Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chladné počasie nás stále neopúšťa: Meteorológovia varujú! Hrozia aj mínusové teploty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na nízke teploty a prízemné mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa.

S nízkymi teplotami treba podľa meteorológov počítať v pondelok ráno a v noci na utorok (27. 4.) v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Minimálna teplota vzduchu tu môže miestami dosiahnuť nula až mínus tri stupňa Celzia.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Chladné počasie nás stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prízemné mrazy hrozia v noci na utorok na západnom i v časti východného Slovenska. Vo výške päť centimetrov nad povrchom sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus štyri stupne Celzia. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Chladné počasie nás stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Druhý lavínový stupeň

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí v najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier. V ostatných polohách a pohoriach je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ako dodal, snehová pokrývka na horách je dobre spevnená a stabilizovaná. "Výnimkou sú severné, severovýchodné a východné svahy Tatier vo vysokých polohách, kde je sneh ešte stále suchý od posledného sneženia. V týchto lokalitách je možné uvoľniť lavínu hlavne pri väčšom dodatočnom zaťažení," priblížil.

Bešinský zdôraznil, že menšie mokré lavíny sa môžu popoludní vyskytnúť aj na južných svahoch v polohách do 1700 metrov nad morom. V nižších polohách, hlavne vo Fatrách, je snehová pokrývka na mnohých svahoch nesúvislá. Pondelňajšie ráno na horách bolo chladné a jasné. Teplota sa pohybovala od mínus 15 do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 12, v nárazoch do 15 metrov za sekundu.

Viac o téme: ZimaPočasieMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu