Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekári sa boja najhoršieho: Delta po pápežovej návšteve udrela naplno, infikovaný je aj arcibiskup!

Pápež František (druhý zľava) a metropolita Ján Babjak (vpravo). Zobraziť galériu (4)
Pápež František (druhý zľava) a metropolita Ján Babjak (vpravo). (Zdroj: SITA / Viktor Zamborský)

BRATISLAVA – Už to je týždeň, čo na Slovensko po dlhých rokoch zavítal pápež František a strávil tu celé tri dni. Odborníci tvrdili, že v aktuálnej situácii ide o mimoriadne rizikové podujatie, po ktorom začnú rapídne narastať prípady pozitívne testovaných na koronavírus. Opäť sa nemýlili. V nemocniciach sú hospitalizované aj ťažké prípady, ba čo viac, nakazený je dokonca aj prešovský arcibiskup!

Pápež František navštívil Slovensko od nedele 12. septembra do stredy 15. septembra. Počas návštevy sa stretol s viacerými skupinami – židovskou a rómskou komunitou, s mladými, štátnikmi, odslúžil aj omšu v Šaštíne na sviatok Sedembolestnej panny Márie, na ktorej sa zúčastnilo vyše 50-tisíc ľudí.

VIDEO Metropolita Ján Babjak, ktorý bol na stretnutí s pápežom Františkom, mal pozitívny test na COVID-19

Metropolita Ján Babjak, ktorý bol na stretnutí s pápežom Františkom, mal pozitívny test na COVID-19 (Zdroj: Topky)

Lekári, analytici a odborníci upozorňovali na to, že už prvý týždeň od návštevy pápeža bude zlomový, čo sa týka nárastu pozitívne testovaných ľudí a hospitalizácii. Nemýlili sa a tento stav už je tu. V nemocniciach pribúda čoraz viac pacientov s ťažkým COVIDom, laboratória denne odhalia stovky nakazených. Nákaza však neobchádza ani predstaviteľov cirkvi – od návštevy pápeža sa nakazil aj prvý predstaviteľ cirkvi – konkrétne prešovský arcibiskup Ján Babjak.

Lekári sa boja najhoršieho:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / Viktor Zamborský)

"Prešovský grécko-katolícky arcibiskup Ján Babjak postúpil v sobotu RT-PCR test na prítomnosť ochorenia COVID-19 a jeho výsledok bol pozitívny. Arcibiskup sa ihneď utiahol do domácej karantény, je očkovaný a má len mierne príznaky," informoval hovorca prešovského arcibiskupstva Michal Pavlišinovič. Dôvodom testovania bolo, že bol v kontakte s pozitívne testovaným biskupom z Grécka, s ktorým bol na stretnutí s pápežom v Budapešti a v utorok 14. septembra v Prešove. Informoval o tom portál tvnoviny.sk

Nateraz je otázne, či bude musieť byť v karanténe aj samotný pápež František.Všetkých zo skupiny Konferencie biskupov Slovenska, ktorí mohli byť v kontakte s Mons. Babjakom, sme informovali o výskyte pozitívneho prípadu. Prosíme, aby ľudia boli pozorní na bežné prechladnutie, ktoré prichádza pri zmene počasia, pretože príznaky pri covide môžu byť podobné," dodal Pavlišinovič.

Lekári sa boja najhoršieho:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA / Viktor Zamborský)

Sabaka: A je to tu

O tom, že situácia sa zlomila a čakanie na jesennú vlnu delta variantu koronavírusu skončilo, informoval na sociálnej sieti aj infektológ bratislavských Kramárov Peter Sabaka. Pacienti nám pribúdajú. V Bratislave zatiaľ nie tak rýchlo, ako inde ale pribudajú. Ráno som začal prekladom pacienta na JIS. Čerstvý 70-tnik, diabetik a neočkovaný. V liečbe má všetko o čom vieme, že pomáha (a ešte aj to o čom aspoň dúfame, že pomáha),“ uviedol Sabaka s tým, že pacient potrebuje vysokoprietokový kyslík, ktorý mu lekári v nemocnici dávajú naplno a veria, že to bude stačiť.

Lekári sa boja najhoršieho:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Peter Sabaka)

V opačnom prípade budú musieť pacienta pripojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Sabaka však poukázal na to, že prežíva deja-vú zo septembra minulého roku, V súčasnosti majú na COVID oddelení 12 pacientov od 30 do 85 rokov, teda mladých, aj tých rizikových, pričom očkovaní sú len dvaja. A práve tí sú na tom podľa slov Sabaka najlepšie.História sa opakuje. Akurát sme tomu mohli zabrániť. A drvivá väčšina úmrtí bude zbytočných. Ak by som patril k ľudom verejne spochybňujúcim význam a bezpečnosť očkovania, začal by som si spytovať svedomie,“ uzavrel Sabaka.

 

 

 

Viac o téme: HospitalizácieKoronavírusPrešovský arcibiskupJán BabjakPeter SabakaPozitívne testyNávšteva pápeža FrantiškaNakazení pacienti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu