Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únikom správy SIS sa zaoberá bratislavská polícia: Šíri sa prostredníctvom sociálnych sietí

Slovenská informačná služba
Slovenská informačná služba (Zdroj: TASR/SIS)

BRATISLAVA - V súvislosti s únikom správy Slovenskej informačnej služby (SIS) označenej stupňom utajenia dôverné, ktorá sa šíri verejne prostredníctvom internetu a sociálnych sietí, vedie polícia trestné konanie vo veci podozrenia z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Prípadom sa zaoberá odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Uviedla to hovorkyňa bratislavského riaditeľstva Veronika Martiniaková. "Vzhľadom na skutočnosť, že vec je v štádiu predprípravného konania, nie je možné nateraz poskytnúť žiadne bližšie informácie," dodala hovorkyňa.  

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci Národnej rady SR na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer-SD. V pléne mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.

Zadržanie Szabóa a únik správy SIS by mal riešiť brannobezpečnostný výbor

Zadržaním riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa, ako aj únikom údajnej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) by sa mal zaoberať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Žiada o to členka výboru Anna Zemanová (SaS). Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) povedal, že výbor pravdepodobne zvolá, termín ešte nestanovil. Zemanová chce, aby sa mimoriadne zasadnutie výboru konalo budúci štvrtok (10. 6.) alebo piatok (11. 6.).

Szabóa zadržala vo štvrtok Národná kriminálna agentúra (NAKA). Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Riaditeľ inšpekcie bol jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v budove SIS. V súvislosti s únikom správy SIS, ktorá sa šíri na internete, už vedie polícia trestné konanie vo veci podozrenia z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi. V pléne mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.

Viac o téme: únikSprávaPolícia SIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu