Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Expríslušník SIS Martin Ciriak dostal za korupciu podmienečný trest

Obvineného príslušníka tajnej služby Martina Ciriaka priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Obvineného príslušníka tajnej služby Martina Ciriaka priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Martin Ciriak dostal za prijímanie úplatku trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyri roky. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku mu vymeral aj trest prepadnutia veci, konkrétne mobilného telefónu a 800 eur. V skúšobnej dobe sa musí podrobiť probačnému dohľadu. Stredajšie rozhodnutie v časti o treste zatiaľ nie je právoplatné.

archívne video

Obvineného príslušníka tajnej služby Martina Ciriaka priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ciriak má tiež povinnosť podrobiť sa výchovnému programu, súčasťou ktorého bude aj účasť na hlavnom pojednávaní v korupčných trestných veciach. Súd pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Nezistil žiadne priťažujúce okolnosti, naopak, konštatoval viaceré poľahčujúce okolnosti. Keďže sa Ciriak k trestnej činnosti priznal, súd vykonával len dokazovanie vedúce k uloženiu trestu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matej Izakovič navrhoval minimálne 40-mesačný trest väzenia. Ak by súd pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu, navrhol uložiť prísny podmienečný trest odňatia slobody.

Prijať mal finančné prostriedky vo výške 24.000 eur

"Súd sa priklonil k druhej alternatíve, trest považujem za zákonný a vzhľadom na skutočnosti, ktoré aj dnes odzneli, za dôvodný," podotkol prokurátor s tým, že nebol dôvod navrhovať peňažný trest. "Došlo k uloženiu prepadnutia finančnej čiastky, ktorá bola zaistená u obžalovaného a ktorá mala pochádzať z trestnej činnosti," dodal. Obhajca Namir Alyasry navrhol súdu využiť mimoriadne zníženie trestu v podobe uloženia podmienečného trestu odňatia slobody. Ciriak sa ospravedlnil za svoje konanie, ktoré označil za vysoko neprofesionálne. Rozhodnutie súdu považuje za zákonné a spravodlivé. Ciriak sa ako príslušník SIS dohodol, že mu bude podnikateľ Rajmund R. poskytovať 1000 eur mesačne za krytie, ak by prišlo k jeho rozpracovaniu. Podnikateľa mal zaevidovať aj ako informátora SIS. Celkovo mal prijať finančné prostriedky vo výške 24.000 eur.

Viac o téme: KorupciaPodmienečný trestSISMartin Ciriak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu