Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme ešte stále neukáže v plnej sile: Skvelá správa pre alergikov, apríl totiž urobil svoje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Po tom, ako sme v apríli boli svedkami typického "bláznivého" počasia to stále nevyzerá, že by sa počas nasledujúceho týždňa malo niečo zmeniť. Svedčí o tom pribúdajúca oblačnosť s koncom týždňa, no aj stúpajúca teplota, ktorú meteorológovia hlásia s blížiacim sa piatkom. Na druhej strane to je určite pozitívna správa pre alergikov, keďže peľová sezóna zažila v dôsledku chladných dní výrazný pokles. Pozrite si najnovšiu predpoveď počasia.

Začiatok týždňa s varovaním

Počas noci z nedele na pondelok (26. 4.) môže teplota na Slovensku klesnúť na nula až mínus šesť stupňov Celzia. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami a prízemným mrazom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke.

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy pred nízkymi teplotami platia pre celé Slovensko s výnimkou Bratislavského kraja, kde sa však môže vyskytnúť prízemný mráz. Výstrahy pred prízemným mrazom boli vydané aj pre Trnavský a Nitriansky kraj.

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

"Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre poľnohospodárske rastliny a ovocné stromy vzhľadom na ich fenologickú fázu. Prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," približujú meteorológovia. Výstrahy predbežne platia od polnoci do pondelka do 7.00 h, v severných častiach Slovenska do 8.00 h.

Alergici môžu oslavovať

Veľmi chladné počasie v uplynulom týždni spôsobilo výrazný pokles peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Peľová sezóna brezy sa v teplejších oblastiach pribrzdila natoľko, že väčšinu dní peľ brezy v ovzduší nedosahoval alergiologicky významné hladiny. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Denné koncentrácie peľu brezy dosahovali začiatkom týždňa vysoké hodnoty v Bratislave a Trnave, na ostatnom území sa peľ brezy vyskytoval len v nízkych koncentráciách. Ojedinele sa v ovzduší stredného a východného Slovenska vyskytoval peľ liesky a jelše, avšak vo veľmi nízkych koncentráciách. "Poklesli aj denné koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľu jaseňa a topoľa,“ dodala Lafférsová.

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Peľová sezóna brezy sa naplno rozbehne po predpovedanom oteplení, nárast denných koncentrácií predpokladajú odborníci aj v chladnejších oblastiach Slovenska. "Peľ brezy bude najsilnejším a najdôležitejším alergénom najbližších týždňov. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ javora, jaseňa, topoľa, hrabu, duba, buka a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb,“ vysvetlila Lafférsová.

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Nad strednou Európou sa bude podľa SHMÚ rozprestierať oblasť nevýrazného relatívne vyššieho tlaku vzduchu. Zároveň vo vyšších vrstvách ovzdušia bude od severu do karpatskej oblasti zasahovať okraj tlakovej níže so stredom nad Pobaltím.


<< Viac sa dočítate na webe Predpovede.sk >>


Bude malá, miestami zväčšená oblačnosť. Zrána pribudne lokálne hmla. Na východe ojedinele prehánky, nad 1000 m snehové. Stále bude ešte chladno. Najvyššia denná teplota 10 až 15, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st. Slabý premenlivý vietor.

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Relatívne vyšší tlak vzduchu nad strednou Európou postupne zoslabne. Zároveň sa bude nad juhozápadnou Európou prehlbovať tlaková níž.

Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Utorok bude naďalej chladný. Najnižšia nočná teplota 3 až -2, v údoliach miestami -2 až -7 st. V noci aj v nížinách miestami prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 11 až 16 st, na Orave a pod Tatrami okolo 9 st. Slabý, cez deň na juhozápade juhovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h).

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Francúzskom začne od juhu prúdiť do našej oblasti teplejší a vlhší vzduch.

Prevažne veľká, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabo zaprší. Najnižšia nočná teplota 3 až -2, na západe okolo 5 st. Vo východnej polovici územia aj v nižších polohách miestami prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 12 až 17, na Orave a pod Tatrami okolo 10 st. Slabý, na juhozápade a cez deň aj inde juhovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h).

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže, ktorej stred sa presunie z Francúzska nad Nemecko, bude k nám od juhozápadu prúdiť teplý a vlhký vzduch.

Charakteristická pre štvrtok bude prevažne veľká, len prechodne aj zmenšená oblačnosť. V noci miestami, cez deň na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota 10 až 4 st. Najvyššia denná teplota sa však vyšplhá na 14 až 20 st.

PREDPOVEĎ Jar sa zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Upršaný bude aj piatok. Od západu postúpi do našej oblasti studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Nemecka nad Poľsko. Prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 st. Najvyššia denná teplota 14 až 20 st.

Viac o téme: PočasiePredpoveďTýždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu