Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban plánuje zostaviť inkluzívnu dočasnú vládu: USA ju uznať neplánujú

Bojovníci Talibanu preberajú kontrolu nad afganským prezidentským palácom po tom, čo afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny Zobraziť galériu (3)
Bojovníci Talibanu preberajú kontrolu nad afganským prezidentským palácom po tom, čo afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny (Zdroj: SITA (AP Photo/Zabi Karimi))

DAUHA - Hnutie Taliban tvrdí, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine. S odvolaním sa na zdroje z Talibanu o tom v piatok informovala televízia al-Džazíra.

Nie je jasné, ako dlho by mal takýto dočasný kabinet vládnuť. Podľa vyjadrenia zdrojov citovaných al-Džazírou obnovený Afganský islamský emirát povedie tzv. veliteľ verných (amír al-muminín). O konkrétnej forme budúcej vlády a nomináciách na ministrov zatiaľ rokuje najvyššia rada Talibanu.

Zdroje dodali, že Taliban chce do vlády priviesť nové tváre vrátane synov tadžických a uzbeckých kmeňových lídrov. USA podľa nich naliehali, aby boli do kabinetu zaradení aj niektorí členovia bývalých vlád ako exprezident Hámid Karzaj či niekdajší šéf najvyššej rady pre národné zmiernie Abdulláh Abdulláh.

Taliban plánuje zostaviť inkluzívnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ďalší zdroj z Talibanu pre al-Džazíru povedal, že hnutie je naďalej zaviazané dodržiavať dohodu, ktorú v roku 2020 v katarskej Dauhe podpísalo s USA a v súlade s ktorou má zabezpečiť, aby sa Afganistan nestal útočiskom teroristov a základňou pre prípravu teroristických útokov. Podľa zdroja je "neférové, že sa pozornosť (sveta) sústreďuje na niekoľko tisíc ľudí na (kábulskom) letisku", pričom "milióny Afgancov žijúcich v bezpečí v Kábule sú prehliadané".

V otázke práv žien zdroj povedal, že ženy budú môcť pracovať v rôznych vládnych inštitúciách, ako to bolo za predošlej vlády, a to najmä v rezortoch zdravotníctva a školstva. Okrem toho vzniknú miestne osobitné súdy pre boj proti korupcii a exemplárne trestanie skorumpovaných úradníkov.

USA sa neponáhľajú s uznaním vlády Talibanu

Spojené štáty sa neponáhľajú s prípadným uznaním vlády hnutia Taliban, ktoré prevzalo kontrolu na väčšinou územia Afganistanu vrátane hlavného mesta Kábul. V piatok to na tlačovej konferencii uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. "Chcem, aby to bolo úplne jasné: USA ani medzinárodní partneri, s ktorými sme hovorili, sa nijako neponáhľajú s uznaním akéhokoľvek druhu," povedala Psakiová.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dusan Vranic, File)

Hovorkyňa prezidenta USA Joea Bidena ďalej informovala, že podľa amerických odborníkov na bezpečnosť je ďalší útok v okolí kábulského letiska "pravdepodobný" a že ďalších niekoľko dní bude "doposiaľ najnebezpečnejších".

Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri štvrtkom útoku pri letisku v Kábule najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Podľa agentúra AFP je obetí minimálne 85.

Viac o téme: VládaVojnaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu