Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Taliban testoval ukoristený vrtuľník: V rukách môže mať státisíce amerických zbraní a vozidiel!

Skúška amerického vrtuľníka na letisku v Kandaháre Zobraziť galériu (3)
Skúška amerického vrtuľníka na letisku v Kandaháre (Zdroj: Twitter/RT)

KÁBUL/LONDÝN - Po dobytí väčšiny územia Afganistanu vznikli obavy, že bojovníci Talibanu môžu mať prístup až k 200-tisíc strelným zbraniam, 20-tisíc vozidlám Humvee a stovkám lietadiel, ktoré USA darovali afganskej armáde. Na Twitteri sa objavilo video, ako Taliban na letisku testuje ukoristený americký vrtuľník Black Hawk v prepočte za 5,1 milióna eur. Vzlietnuť s ním sa im na záberoch zatiaľ nepodarilo.

Afganistan nie je najväčší problém: Táto krajina má byť 50-krát nebezpečnejšia pre celý svet!

Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan minulý týždeň priznal, že USA nemajú „jasný obraz“ o tom, koľko chýbajúceho vojenského inventára vo výške 83 miliárd dolárov by teraz mohlo byť v rukách nepriateľa. Podľa portálu MailOnline sú však štatistiky dosť znepokojujúce.

K vybaveniu, ktoré USA poskytlo afganskej armáde a v súčasnosti bude pravdepodobne v rukách Talibanu, patrí tiež 50-tisíc taktických vozidiel, 1000 vozidiel odolných voči mínam a 150 obrnených transportérov. Čo sa týka leteckej základne, ide o viac než 160 lietadiel a helikoptér, vrátane štyroch dopravných lietadiel C-130, 23 turbovrtuľových útočných lietadiel A-29 Super Tucano, 45 vrtuľníkov UH-60 Black Hawk a 50 vrtuľníkov MD530.

Test vrtuľníka

Odborníci tvrdia, že nie je jasné, či sa v radoch Talibanu nachádza niekto, kto by vedel úspešne lietať s ktorýmkoľvek z nich, ale zjavne sa rozhodli niektoré aspoň vyskúsať. V stredu sa na Twitteri objavilo video s názvom "Taliban testuje zajatý afganský UH-60". Dvaja muži na minútu trvajúcom zázname sledujú, ako sa stroj pohybuje po prašnom odľahlom letisku, ktoré sa pravdepodobne nachádza v Kandaháre. Na ploche vidno aj dve autá. Helikoptéra neopustila zem. Nie je známe, či je to ten istý vrtuľník, ktorý sa podarilo Talibanu zadržať ešte 14. augusta.

USA dodali bohatý vojenský arzenál

USA taktiež darovali afganskej armáde najmenej 200-tisíc strelných zbraní, vrátane ostreľovacích pušiek M24, útočných zbraní M18, protitankových rakiet, automatických granátometov, mínometov a raketových granátov. V rokoch 2003 až 2016 USA kúpili afganským bezpečnostným silám 42-tisíc „ľahkých taktických vozidiel", ako sú napríklad dodávky Ford Ranger a nákladné autá. Potom 9-tisíc „stredne ťažkých taktických vozidiel“ a viac ako 22-tisíc vozidiel Humvee. USA vynaložili len na autá Humvee asi 2,13 miliardy dolárov, pričom priemerná cena každého z nich bola 96 466 dolárov (cca 82-tisíce eur). Podľa servera Openthebooks.com USA v rokoch 2007 až 2016 poskytli afganským bezpečnostným silám 110 helikoptér a 60 dopravných nákladných lietadiel.

Afganskí vojenskí predstavitelia údajne krajinu opustili v približne 40 rôznych lietadlách dodávaných USA. Pomoc Afganistanu činila len v tomto roku 3 miliardy dolárov. Afganská armáda tiež podľa portálu MailOnline získala 18 „spravodajských, prieskumných a sledovacích“ lietadiel, ako je PC-12, nákladné lietadlo vyrobené švajčiarskou spoločnosťou Pilatus. Sedem helikoptér Black Hawk dorazilo podľa agentúry Reuters do Afganistanu ešte minulý mesiac a niektoré z nich môžu byť teraz v rukách Talibanu. Podľa Military Machine stojí každá zhruba 21 miliónov dolárov.

VIDEO Taliban testoval ukoristený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jalaluddin Sekandar)

Straty avizuje aj Rusko

Taliban ukoristil vyše 100 vrtuľníkov ruskej výroby, ktoré sa nachádzajú v rôznom technickom stave. S minimálnym prístupom k špecializovaným mechanikom a k náhradným dielom ale prevažne nebude schopný ich používať. S odvolaním sa na ruského štátneho vývozcu zbraní o tom v stredu informoval spravodajský server The Guardian.

Ide o Mi-17, exportné verzie ruských vrtuľníkov Mi-8, ktoré sa vyrábajú v dvoch továrňach v Kazani a v Ulan-Ude. Letka vrtuľníkov Mi-17 tvorila po celé roky chrbticu afganských vzdušných síl. Pravidelne slúžili na prepravu vojakov, streliva aj evakuáciu zranených.

Koniec evakuačných letov

Medzinárodné letisko Hamída Karzaja v Kábule patrí v posledných dňoch k najrušnejším dopravným uzlom na svete. Je to prakticky jediná cesta preč z Afganistanu, kde prevzalo moc radikálne islamistické hnutie Taliban. Hlavnú úlohu v evakuácii diplomatov aj afganských spolupracovníkov spojeneckých síl a ich rodín hrajú Spojené štáty. Tie sa však hodlajú stiahnuť do 31. augusta.

americké vojská v Kábule
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Sgt. Jillian G. Hix/U.S. Army via AP))

Predĺženie tohto termínu odmieta ako Taliban, tak USA. Repatriačné lety organizujú tiež Británia, Francúzsko a mnohé ďalšie krajiny. Všetky zhodne uvádzajú, že po odchode Američanov už nebude na letisku bezpečne, a chcú sa stiahnuť skôr, než americká armáda. Zároveň pripúšťajú, že nedokážu včas z Afganistanu transportovať všetkých, ktorí by na to mali nárok.

Francúzsko oznámilo, že letecké evakuácie z Kábulu ukončí v piatok večer. Ukončenie evakuačných letov dnes ráno oznámilo Poľsko, Dánsko, Holandsko a Belgicko. Od začiatku evakuácie v polovici augusta sa podľa Bieleho domu z Afganistanu podarilo prepraviť 82 300 ľudí, pri ktorých panovali obavy, že by im pod vládou Talibanu hrozilo nebezpečenstvo.

Viac o téme: ZbraneVrtuľník USAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu