Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masaker v Kábule: Korčok odsúdil teroristický útok! Slovensko to nebude akceptovať

Ivan Korčok Zobraziť galériu (5)
Ivan Korčok (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok dôrazne odsúdil štvrtkové útoky pri letisku v afganskej metropole Kábul. Slovenská republika nebude nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu.

"Dôrazne odsudzujem teroristický útok na kábulské letisko. Spolu s ostatnými spomínam na statočných amerických vojakov a vojačky, ktorí prišli o život, a na všetkých, ktorí trpia v dôsledku týchto zbabelých teroristických útokov," napísal Korčok na Twitteri.


AKTUÁLNE Masaker v Kábule: Bombové útoky Islamského štátu! Vyše 100 mŕtvych, medzi nimi vojaci USA


Slovensko nebude nikdy akceptovať útoky na civilistov

Slovenská republika nebude nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu. V reakcii na štvrtkový (26. 8.) teroristický útok na letisku v afganskom Kábule to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Útok označilo za neakceptovateľný čin, za ktorý má byť vyvodená zodpovednosť.  

Masaker v Kábule: Korčok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

"Útoky v blízkosti Medzinárodného letiska Hamida Karzaia priniesli ďalší smútok do mnohých afganských rodín, ktoré nechcú nič iné, ako žiť bez strachu o svoje životy. Slovenská republika nebude preto nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu," zdôraznil komunikačný odbor ministerstva.

Masaker v Kábule: Korčok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Cieľom teroristov boli vojaci USA a ďalší spojeneckí vojaci, ktorí umožnili aj návrat občanov Slovenska z Afganistanu. "Ide o neakceptovateľný čin, za ktorý musia tí, ktorí útok naplánovali, niesť zodpovednosť. Organizátori útoku jasne ukázali, že nechcú, aby budúcnosť Afganistanu boli mier, stabilita a prosperita pre všetkých obyvateľov bez rozdielu na etnicitu alebo náboženskú príslušnosť," skonštatoval slovenský rezort diplomacie.

Masaker v Kábule: Korčok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Ubezpečil, že v spolupráci so spojencami a partnermi bude pokračovať v podpore mierumilovného Afganistanu, ktorý sa nesmie stať ani terčom, ani útočiskom pre teroristov. Útoky, ktoré odsúdil aj Taliban, vyvolali pobúrenie v zahraničí. Okrem iného ich odsúdili francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg či predseda Európskej rady Charles Michel.

Slovensko neeviduje obete spomedzi Slovákov či Agfancov s väzbami na SR

Ministerstvo zahraničných vecí neeviduje v súvislosti so štvrtkovými útokmi pri letisku v afganskej metropole Kábul obete spomedzi občanov Slovenskej republiky, respektíve Afgancov s väzbami na SR, uviedol hovorca slovenského rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Dvojitý bombový samovražedný útok nastal pred kábulským letiskom, kde tisíce ľudí čakali na šancu odísť z krajiny, v ktorej získal moc fundamentalistický Taliban. Okrem najmenej 72 mŕtvych prišlo pri útokoch o život aj 13 amerických vojakov. Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho išlo o komplexný útok. Oficiálny počet obetí nie je vzhľadom na tamojšiu chaotickú situáciu známy, podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) však zahynulo najmenej 60 afganských civilistov a 150 utrpelo zranenia.

Viac o téme: Odsúdenieútok KábulAfganistanTalibanIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu