Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Masaker v Kábule: Bombové útoky Islamského štátu! Vyše 100 mŕtvych, medzi nimi vojaci USA

Po výbuchu v Kábule vyše 100 mŕtvych. Príhovor mal aj prezident Biden. Zobraziť galériu (31)
Po výbuchu v Kábule vyše 100 mŕtvych. Príhovor mal aj prezident Biden. (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi/Evan Vucci/Mohammad Asif Khan)

KÁBUL - Počet mŕtvych po dvoch štvrtkových výbuchoch pri letisku v afganskej metropole Kábul stúpol na 72. Tlačovej agentúre AFP to v piatok povedali dvaja predstavitelia, ktorí pracovali na afganskom ministerstve zdravotníctva až do prevzatia moci hnutím Taliban

Masaker v Kábule: Korčok odsúdil teroristický útok! Slovensko to nebude akceptovať

"Medzi obeťami je veľa žien a detí. Väčšina zranených má traumu a je v šoku," povedal jeden z bývalých predstaviteľov ministerstva. Dodal, že do tohto počtu mŕtvych sú zahrnutí iba tí ľudia, ktorých previezli do mestských nemocníc.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Dvojitý bombový samovražedný útok nastal pred kábulským letiskom, kde tisíce ľudí čakali na šancu odísť z krajiny, v ktorej získal moc fundamentalistický Taliban.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Útočníci cielili na ľudí v dave, ktorí sa snažili dostať k bránam na letisko. Dôsledkom ich útokov boli scény hrôzy a skazy. Okrem najmenej 72 mŕtvych prišlo pri útokoch o život aj 13 amerických vojakov, ako uvádzajú rôzne zdroje.

Britská stanica BBC v piatok informovala, že pri oboch štvrtkových samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v Kábule zahynulo 13 amerických vojakov a 90 ďalších ľudí. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že o život prišlo najmenej 28 jeho členov. Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. Americké ministerstvo obrany okrem mŕtvych vojakov potvrdilo aj 18 zranených príslušníkov armády.

K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), píše BBC.

Biden po útokoch v Kábule nariadil vypracovať plány na útoky proti IS

Americký prezident USA Joe Biden vo štvrtok oznámil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Jeho slová zazneli v Bielom dome niekoľko hodín po bombových útokoch v blízkosti letiska v afganskej metropole Kábul.

"Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť."

Podľa svetových agentúr zahynulo pri samovražedných bombových útokoch pri letisku Hámida Karzaja aj približne 90 afganských civilistov a 150 ďalších utrpelo zranenia. K útokom sa prihlásil IS. Afganské militantné hnutie Taliban, ktoré nedávno obsadilo krajinu, tieto útoky odsúdilo.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Biden vyhlásil, že "odpovieme silou a precízne - v čase, na mieste a spôsobom, ktorý si sami zvolíme". Podľa televízie CNN však odmietol poskytnúť podrobnosti o načasovaní akcie. "Títo teroristi z IS nevyhrajú. Zachránime Američanov. Dostaneme našich afganských spojencov von. Naša misia bude pokračovať. Amerika sa nenechá zastrašiť," zdôraznil Biden.

Na otázku, či si myslí, že bolo chybou spoliehať sa na Taliban, že zaistí obvod kábulského letiska, Biden odpovedal: "Nie, nemyslím.. Nikto im (talibom) neverí... Ale je v ich vlastnom záujme, aby sme odišli." Podľa Bidena zatiaľ neexistujú dôkazy o nejakej tajnej dohode medzi Talibanom a IS, ktorá by mala za následok útoky na letisko.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Biden ďalej povedal, že evakuačná misia USA bude pokračovať a nenechajú sa "odradiť teroristami". Taktiež zdôraznil, že si za svojím rozhodnutím stiahnuť sa z Afganistanu stojí. "Nikdy som nebol toho názoru, že by sme mali obetovať americké životy, aby sme sa pokúsili vytvoriť demokratickú vládu v Afganistane; v krajine, ktorá nikdy v celej svojej histórii nebola zjednotenou krajinou," povedal.

"Našim záujmom bolo zabrániť al-Káide, aby sa znova objavila, v prvom rade dostať (Usámu) bin Ládina, zmiesť al-Káidu v Afganistane a zabrániť tomu, aby sa to už neopakovalo. Ako som už stokrát povedal, terorizmus metastázoval po celom svete. Máme väčšie hrozby prichádzajúce z iných krajín, oveľa bližšie k USA... Dámy a páni, bolo načase ukončiť 20-ročnú vojnu," doplnil.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Biden zároveň potvrdil 31. august ako konečný termín odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Ale ako poznamenal, aj po tomto termíne sa USA pokúsia evakuovať z krajiny niektorých afganských žiadateľov o špeciálne imigrantské víza.

Výbuch na letisku
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP/Wali Sabawoon)

Biden označil amerických vojakov zabitých v Kábule za hrdinov

Americkí vojaci, ktorí zahynuli pri štvrtkových bombových útokoch v afganskej metropole Kábul, sú hrdinovia, vyhlásil v Bielom dome prezident USA Joe Biden. "Hrdinovia, ktorí sa zapojili do nebezpečnej, nezištnej misie na záchranu životov ostatných," uviedol Biden. Podľa jeho slov boli súčasťou v dejinách nevídaného evakuačného úsilia, pri ktorom sa podarilo "za 11 dní dostať do bezpečia viac ako 100.000 amerických občanov, amerických partnerov a Afgancov, ktorí nám a ďalším pomáhali".

Trudeau odsúdil bombové útoky v Kábule; Kanada ukončila evakuačnú operáciu

Kanadský premiér Justin Trudeau odsúdil bombové útoky pri letisku Hámida Karzaja v afganskej metropole Kábul. V piatok o tom informovala stanica BBC.

"Tieto ohavné útoky vzali životy mnohým nevinným ľuďom, ktorí sa zúfalo usilovali opustiť krajinu a tým, ktorí podporovali evakuačné úsilie vrátane príslušníkov americkej armády a medicínskeho personálu," vyhlásil Trudeau.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Kanadský premiér okrem toho tiež vyjadril sústrasť pozostalým obetí útokov. "Myslíme na ľudí v Afganistane a na každého, koho sa tieto nezmyselné akty násilia dotkli. Vyjadrujeme sústrasť rodinám a milovaným obetí a želáme úplne uzdravenie raneným," uviedol Trudeau.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Vyhlásenie Trudeaua prichádza krátko po tom, ako Kanada potvrdila, že ukončila evakuáciu z Afganistanu. K oficiálnemu odchodu kanadských vojakov z Afganistanu pritom prišlo len niekoľko hodín pred samovražednými bombovými útokmi v blízkosti letiska. V Afganistane však uviazlo niekoľko kanadských občanov, zatiaľ nie jasné koľko ich presne je, píše BBC.

"Naša záväzky v Afganistane nie sú ukončené," uviedol Trudeau, podľa ktorého bude Kanada spolupracovať so svojimi spojencami, aby našla bezpečné východisko z Afganistanu pre tých, ktorí sa tam stále nachádzajú. Kanada z letiska v Kábule evakuovala približne 3700 ľudí. Trudeau sa pritom zaviazal, že jeho krajina v nasledujúcich "rokoch a mesiacoch" príjme 20.000 Afgancov.

Počet obetí po výbuchoch na letisku v Kábule stúpol na 72

Počet mŕtvych po dvoch štvrtkových výbuchoch pri letisku v afganskej metropole Kábul stúpol na 72. Tlačovej agentúre AFP to v piatok povedali dvaja predstavitelia, ktorí pracovali na afganskom ministerstve zdravotníctva až do prevzatia moci hnutím Taliban.

"Medzi obeťami je veľa žien a detí. Väčšina zranených má traumu a je v šoku," povedal jeden z bývalých predstaviteľov ministerstva. Dodal, že do tohto počtu mŕtvych sú zahrnutí iba tí ľudia, ktorých previezli do mestských nemocníc. Dvojitý bombový samovražedný útok nastal pred kábulským letiskom, kde tisíce ľudí čakali na šancu odísť z krajiny, v ktorej získal moc fundamentalistický Taliban. Útočníci cielili na ľudí v dave, ktorí sa snažili dostať k bránam na letisko. Dôsledkom ich útokov boli scény hrôzy a skazy.Okrem najmenej 72 mŕtvych prišlo pri útokoch o život aj 13 amerických vojakov, ako uvádzajú rôzne zdroje.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Britská stanica BBC v piatok informovala, že pri oboch štvrtkových samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v Kábule zahynulo 13 amerických vojakov a 90 ďalších ľudí. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že o život prišlo najmenej 28 jeho členov. Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. Americké ministerstvo obrany okrem mŕtvych vojakov potvrdilo aj 18 zranených príslušníkov armády. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), píše BBC.

Lety z Kábulu obnovili, Británia a Španielsko končia s evakuáciou

Evakuačné lety z Afganistanu pokračovali v piatok s novou naliehavosťou – deň po dvoch samovražedných útokoch, ktoré boli namierené proti tisícom zúfalých ľudí snažiacich sa uniknúť pred Talibanom. USA pritom pred utorkovým konečným termínom na odchod zahraničných vojakov z krajiny očakávajú ďalšie útoky, píše agentúra AP.

Obyvatelia Kábulu podľa agentúry uviedli, že z tamojšieho medzinárodného letiska v piatok ráno odštartovalo niekoľko letov. Británia medzitým oznámila, že svoje evakuácie z Afganistanu ukončí v priebehu niekoľkých hodín. Minister obrany Ben Wallace pre spravodajskú stanicu Sky News povedal, že v piatok odletí "osem alebo deväť" evakuačných letov, ktoré budú posledné. Prepravia asi 1000 ľudí. Britskí vojaci opustia Afganistan v nabližších dňoch.

Lety z Afganistanu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP)

Španielska vláda v piatok oznámila, že svoju evakuačnú operáciu v Kábule už uzavrela. "Posledné dva španielske lety" z afganskej metropoly dorazili ráno do Dubaja a neskôr poletia do Madridu. Vojenské lietadlá prevážajú španielskych humanitárnych pracovníkov, afganských spolupracovníkov s rodinami, ako aj posledných 81 vojakov a diplomatov, ktorých Španielsko ponechávalo na kábulskom letisku.

Poľský prezident Duda odsúdil dvojitý útok na letisko v Kábule

Poľský prezident Andrzej Duda odsúdil štvrtkový dvojitý samovražedný bombový útok pri letisku v afganskom hlavnom meste Kábul, ktorý si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených. V piatok o tom informovala poľská štátna tlačová agentúra PAP.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

K útoku došlo len niekoľko hodín po tom, čo Poľsko oznámilo koniec svojej evakuácie poľských občanov a Afgancov napojených na poľské operácie v Afganistane. "Čo najostrejšie odsudzujem odporné štvrtkové útoky pri letisku v Kábule, ktoré pripravili o život desiatky ľudí vrátane amerických vojakov, našich spojencov," napísal prezident. "Modlím sa za rodiny a ľudí, ktorých tento zbabelý čin postihol. Poľsko podporuje našich priateľov z USA a Afganistanu," dodal.

Dvojitý útok, podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamský štát (IS), si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy. Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri dvoch útokov najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že zabitých bolo najmenej 28 jeho členov.

Pakistan požiadal hotely, aby sa pripravili na ľudí evakuovaných z Afganistanu

Pakistanské úrady požiadali hotely v hlavnom meste Islamabad, aby prestali prijímať rezervácie a nechali voľné izby pre cudzincov, ktorí prechádzajú cez Pakistan po tom, čo boli evakuovaní z Afganistanu. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP. V žiadosti zaslanej hotelierom v noci na piatok sa uvádza, aby už neprijímali nové rezervácie a dali prednosť zahraničným hosťom z letov, ktoré majú tranzit cez Islamabad. Žiadosť nepostihne súčasných hostí ubytovaných v hoteloch.

Opatrenie nasleduje po tom, čo dvaja samovražední bomboví atentátnici zaútočili na davy Afgancov čakajúcich pri bránach letiska v Kábule, aby mohli odletieť z krajiny, dobytej v polovici augusta hnutím Taliban. Podľa najnovších informácií agentúry AP zahynulo pri týchto útokoch vyše 100 ľudí – najmenej 95 Afgancov a 13 amerických vojakov.

Utečenci z Afganistanu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nový Zéland v piatok oznámil, že sa mu nepodarilo evakuovať z Afganistanu každého, kto si to želal, pretože pred smrtiacimi útokmi pri letisku v Kábule musel Nový Zéland ukončiť svoju záchrannú misiu. Západné štáty totiž vopred dostali varovanie, že hrozia teroristické útoky.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v piatok povedala, že si ešte nie je istá, koľko ľudí tam zostalo a či to boli novozélandskí občania, ľudia s trvalým pobytom v ostrovnej krajine alebo držitelia víz. Ardernová doplnila, že novozélandská armáda v posledných dňoch vynaložila obrovskú námahu, aby našla týchto ľudí, a že dokázala letecky prepraviť do bezpečia niekoľko stoviek osôb.

"Mimoriadne sme sa snažili, aby sme doviezli domov toľko ľudí, koľko sa len dá, a boli to buď Novozélanďania alebo ľudia, ktorí Novému Zélandu pomáhali. Ale zničujúce je, že sme neboli schopní doviezť každého," uviedla. "A teraz musíme preskúmať, čo môžeme urobiť pre tých, čo tam zostali," dodala.

Ardernová a austrálsky premiér Scott Morrison ostro odsúdili oba útoky pri letisku zo štvrtka. Morrison ich označil za "zlomyseľné" a "neľudské".

Turecko absolvovalo v Kábule svoje prvé rozhovory s Talibanom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že jeho krajina absolvovala svoje prvé rokovanie s radikálnym hnutím Taliban v afganskom hlavnom meste Kábul. Dodal, že Ankara stále zvažuje návrh od tejto islamistickej skupiny na riadenie kábulského letiska.

"Mali sme naše prvé rozhovory s Talibanom, ktoré trvali 3,5 hodiny. Ak to bude nutné, budeme mať príležitosť absolvovať takéto rokovanie opäť," povedal novinárom Erdogan, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Rozhovory sa uskutočnili vo vojenskej časti kábulského letiska, kde sa dočasne nachádza veľvyslanectvo Turecka.

Turecký prezident
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Erdogan v reakcii na domácu kritiku kontaktov Turecka s touto povstaleckou skupinou uviedol, že Ankara si v tomto nestabilnom regióne nemôže dovoliť nečinne postávať. "Bez dialógu nemôžete vedieť, aké sú ich očakávania a aké sú naše predstavy. Je to diplomacia," zdôraznil turecký prezident.

Turecko plánovalo pomôcť pri zabezpečení a riadení strategického letiska v Kábule, ale v stredu začalo sťahovať svojich vojakov z Afganistanu, čo je podľa AFP evidentným znakom toho, že Ankara od tohto cieľa upúšťa. Erdogan vyhlásil, že Taliban chce teraz dohliadať na bezpečnosť na letisku, pričom hnutie Ankare navrhlo, aby riadila jeho logistiku. "Povedali: 'My sa postaráme o bezpečnosť, vy riaďte letisko.' Zatiaľ sme sa však v tejto súvislosti nerozhodli. Spravíme tak, keď sa situácia trocha upokojí," vyhlásil Erdogan.

Podľa neho samovražedné bombové útoky, pri ktorých prišlo vo štvrtok na letisku o život najmenej 85 ľudí vrátane 13 amerických vojakov, ukázali dôležitosť poznania podrobností o spôsobe zabezpečenia tohto leteckého uzla.

Čína odsúdila útoky v Kábule: Jej veľvyslanectvo naďalej funguje

Čína oznámila, že odsudzuje štvrtkové útoky pri letisku v Kábule a je "pripravená spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom" s cieľom riešiť teroristickú hrozbu a zabrániť, aby sa Afganistan opäť stal zdrojom terorizmu. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien povedal, že pri útokoch neprišli o život a ani neutrpeli zranenia žiadni čínski občania. Čína podľa jeho slov svojim občanom odporučila, aby "posilnili bezpečnostné opatrenia""Príslušné strany sme požiadali, aby prijali opatrenia na zaistenie bezpečnosti čínskeho personálu," povedal. Čínske veľvyslanectvo v Kábule stále funguje a predstavitelia Talibanu boli koncom júla na rokovaniach v Číne, pripomína AP.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Čao takisto pripomenul obavy Pekingu o ohrozenie bezpečnosti Číny zo strany Islamského hnutia Východného Turkestanu. Vedúci predstaviteľ afganského Talibanu podľa hovorcu jasne uviedol, že žiadnym silám nikdy nepovolí, aby územie Afganistanu použili na podnikanie "škodlivých krokov" proti Číne. Peking kritizoval odsun vojakov Spojených štátov z Afganistanu ako unáhlený. Obáva sa tiež, že by odtiaľ mohli do krajiny preniknúť teroristi, ktorí by bojovali za nezávislosť regiónu Sin-ťiang na severozápade Číny, obývaného turkotatárskymi Ujgurmi.

Kremeľ ostro odsúdil krvavý útok pri letisku v Kábule

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok oznámil, že Rusko "čo najostrejšie odsudzuje" dva samovražedné bombové útoky na davy ľudí pokúšajúcich sa ujsť z Afganistanu ovládnutého hnutím Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

K dvojnásobnému komplexnému útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Došlo k nemu vo štvrtok neďaleko letiska v afganskom hlavnom meste Kábul a zahynulo najmenej 85 ľudí vrátane 13 amerických vojakov, píše AFP. "Samozrejme, takto veľký počet obetí, to sú veľmi smutné správy," povedal Peskov novinárom. "Žiaľ, potvrdili sa pesimistické predpovede, že zakorenené teroristické skupiny, predovšetkým Islamský štát, nezmeškajú príležitosť a využijú chaos v Afganistane," dodal Peskov.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Podľa neho incident "ešte zhorší napätie" v Afganistane, ktorý sa ocitol v rozvrate po tom, čo sa Taliban v polovici augusta dostal k moci. "Toto je stále príčinou nášho silného znepokojenia," uviedol hovorca Kremľa. V súvislosti s novou vládou v Kábule je Rusko opatrne optimistické a na rozdiel od mnohých západných štátov neevakuovalo z Afganistanu svoje veľvyslanectvo.

Moskva však v stredu 25. augusta začala evakuovať svojich občanov a štátnych príslušníkov viacerých bývalých sovietskych republík, pretože bezpečnostná situácia v Afganistane sa zhoršila.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Prezident Vladimir Putin zasa mnohokrát varoval, že militanti zneužijú nestabilnú situáciu v Afganistane a vstúpia na územie susedných krajín a zrejme budú vystupovať aj ako utečenci. V priebehu tohto mesiaca Moskva podnikla vojenské cvičenia s Tadžikistanom a Uzbekistanom, dvoma niekdajšími sovietskymi republikami v Strednej Ázii, ktoré majú spoločné štátne hranice s Afganistanom.

Cvičenia s účasťou členov Organizácie Dohody o spoločnej bezpečnosti (ODKB), vojenskej aliancie pod vedením Moskvy, sú od 7. do 9. septembra naplánované aj v Kirgizsku.

Britská ambasáda nechala detaily o afganských spolupracovníkoch v Kábule

Politici Spojeného kráľovstva v piatok ostro kritizovali britských diplomatov za údajné ponechanie podrobných údajov o afganských zamestnancoch na veľvyslanectve v Kábule, keď evakuovali areál ambasády, ktorá je teraz strážená hnutím Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Odhalenie prišlo v čase, keď Spojené kráľovstvo priznalo, že pri svojej urýchlenej evakuácii nechalo v stredoázijskej krajine stovky Afgancov, ktorí majú právo byť evakuovaní. Denník The Times na titulnej strane v článku skúseného vojnového dopisovateľa Anthonyho Loyda uvádza, že novinár pri prehliadke areálu stráženého Talibanom našiel neskartované dokumenty obsahujúce detaily kontaktov na afganských spolupracovníkov a záujemcov o prácu.

Letisko v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Sharron Flyod/Ministry of Defence via AP, FILE)

Denník zatelefonoval na nájdené čísla a zistil, že niektorí zamestnanci sú ešte stále v Afganistane a pokúšajú sa ujsť z krajiny. Denník odovzdal dokumenty britskému ministerstvu zahraničných vecí, aby týchto Afgancov evakuovalo.

Britský minister obrany Ben Wallace pre rozhlasovú stanicu LBC povedal, že sa o tom dozvedel z článku z titulnej strany. "Toto určite nie je v poriadku," uviedol a dodal: "Myslím si, že premiér bude chcieť položiť niekoľko otázok."

Británia plánuje ukončiť svoje evakuačné lety do niekoľkých hodín a 800–1100 Afgancov, ktorí majú na základe britského systému právo na premiestnenie, "to nestihli", vyhlásil Wallace. Šéf zahraničného výboru v Dolnej snemovni Tom Tugendhat napísal na Twitteri, že výbor bude zmienený článok v Timesoch prešetrovať. "Tieto dôkazy určite využijeme," dodal.

 

 

Denník The Times napísal, že dokumenty rozhádzané po zemi ukazujú, že "pracovníci na britskom veľvyslanectve sa v zhone pri záchrane vlastných životov nestarali o životy afganských zamestnancov".

The Times dodali, že ich reportéri odovzdali detaily o kontaktoch vysokopostaveným predstaviteľom ministerstva zahraničných vecí na letisku v Kábule, ktorí potom letecky odviezli troch afganských spolupracovníkov uvedených v dokumentoch a tiež ich rodiny – dovtedy títo ľudia čakali pred letiskom, lebo sa nemohli dostať do sektoru pod britskou kontrolou. The Times uviedli, že osud najmenej dvoch ľudí, ktorí sa zaujímali o prácu tlmočníka, nie je známy.

Britské ministerstvo zahraničných vecí zareagovalo na prípad vyhlásením, že počas evakuácie veľvyslanectva sa "pracovníci zo všetkých síl snažili zničiť citlivé materiály".Britský veľvyslanec v Kábule Laurie Bristow si už skôr vyslúžil uznanie za to, že zostal v Afganistane a zriadil na kábulskom letisku úrad s pracovníkmi ambasády, ktorí pomáhali s evakuáciami.

Situácia na letisku v Kábule je veľmi nebezpečná, tvrdí Nemecko

Situácia na letisku v afganskej metropole Kábul je "veľmi nebezpečná" a na samotnom letisku i v jeho okolí naďalej hrozia útoky. Uviedlo to v piatok krízové centrum nemeckého ministerstva zahraničných vecí v správe pre nemeckých občanov, informovala agentúra DPA.

Americká armáda pomáha s
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP)

"Preto vám dôrazne odporúčame, aby ste sa v súčasnosti na toto letisko nevydávali," píše sa v správe s tým, že zatiaľ sa nedá predpovedať, kedy bude obnovená riadna letová prevádzka medzinárodného letiska v Kábule, na ktorom momentálne nie sú k dispozícii žiadne civilné ani komerčné lety.Vo štvrtok sa neďaleko kábulského letiska odpálili najmenej dvaja samovražední útočníci. O život prišli desiatky ľudí vrátane 13 amerických vojakov.

Nemecká armáda vo štvrtok po 11 dňoch ukončila letecký most z Kábulu, v rámci ktorého prepravili 5347 ľudí z najmenej 45 krajín, z nich okolo 500 Nemcov a vyše 4000 Afgancov – bývalých spolupracovníkov Nemecka a ohrozené osoby, ako sú pracovníci organizácií za práva žien a ľudské práva.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Aj po ukončení evakuačnej misie eviduje nemecké ministerstvo zahraničných vecí približne 300 Nemcov a viac ako 10.000 Afgancov, ktorí sa zaregistrovali a želajú si odcestovať z Afganistanu. Vyplýva to z piatkového vyjadrenia hovorcu rezortu, ktorý zdôraznil, že situácia a počty týchto ľudí sa neustále menia. Nemecká vláda sa chce snažiť o ich vycestovanie diplomatickými cestami.

Do konca roka môže z Afganistanu ujsť až pol milióna ľudí

Z Afganistanu môže do konca tohto roka ujsť až pol milióna ľudí. Uviedla to v piatok to zástupkyňa vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) Kelly Clementsová, informovali agentúry AFP a Reuters.

"Pokiaľ ide o konkrétne počty, pripravujeme sa na približne 500.000 nových (afganských) utečencov v regióne. Toto je najhorší scenár," povedala Clementsová počas tlačovej konferencie v Ženeve. "Aj keď sme zatiaľ ešte nevideli veľký odliv Afgancov, situácia v krajine sa vyvíja rýchlejšie, ako ktokoľvek očakával," dodala. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi ešte minulý týždeň vyhlásil, že neočakáva, že by Európu zaplavila "veľká vlna utečencov" z Afganistanu, pokiaľ ľuďom utekajúcim z tejto stredoázijskej krajiny bude patrične a zavčasu poskytovaná humanitárna pomoc.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Rozsah prípadného hromadného exodu z Afganistanu bude podľa neho závisieť iba od toho, ako brutálne sa islamistické hnutie Taliban rozhodne Afgancom vládnuť, povedal Grandi minulý piatok pre taliansky denník Corriere della Sera. Európska komisia (EK) v sobotu vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia UNHCR prijali viac ľudí z Afganistanu.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom útokov v Kábule

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (OSN) vyzvala v piatok medzinárodné spoločenstvo na vyvodenie zodpovednosti voči osobám zodpovedným za štvrtkové bombové útoky v afganskej metropole Kábul, ktoré si podľa agentúry AFP vyžiadali najmenej 85 obetí.

"Členovia Bezpečnostnej rady zdôraznili potrebu vyvodiť zodpovednosť voči páchateľom, organizátorom, finančníkom a sponzorom týchto odsúdeniahodných teroristických činov a odovzdať ich do rúk spravodlivosti," uviedla pätnásťčlenná rada v piatkovom vyhlásení.

Identifikácia mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

"Vyzvali všetky štáty, aby v súlade so svojimi záväzkami podľa medzinárodného práva a príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady v tejto súvislosti aktívne spolupracovali so všetkými relevantnými orgánmi," pokračuje vyhlásenie. Dvojitý útok, podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamský štát (IS), si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy.

Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri dvoch útokov najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útokoch zomrelo najmenej 28 jeho členov. Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN - Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a USA - sa plánujú v súvislosti so situáciou v Afganistane stretnúť v pondelok 30. augusta.

V Kábule útočil jeden človek, došlo len k jednej explózii

Za explóziu pri bráne letiska v afganskej metropole Kábul bol zodpovedný jeden samovražedný útočník, uviedlo v piatok americké ministerstvo obrany (Pentagón) s tým, že k druhej explózii nedošlo.

"Sme názoru, že v hoteli Baron alebo v jeho blízkosti nedošlo k druhému výbuchu, že išlo o jedného samovražedného útočníka,“ povedal na tlačovej konferencii generál Hank Taylor. Pentagón pôvodne informoval, že v blízkosti kábulského  medzinárodného letiska došlo k dvom samostatným útokom. Generál ďalej uviedol, že v priestoroch letiska momentálne čaká na evakuáciu 5400 ľudí, pričom za obdobie 24 hodín do 3.00 ráno washingtonského času (9.00 h SELČ) evakuovali americké sily a ich spojenci ďalších 12.500 osôb na 89 letoch.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Spojené štáty budú z Kábulu prevádzkovať evakuačné lety "do poslednej chvíle," uistil novinárov generál Taylor. Washington stanovil ako konečný termín odchodu utorok 31. augusta. V oblasti pri kábulskom letisku však stále hrozia ďalšie útoky, varoval generál.

Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Oficiálna bilancia obetí agentúry AFP je 85.

Medzi obeťami útoku v Kábule sú dvaja Briti a dieťa britského občana

Medzi obeťami štvrtkového samovražedného útoku na kábulskom letisku sú aj dvaja Briti a dieťa britského občana. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie šéfa britského rezortu diplomacia Dominica Raaba o tom informovala agentúra AFP.

Utečenci z Afganistanu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

"Bol som hlboko zarmútený, keď som zistil, že pri včerajšom teroristickom útoku boli zabití dvaja britskí štátni príslušníci a dieťa iného britského občana, pričom ďalšie dve osoby sú zranené," uviedol Raab. Podľa televízie Sky News je jeden z dvojice zranených britským občanom. Túto osobu premiestnili na letisko v Kábule, kde ju ošetrili vojenskí zdravotníci. Neskôr má byť evakuovaná do Veľkej Británie. Druhým zraneným je afganské dieťa s väzbou na britskú rodinu. Zo zranení sa lieči v kábulskej nemocnici.

AKTUÁLNE Explózia v Kábule
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Všetky tri britské obete pochádzali z troch rozličných rodín čakajúcich pred medzinárodným letiskom Hámida Karzaja na evakuačný let z Afganistanu, píše Sky News. "Včerajší opovrhnutiahodný útok iba potvrdzuje nebezpečenstvo, ktorému musia čeliť ľudia v Afganistane, a zdôrazňuje, prečo robíme všetko pre to, aby sme tých ľudí odtiaľ dostali. Ich rodinám ponúkame konzulárnu podporu," dodal Raab.

Utečenci z Afganistanu
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Útok podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamský štát (IS) si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy. Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov.

Pôvodné správy hovorili o dvoch bombových útokoch. Podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu však pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik.

Orbán po útoku v Kábule vyjadril sústrasť Bidenovi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zaslal sústrastný telegram prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi v súvislosti so štvrtkovým bombovým útokom pri kábulskom letisku, pri ktorom zahynulo aj 13 amerických vojakov. Informovala o tom v piatok agentúra MTI.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

Orbán vyjadril sústrasť pozostalým obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie. Zdôraznil, že ho hrozný teroristický čin z Kábulu šokoval. Maďarský premiér ubezpečil amerického prezidenta, že Maďarsko, ako člen NATO, je aj naďalej odhodlané bojovať proti terorizmu a nasadiť pri tom všetky dostupné prostriedky. "Myslíme v týchto ťažkých časoch na americký ľud a modlíme sa zaň," citovala Orbánove slová agentúra MTI.

K samovražednému útoku došlo pred kábulským letiskom, kde tisíce ľudí čakali na príležitosť odísť z krajiny, v ktorej prevzalo moc fundamentalistické hnutie Taliban. Údaje o presnom počte obetí sa rôznia. Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených.

Viac o téme: VýbuchLetiskoStreľbaBombaTeroristický útokKábulAfganistanTalibanIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu