Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kolíková informovala o nových správnych súdoch: V týchto mestách budú sídliť

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Prvostupňové správne súdy by mohli sídliť v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach. Vyplýva to z návrhu zákona o zriadení správnych súdov, ktorý Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predkladá do medzirezortného pripomienkového konania. Na pondelkovom brífingu o tom informovala šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

"Som presvedčená, že vybudovanie správneho súdnictva dáva garanciu, že princípy právneho štátu berieme veľmi vážne na ceste k demokracii a že práve spory medzi občanom a štátom majú vážnu váhu a v tejto súvislosti je vybudovanie správneho súdnictva naozaj tou najlepšou cestou," uviedla ministerka s tým, že správne súdnictvo sa stane plne autonómnou súčasťou sústavy súdov.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Správne súdnictvo navrhujeme riešiť prostredníctvom troch prvostupňových súdov so sídlami v Banskej Bystrici, Košiciach a Trnave a už zriadeného a fungujúceho Najvyššieho správneho súdu (NSS) v Bratislave," podotkol rezort spravodlivosti. Prvostupňové správne súdy nebudú mať disciplinárnu právomoc, tá má patriť výlučne do agendy NSS SR.

Hotové majú byť už budúci rok

Obvody správnych súdov navrhuje rezort naviazať na obvody administratívno-právnych krajov. Trnavský správny súd na Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj. Banskobystrický správny súd na tamojší samosprávny kraj, a tiež pre Nitriansky a Žilinský kraj. Správny súd v Košiciach by mal mať pôsobnosť v Košickom a Prešovskom kraji.

Zriadenie správnych súdov sa má uskutočniť v dvoch fázach. "Chceme ich vytvoriť budúci rok od marca s tým, že plná agenda by bola spustená k prvému septembru budúceho roka," povedala ministerka.

Správne súdnictvo rieši spory medzi občanom a štátom, chráni ľudí pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Preskúmava rozhodnutia úradov, inštitúcií, ktoré sa okrem iného týkajú dôchodkov, sociálnych dávok či daňových vecí.

Návrh zákona o zriadení správnych súdov je súčasťou reformy súdnej mapy. Ešte 13. septembra ministerka informovala, že by po novom mohli fungovať štyri druhostupňové všeobecné súdy, namiesto doterajších ôsmich. A to v Trnave, Prešove, Banskej Bystrici a v Žiline. Navrhované zmeny sa týkajú aj zriadenia mestského súdu v Bratislave a v Košiciach, či nového usporiadania sídel a obvodov okresných súdov, ktorých počet sa má znížiť z 54 na 30.

Viac o téme: Mária KolíkováNajvyšší správny súdSprávne súdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu