Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS V Česku očkujú už aj treťou dávkou vakcíny: Pozrite si, aké sú podmienky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

PRAHA - V Česku sa treťou dávkou proti covidu začne očkovať v polovici septembra. V nedeľu to uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v relácii stanice CNN Prima News. Na očkovanie budú podľa neho môcť tí, ktorým od ukončenej vakcinácie uplynulo osem mesiacov. Zatiaľ pôjde o primárne ohrozené skupiny obyvateľstva.

Prví pacienti už tretiu dávku v tomto týždni dostali. Vláda ale doteraz žiadny plán na preočkovanie nezverejnila. V pondelok o tom bude rokovať Rada vlády pre zdravotné riziká. Vojtěch bude na nej odporúčať očkovanie treťou dávkou vakcíny pre rizikové skupiny ľudí nad 65 rokov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a chronických pacientov.

Od druhej dávky musí uplynúť osem mesiacov

Podmienkou je tiež to, že od druhej alebo prvej dávky v prípade jednorazovej vakcíny uplynulo osem mesiacov. "Bude sa preočkovávať vakcínami Pfizer alebo Moderna a systém bude stáť na dvoch pilieroch, čo sú praktickí lekári a očkovacie centrá pri nemocniciach," dodal Vojtěch s tým, že začať by sa malo v polovici septembra.

Očkovanie bude naďalej hradené štátom. Primárne by mali mať organizáciu tretích dávok očkovania na starosti praktickí lekári. Podľa českého ministerstva zdravotníctva sa v ČR doteraz nechalo zaočkovať aspoň prvou dávkou vakcína vyše 5,7 milióna obyvateľov krajiny, plne očkovaných je takmer 5,5 milióna Čechov.

Očkovanie treťou dávkou podľa plánu sa začne 20. septembra

Očkovanie treťou dávkou vakcín proti covidu v Českej republike sa začne 20. septembra, oznámil v nedeľu český premiér Andrej Babiš. Podľa neho sa bude týkať ľudí nad 65 rokov, obyvateľov liečební pre dlhodobo chorých či obyvateľov domovov pre ľudí so zdravotným postihnutím. Informoval o tom server Novinky.cz.

O odporúčaní tretej dávky bude v pondelok rokovať rada pre zdravotné riziká, ktorá rozhodne, uviedol Babiš. Všetci, čo dostali dve dávky, dostanú podľa premiéra od 10. septembra SMS správu, že môžu ísť na tretiu dávku. "Malo by sa očkovať od 20. 9. Títo ľudia môžu zájsť k praktikovi, alebo si zarezervujú termín ako predtým. Je to dobrovoľné, ale je to dôležité, "uviedol Babiš na Facebooku. Premiér zopakoval, že situácia s nákazou vyzerá v súčasnosti dobre, preto sa neuvažuje o prijatí plošných opatrení. Uviedol tiež, že nákaza sa šíri často v detských táboroch.

Viac o téme: ČeskoVakcínaKoronavírusAdam VojtěchTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu