Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na silný vietor! Zafúka vo viacerých lokalitách Slovenska i na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počas nedele bude vo viacerých lokalitách na Slovensku veterno. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti na svojom webe výstrahy prvého stupňa pred vetrom, ale aj pred vetrom na horách.

Výstraha pred vetrom na horách platí do pondelka 12. apríla do 8.00 h v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


V týchto okresoch sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý podľa meteorológov dosiahne priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu a/alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," poznamenal SHMÚ.

Meteorologické výstrahy na nedeľu
Zobraziť galériu (2)
Meteorologické výstrahy na nedeľu  (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, trvať má od nedele do 23.00 h. Platiť má v niektorých okresoch v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 55 kilometrov za hodinu a/alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Riziko vzniku lavín

Lavínové nebezpečenstvo je v nedeľu najvyššie najmä na severných a severovýchodných svahoch vo vyšších polohách Západných a Nízkych Tatier. Informoval o tom Marián Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

„V Západných a Nízkych Tatrách je previaty sneh uložený na starej vrstve. Vytvorili sa krehké, menej stabilné snehové dosky a vankúše. Ich uvoľnenie je ojedinele možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečenstvo je viazané na vyššie položené svahy, muldy a žľaby, a to najmä v záveroch dolín a na miestach tesne pod hrebeňovými partiami a sedlami,“ informoval Biskupič.

S oteplením podľa neho bude lavínová aktivita v priebehu dňa stúpať hlavne na južných, juhozápadných a západných, slnkom nasvietených svahoch. Sneh je zrána zamrznutý, prípadne sa vyskytuje kôra, ale na poludnie a popoludní bude strácať súdržnosť a vyskytnúť sa môžu spontánne lavíny a splazy, prípadne mokré doskové lavíny.

Viac o téme: PočasieVietorSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu