Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PODCAST RATTATA Igor Rattaj o medveďoch v Tatrách: Budeme im dávať antikoncepciu?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: MsP VT)

VYSOKÉ TATRY - Hrebienok vo Vysokých Tatrách je už niekoľko dní pod drobnohľadom strážcov prírody. Okrem turistov tam totiž chodí aj medvedica s dvomi mláďatami. Odborníci preto momentálne zvažujú, ako v tomto smere ďalej.

"Celý deň mi prichádzali správy, že po streche horského hotela na Hrebienku sa pohybuje medveď, nočná kamera zaznamenala aj jeho pohyb v kabínke lanovky," priznal Igor Rattaj, šéf TMR, ktorý dlhé desaťročia podniká v cestovnom ruchu. Návštevníkov Tatier zaskočila medvedica, ktorá si razila cestu medzi skupinkami ľudí na Hrebienku alebo sa prechádzala po streche. Štátna ochrana prírody dokonca zvažuje uzavretie turistického chodníka.

 

PODCAST RATTATA Budeme dávať medveďom antikoncepciu? (Zdroj: Igor Rattaj)

Na mimoriadnu situáciu zareagoval Rattaj vo svojom novom podcaste Rattata. Ako hosťa si pozval Jozefa Štefaňáka, zástupcu náčelníka Mestskej polície Vysoké Tatry. "Situácia je naozaj vážna, medvede sú premnožené, naposledy bolo narátaných 120 kusov, čo je na také malé a zastavané územie naozaj veľa. Stalo sa už, že v nočnej službe zasahovala polícia kvôli medveďom jedenásťkrát," prezradil rodák z Tatranskej Lomnice. On sám medveďa na vlastné oči videl aspoň stokrát. "Turistom sme rozdávali špeciálne píšťalky na odstrašenie, ja chodím so zvončekom na plecniaku," dodal.  

VIDEO Finančník Rattaj v podcaste prezradil, ako chce vyriešiť situáciu v Jasnej

Napriek vážnej situácii si Štefaňák nemyslí, že riešením je uspávanie medveďov a eutanázia, aké zvolil Zásahový tím Štátnej ochrany prírody MEDVEĎ v prípade problémovej medvedice a jej štyroch mláďat. "Zásah proti medveďom nie je akčný film. Tatry nie sú kontaktné ZOO. Každé stretnutie s touto šelmou je nebezpečné. Oveľa rozumnejšia je regulácia. My už pätnásť rokov upozorňujeme na to, že medvede v Tatrách sú premnožené. Keby nás niekto počúval, nemuselo to zájsť až tak ďaleko." Ako teda ďalej? Budeme medveďom dávať antikoncepciu alebo ich kastrovať? Viac v novom podcaste RATTATA.     

PODCAST RATTATA Igor Rattaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Pižem - photographer and travel guide)

Viac o téme: MedveďTatryIgor Rattaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu