujíma sa totiž, či sa nefalšujú všetky čísla a štatistiky zaočkovaných ľudí. „Čo keď sú to desaťtisíce prípadov, kde sa zvyšuje miera zaočkovanosti falšovaním dokladov. Toto sa nedá pri týchto ľuďoch vôbec, ale že vôbec vylúčiť, a nech je môj prípad mementom zvrhlosti tejto vládnej koalície,“ zamyslel sa Fico.

Robert Fico hovorí o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Národné centrum zdravotníckych informácií však upozorňuje, že ide o dva rozličné systémy a formulár eHranica nemá žiadny vplyv na vývoj zaočkovanosti na Slovensku. V súčasnosti je na Slovensku plne zaočkovaných zhruba 42 percent populácie, najmenej v rámci krajín V4. V Česku to je vyše 56 percent. Zo všetkých krajín V4 je na tom v súčasnosti najlepšie Maďarsko.

 

Viac o téme: OčkovanieProblémRobert FicoKoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaHackerský útokNCZI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu