Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O pár hodín k nám vpadne studený vzduch! Obyvatelia viacerých okresov sa zobudia do bieleho rána

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Blíži sa ďalšia zmena počasia. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) avizovali vpád studeného vzduchu pôvodom z oblasti Grónska. Ochladenie pocítime z noci na utorok. V niektorých lokalitách dokonca nasneží. Nepriaznivé počasie nás bude sprevádzať takmer celý týždeň.

VIDEO Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Po pomerne teplom pondelku sa opäť citeľne ochladí. Studený front udrie z noci na utorok. „Do utorkového rána sa najmä na strednom a východnom Slovensku miestami vytvorí aj snehová pokrývka,“ varovali meteorológovia zo SHMÚ na sociálnej sieti.

Vždy aktuálnu predpoveď počasia nájdete na Predpovede.sk

Podľa ich slov však nepôjde len o lokálne ochladenie, ale v priebehu dvoch dní sa ochladí vo väčšine Európy. „Situácia tak vydrží dlhšie, studený vzduch k nám bude prúdiť až do štvrtka a budú sa v ňom vyskytovať početné snehové prehánky. Stále sa tak miestami bude vytárať aj snehová pokrývka, vo vyšších polohách sa udrží aj dlhšie. Ojedinele sa vyskytnú aj búrky,“ skonštatovali odborníci.

O pár hodín k
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Utorok

Cez našu oblasť postúpi smerom na východ studený front. Za ním sa v studenom vzduchu do strednej Európy od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku.

Cez deň bude oblačno až zamračené a miestami treba rátať so snehovými prehánkami alebo snežením. Do bieleho rána sa zobudia najmä obyvatelia východného Slovenska. SHMÚ totiž pre okresy Košice mesto, Sobrance, Humenné, Medzilaborce a Snina vydal prvostupňovú výstrahu pred snežením, a to od polnoci do 12:00.

Výstraha pred snežením
Zobraziť galériu (8)
Výstraha pred snežením  (Zdroj: SHMÚ)

V nižiších polohách sa objavia aj zmiešané zrážky. V horských oblastiach hrozí tvorba snehových jazykov.

Výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi trvá od polnoci do 14:00
Zobraziť galériu (8)
Výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi trvá od polnoci do 14:00  (Zdroj: SHMÚ)

Popoludní sa na západnom a strednom Slovensku vyskytne premenlivá oblačnosť. Meteorológovia avizujú veľmi chladné počasie. Denné maximum dosiahne 3 až 8, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní väčšinou okolo 1 stupeň. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne cca -7 stupňov.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Zafúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 65 km/h.

Streda

Vo veľmi studenom vzduchu k nám bude od západu zasahovať výbežok vyššieho tlaku. Zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvať od západu cez strednú Európu brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Oblačnosť bude premenlivá, v noci zmenšená. Ojedinele, cez deň na mnohých miestach, sa objavia snehové prehánky alebo sneženie. V nižších polohách sa miestami očakávajú aj zmiešané zrážky. Naďalej bude veľmi chladno.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na -1 až -7, v údoliach miestami na -7 až -13 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 2 až 7, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 0 stupňov.

Vietor bude slabý, v západnej polovici a na Spiši sa postupne rozfúka západný až severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Štvrtok

Vo veľmi studenom vzduchu sa z Francúzska nad Alpy presunie tlaková výš. Zároveň sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvať z karpatskej oblasti ďalej na východ brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť. Miestami treba znova rátať so snehovými prehánkami či snežením. Cez deň sa v polohách do cca 400 m vyskytnú i dažďové zrážky. SHMÚ hlási veľmi chladné počasie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota dosiahne 1 až -4, v údoliach miestami -5 až -10 stupňov. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 3 až 8, na severe približne na 1 stupeň.

Zavládne bezvetrie alebo bude fúkať slabý, postupne západný až severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, ojedinele v nárazoch okolo 50 km/h.

Piatok

Tlaková výš sa bude presúvať z alpskej oblasti nad Balkán a po jej severnom okraji k nám začne od západu až juhozápadu prúdiť teplejší vzduch.

Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ráno sa bude ojedinele tvoriť hmla.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na -1 až -6, v údoliach miestami na približne -8 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 8 až 13, na severe miestami okolo 6 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu