Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vojna v polícii naberá na obrátkach! Obvinili dvoch vyšetrovateľov NAKA: Inšpekcia zadržala aj vlastného šéfa

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli Štefana Mašína. Zobraziť galériu (24)
Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli Štefana Mašína. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov NAKA. V putách skončil aj dočasný šéf policajnej inšpekcie Peter Scholtz.

archívne video

Na NAKA vypovedá Norbert Bödör v kauze Očistec (Zdroj: Ivan Mego)

Vojna v polícii pokračuje! Policajná inšpekcia v pondelok ráno zadržala štyroch ľudí. Medzi nimi je aj bývalý šéf tímu Božie mlyny Ján Čurilla, ale aj vyšetrovateľ z kauzy Očistec Pavol Ďurko, Štefan Mašin a Milan Sabota. V prípade policajnej akcie Očistec bol zadržaný aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ale aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý bol vyšetrovateľmi označený za hlavu organizovanej zločineckej skupiny. 

Vojna v polícii! Šéfke tímu inšpekčnej služby pozastavili činnosť: Išla po vyšetrovateľoch NAKA

O zadržaní vyšetrovateľov informoval portál Aktuality.sk. Ďalším zadržaným má byť podľa portálu aj vyšetrovateľ, ktorý nedávno riešil podozrenie voči inšpekcii a Slovenskej informačnej službe. Jeho uznesenie o začatí trestného stíhania zrušil námestník generálneho prokurátora Maroša Žilinku Jozef Kandera. Využil na to paragraf 363. Prípad zadržania vyšetrovateľov dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave. Podľa informácií tvnoviny.sk dvoch zo zadržaných vyšetrovateľov už obvinili, ide o Jána Čurilu a Pavla Ďurka. Obvinení sú z marenia spravodlivosti a zneužívania právomocí.

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, v trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vydal v pondelok (13. 9.) uznesenie o začatí trestného stíhania a súčasne vznesení obvinenia dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava J. Č. a P. Ď., pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva," informovala hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave v dopoludňajších hodinách priviezli Štefana Mašina.
Zobraziť galériu (24)
Na Krajskú prokuratúru v Bratislave v dopoludňajších hodinách priviezli Štefana Mašina.  (Zdroj: Ján Zemiar)

Na Krajskú prokuratúru v
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, v tento deň v ranných hodinách oboch obvinených príslušníkov NAKA, odbor Bratislava, zadržal v mieste výkonu ich služby. "Výsluch obvinených za účasti ich obhajcu, začal 13. septembra o 13.30 h. Po výsluchu obvinených bude vyhodnotený obsah ich výsluchov a v kontexte ďalších dôkazov, bude stanovený ďalší procesný postup," dodal hovorca s tým, že vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, v inej trestnej veci, vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, po tom čo v pondelok (6. 9.) vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a pondelok (13. 9.) ráno ako podozrivých zadržal a predviedol z miesta výkonu ich služby príslušníkov NAKA - M. S. a Š. M. na policajné prezídium na výsluch. "Spomínaný vyšetrovateľ ich už vypočul a po vyhodnotení všetkých dôkazov kompetentní stanovia ďalší procesný postup," uzavrel Skladan.

Zadržali aj dočasného šéfa

Popoludní antitím policajnej inšpekcie zadržal aj svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. Urobila tak na pokyn prokurátora Juraja Chyla. Scholtza mali podľa našich informácií zadržať priamo v jeho kancelárií. Chyla dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Generálna prokuratúra SR, ako i Krajská prokuratúra v Bratislave sa vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony k veci vyjadrovať zatiaľ nebudú. Uviedol to hovorca GP SR Dalibor Skladan. Minister vnútra Roman Mikulec poveril zastupovaním ÚIS Scholtza 11. júna. Nahradil riaditeľa inšpekcie Adriána Szabóa, ktorého po vznesení obvinenia v korupčnej kauze pozbavili výkonu štátnej služby.

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Scholtz, inšpekcia
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Scholtz, inšpekcia
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Scholtz je príslušníkom Policajného zboru od decembra 1994. Začínal na obvodnom oddelení Policajného zboru v Senci, pričom v rokoch 2002 až 2004 bol zástupcom riaditeľa. Na inšpekcii bol služobne zaradený osem rokov (2004 až 2012). V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa odboru inšpekčnej služby Západ. Scholtz 22. júla odvolal vedúcu špecializovaného tímu ÚIS Dianu Santusovú. Odvolanie sa stretlo s kritikou zo strany krajského prokurátora v Bratislave Rastislava Remetu.

Krivé výpovede

Úrad inšpekčnej služby zasahoval už v júli. Obvinení z krivých výpovedí boli Csaba Dömötör, Matej Zeman a Peter Petrov. Dömötöra už podmienečne odsúdili. Akcia inšpekčnej služby bola vtedy prerušená a dočasný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz pozastavil činnosť vedúcej skupiny Diane Santusovej.

Tej navrhovali aj aby podstúpila detektor lži. Činnosť tímu, ktorý vyšetruje manipulovanie výpovedí, pozastavená nebola. 

Postupy tímu ÚIS a NAKA vzbudzujú pochybnosti 

"Reagujúc na medializované informácie o zadržaní vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú súčasťou tímu Očistec a podieľajú sa na vyšetrovaní aj iných závažných trestných vecí spadajúcich pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musíme predovšetkým konštatovať, že nemáme bližšiu vedomosť, ktorých konkrétnych káuz sa má dôvod ich zadržania a obvinenia týkať. Poznajúc však dlhoročnú prácu a charakterové vlastnosti týchto vyšetrovateľov vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, ktoré môžu oprávnene spoločnosť znepokojovať," zdôraznil Lipšic.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Podľa jeho slov sú tieto obavy pritom umocnené faktom, že v pondelok bol zadržaný aj dočasne poverený riaditeľ ÚIS, podľa medializovaných informácií opäť so súhlasom prokurátora KP Bratislava. "Pritom netreba zabúdať, že prokurátor tejto prokuratúry vzniesol obvinenie aj voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi Kovářikovi, ktorý v nadväznosti na tento fakt odstúpil z funkcie," dodal špeciálny prokurátor.

Blaha hovorí o narafičených udavačoch

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha reagoval na ranný zásah inšpekcie na sociálnej sieti.  "Záťah na Čurillu a ďalších vyšetrovateľov NAKA je jasný dôkaz, že systém narafičených udavačov bol odhalený a lipšicovská mafia dostala po pysku," myslí si Ľuboš Blaha zo Smeru. "Čo je najstrašnejšie, kvôli mafiánskym sieťam v polícii zomrel aj Milan Lučanský a trpeli mnohí nevinní ľudia," dodal.

Mimoriadny výbor k vojne v polícii

Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) zvoláva mimoriadne zasadnutie výboru k situácii v polícii. Pozvať chce riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Termín zasadnutia výboru oznámi čoskoro, informoval na sociálnej sieti.

"Vzhľadom na posledné zatýkania, na situáciu spojenú so spochybňovaním vyšetrovaní či so zverejňovaním spisov z polície a prokuratúry, som sa rozhodol, že je najvyšší čas zvolať mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru. Je potrebné objasniť situáciu v Policajnom zbore, najmä vo svetle vzájomných obviňovaní, zatýkaní a pokusov o zastrašovanie vyšetrovateľov," zdôvodnil Krúpa.

Reaguje aj minister vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec vidí za zadržaním vyšetrovateľov NAKA účelovú akciu a pokračovanie snáh o zastrašovanie. "Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Považujem to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí, rastie každým dňom. Neprekvapuje ma, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta," vyjadril sa pre Topky minister.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dokument, o ktorom Mikulec hovorí, máme v redakcii k dispozícii. Ide o návrh začatia trestného stíhania zo 6. septembra. Trestné stíhanie sa malo týkať bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana, vyšetrovateľky Diany Santusovej, bývalého člena NAKA Jána Kaľavského a Michala Vyšvádera a Martina Ciriaka. Santusová je aktuálne postavená mimo službu. 

V dokumente sa ďalej uvádza, že ide o skupinu, ktorú mal riadiť muž pod prezývkou "Pán X". Tak volajú Petra Košča, ktorý je obvinený z podplácania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a momentálne je na úteku. Z dokumentu vyplýva, že organizovaná skupina sa mala podieľať na zastavení aktuálnych trestných konaní a zatlačiť na kajúcnikov, ktorých mali dostať naspäť do väzby. Tam ich potom mali naviesť na to, aby krivo svedčili voči vyšetrovateľom pracovnej skupiny Očistec a Félix. Návrh na začatie trestného konania je podpísaný dočasným riaditeľom bratislavskej pobočky NAKA Igorom Sukupčákom. Do realizácie sa však nedostal. 

Remišová čaká na generálnu prokuratúru

Predsedníčak strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že chaos v bezpečnostných zložkách vyhovuje len organizovanému zločinu. Uviedla to v statuse na sociálnej sieti. "V čase, keď je pozornosť verejnosti upriamená na návštevu pápeža Františka na Slovensku, policajná inšpekcia pod dozorom krajskej prokuratúry v Bratislave zadržala kľúčových vyšetrovateľov najväčších korupčných káuz. Cez krajskú prokuratúru v Bratislave sa realizuje v poslednej dobe viacero zvláštnych operácií, cez zásah inšpekcie až po obvinenie policajného prezidenta. Už niekoľko mesiacov so znepokojením sledujem pokračujúce útoky na vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí našli odvahu stíhať ľudí na najvyšších miestach v polícií, na prokuratúre, ale predovšetkým ľudí blízkych Robertovi Ficovi a strane Smer," napísala Remišová.

Vojna v polícii naberá
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Je zvláštne, že stíhania vyšetrovateľov dozoruje stále tá istá krajská prokuratúra v Bratislave, podriadená priamo generálnej prokuratúre. Je zvláštne, že dnes jedna zložka prokuratúry dokáže ísť proti celému trestnému systému Slovenskej republiky. Nikto z nás nečakal, že sa očista Slovenska od korupčnej chobotnice podarí bez problémov. Ak sa ale ukáže, že stíhania policajtov najväčších káuz bývalej garnitúry sú účelové, Slovensko má obrovský problém, z ktorého sa nemusí spamätať. Takéto hry totiž vyhovujú ľuďom, ktorí sa už mesiace snažia vyšetrovanie spochybniť, sabotovať a dosiahnuť prepustenie "svojich ľudí" na slobodu. Od generálnej prokuratúry očakávam okamžité dôkladné vysvetlenie a odôvodnenie týchto postupov," dodala. 

Kolíkovú situácia vyrušuje 

„Vyrušuje ma to, veľmi ma to vyrušuje,“ reagovala Kolíková na zásah ÚIS. Zároveň zostala zdržanlivá, keďže nevie, či sa prípadným návrhom na väzbu nedotkne vec jej rezortu. Upozornila, že prichádza k situácii, keď sú konania, ktoré rieši Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), napádané inou zložkou prokuratúry.

Vojna v polícii naberá
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

„Znamená to, ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Mne je zložité uveriť tomu, že by sa dali takto oklamať. Samozrejme, môže sa to stať aj vtedy, keď by si všetci plnili dobre svoju prácu,“ zdôraznila ministerka.

Vyšetrovatelia majú podiel na rozložení zločineckých skupín

Poslanec Kyselica tvrdí, že obvinení vyšetrovatelia Ján Čurilla a Pavol Ďurko majú výrazný podiel na rozložení zločineckých skupín. „Otvorene musím povedať, že je to nerovný boj, ak má sám vyšetrovateľ bojovať v spise, kde je x obvinených, možno s desiatimi, dvadsiatimi advokátmi, niekedy aj s prokurátorom a v neposlednom rade aj s vonkajším okolím,“ doplnil.

Myslí si, že tieto udalosti môžu demotivovať veľa čestných ľudí, ktorí pracujú pre štát. „Možno si povedia, že im to nestojí za to, majú svoje rodiny, majú svoj plat a nech si robí veľké veci, kto chce,“ podotkol. Verí, že ľudia pracujúci pre štát nerezignujú.

Reaguje aj policajný prezident

Policajný prezident Peter Kovařík nemá informácie a nepozná dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Uviedol to v reakcii na  pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA. "Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS," uviedol Kovařík v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koalícia rozvrátila právny štát

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini tvrdí, že koalícia rozvrátila právny štát a jediné riešenie sú predčasné voľby. "Už nestačí odchod ministra vnútra. Tu už musí za porušovanie elementárnych zásad demokracie niesť zodpovednosť celá vláda a zo svojich funkcií odísť," vyhlásil.

Koalícia rozvrátila právny štát: Jediné riešenie sú podľa Pellegriniho predčasné voľby (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Zadržanie vyšetrovateľov NAKA a obvinenie dvoch z nich podľa Pellegriniho potvrdzuje, že orgány činné v trestnom konaní sa zneužívajú na politické ciele. Hovorí, že skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry namiesto spravodlivosti plní politickú zákazku hnutia OĽANO na likvidáciu politických oponentov. Vidí za tým ministrov financií Igora Matoviča a vnútra Romana Mikulec i špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Politici by sa mali starať o politiku 

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár vníma negatívne, keď sa politici vyjadrujú ku krokom orgánov činných v trestnom konaní. Mrzí ho, že keď sa to politikom hodí, nechcú kroky orgánov komentovať a hovoria o ich rešpektovaní, no keď sa im konkrétne kroky nehodia hovoria o odvolávaní kompetentných osôb. Pýta sa preto, či budú chcieť politici zrušiť napríklad celý Ústavný súd SR, keď sa im nebude páčiť jedno jeho rozhodnutie. "Toto je cesta do pekla," podotkol s tým, že politici by sa mali starať o politiku. Upozornil, že nie je dobré miešať výkonnú a zákonodarnú moc so súdnou. Jednotlivé zlyhania podľa neho treba riešiť, no nechce hovoriť o vojne v polícii.

Mala by reagovať aj Národná rada SR

Šéf Smeru-SD Robert Fico je presvedčený, že zásahom inšpekcie "sa začal postupne rozkladať systém založený na manipulácii svedeckých výpovedí, vďaka ktorému sú dnes vo väzbe nevinní ľudia a nemôžu sa brániť na slobode". Ako dôkaz, že sa dejú "vážne veci", označil "protiútok predstaviteľov vládnej koalície vo vláde a v parlamente" a "nadprácu na obhajobu Lipšica či Mikulca" zo strany niektorých médií. Podľa Fica by mala na situáciu v bezpečnostných zložkách reagovať aj NR SR, vymedziť jasné vzťahy a zastaviť zneužívanie právomocí verejného činiteľa týmito zložkami.

Správu aktualizujeme.

Viac o téme: ZadržanieInšpekcia ministerstva vnútraOćistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu