Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vážne podozrenia zo správy SIS: Šéf vnútra mal zriadiť špeciálny tím! Ak sa to potvrdí, je to veľký problém

Roman Mikulec a Boris Kollár Zobraziť galériu (5)
Roman Mikulec a Boris Kollár (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Martin Baumann)

BRATISLAVA - V súvislosti s informáciami vyplývajúcimi zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú predseda parlamentu Boris Kollár prečítal poslancom parlamentu, sa mal zriadiť špeciálny tím. Kollár to povedal v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Uistiť ho o tom mal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Predseda NRSR zdôraznil, že všetky podozrenia plynúce z informácií SIS musia preveriť kompetentné orgány. "Informácie sú vážne, treba ich preveriť. Nebudem tu ja robiť sudcu ani prokurátora," povedal s tým, že konať majú kompetentné orgány aj s inšpekciou ministerstva vnútra. Práve preto ho mal minister vnútra uistiť, že zriadil špeciálny tím, ktorý to vyšetruje.


Zverejnenie správy SIS rozdeľuje poslancov: Kollár hovorí o únikoch! Koalícia má strach, opozícia je na hrane


Budem rád, ak sa podozrenia nepotvrdia

"Budem rád, ak sa takéto niečo nepotvrdí," povedal o podozreniach, že v rámci orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) vznikla skupina, ktorá ovplyvňuje vyšetrovania viacerých káuz a výpovede svedkov. Ak sa niečo takéto potvrdí, Kollár hovorí o veľkom probléme.

VIDEO Premiér odmieta špekulácie: Rokovanie v SIS sa netýkalo Pčolinského ani iných živých prípadov

Premiér odmieta špekulácie: Rokovanie v SIS sa netýkalo Pčolinského ani iných živých prípadov (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Šéf parlamentu zároveň vysvetlil, že najvyšší ústavní činitelia sú príjemcovia informácií zo zákona. Stretnutie špičiek štátu v SIS mali podľa jeho slov zorganizovať práve preto, že už dlhšiu dobu dostávali znepokojujúce informácie. Myslí si, že zvolili správny formát a urobili dobre.


Pellegrini otvorene: Zo správy SIS vyplynulo veľké podozrenie! Je tu skupina ľudí, ktorá odstaví, koho chce 


Rozdiel medzi informáciami zo stretnutia a správou, ktorú čítal poslancom, je podľa jeho slov len v tom, že poslanci nedostali konkrétne mená. "Síce poslanec má zo zákona previerku na stupni prísne tajné (PT) a môže sa s tým oboznamovať, ale sála pléna NRSR nie je prispôsobená na PT," povedal Kollár.

Unikla správa SIS?

Kollár podčiarkol, že prípadné úniky z tejto správy by neboli šťastné a išlo by o porušenie zákona. O zbavenie mlčanlivosti požiadali viacerí poslanci Smeru. Predseda strany Robert Fico nevylúčil, že správu prečítajú a odvolajú sa na zákon. Koalícia otázku zverejnenia vidí inak. Odmieta i náznaky opozície, že sa správa týkala trestných činov konkrétnych politikov. Kollár už povedal, že niektoré veci sú dôverné, tajné alebo prísne tajné z určitého dôvodu.

Tlačová konferenciu predsedu NR
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kollár požiadavky poslancov na zbavenie mlčanlivosti nepovažuje za správne. Utajenie niektorých informácií označil za opodstatnené a poslancom umožnil do správy SIS nahliadnuť. "Už sa dostali ku mne informácie, že niekto niečo začal púšťať na verejnosť," uviedol s tým, že úniky nepovažuje za šťastné. Na internete mala totiž práve táto správa SIS kolovať. 

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) včera varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa Slovenskej informačnej služby (SIS). Upozorňuje na to na sociálnej sieti. "Ak by išlo o autentický dokument, a teda o utajovanú skutočnosť, takáto informácia je určená iba pre oprávnené osoby a vzťahujú sa na ňu ustanovenia zákona o ochrane utajovaných skutočností," ozrejmil NBÚ.

Úrad dodal, že bezpečnostné zložky zachytili šírenie rôznych elektronických exemplárov materiálu, ktorý má znaky utajovanej písomnosti, a to cez rôzne mobilné aj desktopové aplikácie. V prípade neoprávnenej manipulácie hrozí udelenie sankcie jednotlivcovi alebo organizácii. "Ide o priestupok, resp. o správny delikt na úseku ochrany utajovaných skutočností," varuje úrad.

Spochybňovanie práce polície je nebezpečné

Spochybňovanie práce polície je nebezpečné. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike v súvislosti s podozreniami plynúcimi zo správy SIS. Kolíková zdôraznila, že na prípadné trestné konania a stíhania sú tu orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Kompetentné orgány majú podľa nej na konania aj dohliadať. "Majú na to veľmi silné oprávnenia v rámci trestného stíhania," poznamenala a poukázala aj na to, že sú tu súdy. Na aktuálne podozrenia by mali podľa nej kompetentné orgány nazerať aj z pohľadu dôkazov. "Toto je hra s informáciami, ktoré sú naozaj spravodajské," poznamenala.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ozrejmila, že spravodajské informácie len hovoria, či je nejaké podozrenie, že sa niečo deje, ale nie všetko je pravdivé. Dodala, že ani na stretnutí v SIS neboli predostreté konkrétne dôkazy, nevidela fotky ani odposluchy. Ako advokát by podľa vlastných slov musela tieto dôkazy vidieť. "O tom je vlastne aj celé trestné konanie, že sa preukazuje vina," dodala.

Úniky sú nezákonné

Úniky zo správy SIS a jej prípadné zverejnenie považuje za nezákonné. "To, o čom sa rozprávame je, do akej miery je spochybňovaná práca polície," podotkla s tým, že sa spochybňujú živé veci. Pripustila, že pri závažných veciach, ako je korupcia či zločinecké skupiny, je vždy záujem niekoho o istú manipuláciu. Ten by mohol mať podľa nej každý, kto by mohol byť ešte obvinený. Zdôraznila však, že systém funguje a ak došlo k manipulácii a zneužitiu právomocí, tak sa to musí vyšetriť.

Vážne podozrenia zo správy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako jediný problém stretnutia špičiek štátu v SIS vníma, že to nie štandardné. Poukázala na to, že je tu aj bezpečnostná rada štátu. "To, čo nie je štandardné, nedeje sa pravidelne, neznamená, že je nezákonné," zdôraznila. Považuje ale za legitímne, keď sa takto zišli ľudia, ktorí dostávajú spravodajské informácie v rovnakom rozsahu.

V tejto súvislosti sa zastala aj inštitútu tzv. kajúcnikov. Ak by tento nebol, práve závažné veci pri organizovanej skupine alebo zločineckej skupine by sa len ťažko vyšetrovali. "To sú vážne trestné činy, ktoré sú organizované až na úroveň zločineckých skupín. Nie je na mieste spochybňovať spolupracujúceho obvineného, lebo nám napomáha odhaľovať trestnú činnosť," povedala.

Viac o téme: SISBoris KollárRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu