Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá predpoveď: Čaká nás pandémia podobná KORONAVÍRUSU! Kedy to vypukne?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pandémie sa budú vo svete vyskytovať častejšie. Ďalšia, ktorá by mala mať podobný rozsah ako aktuálna pandémia koronavírusu, má ľudstvo postretnúť už o 59 rokov. Tvrdí to vedecká štúdia tímu expertov v USA, ktorý je vedený vedcami z univerzity v talianskej Padove. Podľa nich infekcia, ktorá by dokázala vyhladiť ľudstvo, príde najskôr o 12-tisíc rokov.

Na analýzu vedci použili štatistický model, ktorý porovnáva epidémie, ktoré sme mali za posledných 400 rokov a zaoberá sa aj pravdepodobnosťou ich výskytu v budúcnosti. Výsledky potom zverejnili vo vedeckom časopise PNAS. Upozornil na to český portál novinky.cz.

Hrozivá predpoveď: Čaká nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najbližšia veľká pandémia by mala podľa ich zistení nastať v roku 2080. Existuje však tiež 2-percentná šanca, že takáto pandémia sa na svete vyskytne každý rok. Autor štúdie Gabriel Katul vysvetlil, že osoba narodená v roku 2000 má 38-percentnú šancu, že zažije ešte pandémiu podobnú tej súčasnej, spôsobenej koronavírusom.

Okrem toho sa prevalencia, čiže počet nakazených v určitom okamihu, novoobjavených ohnísk v nasledujúcich desaťročiach až strojnásobí. Dôvod má tkvieť v rastúcej populácii, degradácii životného prostredia a väčšom kontakte medzi ľudmi a zvieratami, ktoré ochorenie prenášajú.

Hrozivá predpoveď: Čaká nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V modernej histórii je najsmrteľnejšou pandémia španielskej chrípky, ktorá v rokoch 1918 až 1920 pripravila na celom svete o život viac ako 30 miliónov ľudí. Podľa vedcov je pravdepodobnosť, že Zem zasiahne podobná choroba v každom nachádzajúcom roku 0,3 až 1,9 percenta. "Najdôležitejším záverom analýzy je to, že veľké pandémie ako Covid-19 alebo španielska chrípka, sú pravdepodobnejšie," zhrnul spoluautor štúdie William Pan.

Viac o téme: ŠtúdiaBudúcnosťPandémiaEpidémieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu