Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladík pil každý deň počas dvoch rokov energeťáky: Oľutoval to rýchlo, skoro ho to zabilo a skončil na JIS-ke!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN - Návykový zlozvyk ho takmer pripravil o život a skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici. Reč je o istom študentovi, ktorý počas dvoch rokov nepil takmer nič iné, iba nekonečné litre energetických nápojov. Zlikvidovalo mu to zdravie a takmer aj štúdium, no prišiel na to až neskôr.

Bývalá vojenská nemocnica na bratislavskej Patrónke by mohla byť užitočná v boji proti koronavírusu (Zdroj: Maarty)

Prípad tohto 21-ročného muža popísal žurnál BMJ Case Reports. Každý deň mal pritom skonzumovať až 4 pollitrové dávky kofeínového nápoja, ktorý sa dá bežne dostať v samoobsluhe. BMJ popísala stav tohto muža za natoľko vážny, že ho museli hospitalizovať na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a zdravotníci dokonca zvažovali aj transplantáciu orgánov.

Obličky a srdce povedali zbohom

Spomínaný mladík vraj vyhľadal lekársku pomoc po tom, ako celé 4 mesiace trpel dýchavičnosťou a tiež pochudol. Prišli na rad krvné testy a študentovi vykonali aj elektrokardiograf kvôli srdcu. Výsledky odhalili, že mladému mužovi srdce zlyháva a dokonca aj obličky, ktoré sa starajú o čistenie organizmu od toxínov. Kým srdce bola samostatná kapitola, pravdepodobne kvôli energetickým nápojom, druhý spomínaný faktor bol dovtedy nediagnostikovaný problém. 

Mladík pil každý deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Situáciu skomplikovala aj prakticky žiadna iná anamnéza zdravotných problémov a neustále pohľad padal na nadmernú konzumáciu energetických nápojov. Lekári mladíka varovali, že každá plechovka energeťáku, ktorú mladík vypil obsahovala minimálne 160 mg kofeínu.

Musel dokonca prerušiť štúdium

To, že tieto produkty je potrebné skutočne konzumovať s rozumom určite zdôrazňuje aj fakt, že mladí strávil na JIS-ke až 58 dní, pričom ho to vyradilo aj zo študijného života. Štúdium na univerzite tak musel prerušiť. Mladík neskôr vyrozprával, ako to bolo. "Keď som pil až štyri energetické nápoje denne, trpel som triaškou a búšením srdca. Nemohol som sa sústrediť na každodenné úlohy a štúdium na vysokej škole," popisuje mladík, ktorý ale v danom momente asi symptómy nepripisoval energeťákom. Určite si z toho však zobral poučenie. "Táto skúsenosť bola pre mňa veľmi traumatizujúca. Som presvedčený, že sú (energetické nápoje, pozn. red.) veľmi návykové a ľahko sa k nim dostanú aj malé deti. Mali byť mať na sebe varovanie, podobne ako cigarety," myslí si mladík.

Viac o téme: ŠtudentZlyhanieEnergetické nápojeZdravotné probémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu