Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Španielsko zaradilo Slovensko do zoznamu štátov s vysokým rizikom nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko od pondelka (13.9.) zaradilo Slovensko do zoznamu štátov s vysokým rizikom nákazy. Konkrétne ide o východné Slovensko a Bratislavský kraj. Cestujúci z týchto častí krajiny sú povinní preukázať sa pri vstupe do Španielska negatívnym výsledkom testu, očkovacím preukazom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19.

V prípade testu môže ísť o PCR test (RT-PCR) nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín. Očkovacím preukazom sa môžu preukázať cestujúci zaočkovaní oboma dávkami vakcíny schválenej v EÚ (EMA) alebo tými, ktoré uznáva WHO. Kompletné očkovanie musí byť ukončené 14 dní pred príchodom.

Potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 môžu cestujúci predkladať najskôr po 11 dňoch od identifikovania ochorenia, maximálne však 180 dní po jeho vydaní. "Uvedené potvrdenia alebo certifikáty musia byť originál, vyhotovené v španielčine, angličtine, francúzštine alebo nemčine a môžu byť predložené v papierovej alebo elektronickej podobe," priblížil slovenský rezort diplomacie.

KORONAVÍRUS Španielsko zaradilo Slovensko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho pre všetkých cestujúcich do Španielska platí povinnosť predložiť vyplnený sanitárny formulár. "Vypĺňa sa spravidla 48 hodín pred odletom, keďže sa uvádza aj číslo sedadla v lietadle a pod.," uviedlo ministerstvo s tým, že ho možno vyplniť aj v bezplatnej aplikácii stiahnutej do mobilného telefónu - SpTH (Spain travel health). Po zaslaní formulára cestujúci získa tzv. zdravotný QR kód, ktorý bude prezentovať počas kontroly.

MZVEZ zároveň odporúča cestujúcim zistiť si vopred u leteckej spoločnosti podmienky nástupu do lietadla a tiež, aby si pri ceste zo/do Španielska vopred zistili aj podmienky v krajine, cez ktorú tranzitujú. "Zoznam sa aktualizuje každých sedem dní, v zásade k pondelku nasledujúceho týždňa, preto je nevyhnutné v prípade cesty na začiatku týždňa sledovať aktualizáciu," dodal rezort.

Viac o téme: RizikoŠpanielskoSlovenskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu