Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Referendum bolo neúspešné: Bývalí prezidenti sa stíhať za korupciu nebudú

Referendum v Mexiku Zobraziť galériu (4)
Referendum v Mexiku (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Espejel)

MEXIKO - Len niečo viac ako sedem percent voličov sa zúčastnilo v Mexiku na nedeľňajšom referende, presadzovanom prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom, o tom, či sa majú vyšetrovať a stíhať jeho predchodcovia v úrade za údajnú korupciu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na Národný volebný inštitút (INE).

Na to, aby bolo referendum záväzné, musí sa na ňom zúčastniť najmenej 40 percent oprávnených voličov, teda vyše 37 miliónov ľudí. Väčšina zúčastnených voličov, odhadom 89 - 96 percent, sa podľa očakávania vyslovila za vyšetrovanie exprezidentov, len necelé dve percentá boli proti, povedal riaditeľ INE Lorenzo Cordova.

Referendum v Mexiku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christian Palma)

López Obrador tvrdí, že verejná diskusia o tejto problematike len posilní participatívnu demokraciu v jeho krajine, kritici tejto iniciatívy ju však vnímajú ako politické divadlo.

Mexiku patrí 124. miesto zo 179 na indexe vnímania korupcie vo svete, ktorý vypracováva medzinárodná ľudskoprávna organizácia Transparency International. Bývalí mexickí prezidenti môžu byť za korupciu stíhaní ako iní občania, kritici preto tvrdia, že referendum bolo zbytočné.

Referendum v Mexiku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christian Palma)

Hoci je hlasovanie "duchovným dieťaťom" Lópeza Obradora, prezident vylúčil, že by v ňom tiež hlasoval, pretože nechce, aby ho "korupčný a pokrytecký konzervativizmus" obviňoval z pomsty, uviedla AFP.

Referendová otázka, ktorú López Obrador navrhol, menuje päť jeho predchodcov v úrade - Carlosa Salinasa, Ernesta Zedilla, Vicenteho Foxa, Felipeho Calderóna a Enriqueho Peňa Nieta, ktorí boli pri moci v rokoch 1988 - 2018. López Obrador ich obviňuje z "nadmerného sústreďovania bohatstva, obrovských únikov zo štátnej pokladnice, privatizácie verejného majetku a rozsiahlej korupcie", čo oni odmietajú.

Referendum v Mexiku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Espejel)

Viac o téme: ReferendumKorupciaPrezidentiMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu