Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Už je to vyše roka a STAČILO! Banka odmieta povedať podrobnosti o koronaúveroch, neziskovka sa rozhodla pre žalobu

TIS vyrukovala so žalobou.
TIS vyrukovala so žalobou. (Zdroj: Gettyimages.com, IFP)

BRATISLAVA - Došla im trpezlivosť. Po tom ako im bola odmietnutá spolupráca na zverejnení dôležitých dokumentov ohľadom pandémie, sa chcú obrátiť na súd. Neziskovka Transparency International Slovensko (TIS) podáva žalobu pre nezverejnenie finančnej koronapomoci ohľadom úverov.

TIS začína posledný status práve slovami o žalobe a o tom, že verejnosť má právo vedieť, komu smerujú milióny cez tzv. koronaúvery.

Už sa to ťahá vyše roka

Neziskovka sa pritom túto informáciu nesnaží zisťovať len pár dní, ale niekoľko vyše roka. "Už od mája minulého roka sa neúspešne snažíme zistiť, komu štát poskytol finančnú pomoc vo forme koronaúveru, či garancie. Podľa zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením Covid-19 túto pomoc sprostredkúvajú štátna Eximbanka, Slovenská záručná a rozvojová banka a jej dcérsky Slovak Investment Holding. Medzičasom sa celková výška tejto pomoci vyšplhala na vyše miliardu eur (infografika Inštitútu finančnej politiky nižšie je ešte z apríla 2021)," tvrdí TIS.

Banka povedala nie, nasledovať bude slovo súdu

Nezisková organizácia však pri zisťovaní tejto informácie neuspela ani infožiadosťou a ani odvolaním. Nasledoval radikálny krok. "Keďže nám Eximbanka, ktorá rozhoduje o štátnych úveroch, zamietla infožiadosť aj odvolanie, rozhodli sme sa ísť súdnou cestou. V spolupráci s advokátskou kanceláriou Janíček LEGAL s.r.o. sme podali správnu žalobu na získanie požadovaných informácií. Obe banky sa bránia bankovým tajomstvom," vysvetľuje TIS.

Transparency bankové tajomstvo nepopiera. "Jeho ochrana má samozrejme svoj význam. Pri poskytovaní verejných prostriedkov súkromným subjektom by však mala platiť aspoň základná miera transparentnosti," myslia si.

Verejnosť má na informácie právo

Ide vraj de facto o finančnú pomoc ministerstva financií a hovorí o tom priamo aj spomínaný zákon. Verejnosť by preto podľa nich mala poznať minimálne fakty, komu bola pomoc poskytnutá a v akej výške. "Nielen pri štátnych úveroch, ale aj pri zárukách platí, že firmy dostávajú pôžičky za podmienok, za ktorých by si na bežnom trhu nemohli požičať vôbec. A ak tieto pôžičky nevrátia, budú ich splácať všetci občania," pripomínajú.

Viac o téme: ŽalobaTransparency International SlovenskoInštitút finančnej politikyPandemický účet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu