Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko bude mať novú vládu: Kto nahradí Krajniaka? Toto je VERZIA Hegerovho kabinetu

Krajniaka má nahradiť Jozef Hlinka Zobraziť galériu (9)
Krajniaka má nahradiť Jozef Hlinka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Nová vláda bude známa už čoskoro. Nové mená však dostane najprv do rúk prezidentka Zuzana Čaputová. Budúci premiér Eduard Heger neprezradil, ako bude zloženie nového kabinetu vyzerať. Otázne sú najmä dve mená. Rezort zdravotníctva zrejme prevezme šéf ružomberskej nemocnice Vladimír Lengvarský. V prípade ministerstva práce to nie je také jednoznačné. Šepká sa o poslancovi Jozefovi Hlinkovi.

Aktualizované 14:35

Premiér Igor Matovič sa cez status rozlúčil so svojou stoličkou predsedu vlády.

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Aktualizované 13:44

Výstupom z koaličnej krízy by mala byť aj sebareflexia všetkých jej protagonistov, ktorá zabráni ďalším podobným situáciám už v zárodku. Uviedla to podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zároveň vyjadrila presvedčenie, že v obmenenom zložení pod vedením nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) bude kabinet pokračovať v napĺňaní programového vyhlásenia vlády. "Mali by sme ho aktualizovať, vyňať tie veci, ktoré sme naplnili. Ak by išlo o jeho rozšírenie, privítala by som aktualizáciu v oblasti inovácií," dodala.

Aktualizované 13:24

Súčasný vicepremiér a minister financií Eduard Heger (OĽANO) je človek spájania. Myslí si to ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) na margo osoby designovaného premiéra. Uviedla to v utorok po rokovaní vlády. "Verím, že prinesie pokoj a všetko bude dobré," povedala Milanová. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) označil rekonštrukciu vlády za reštart. Verí, že koalícia má ešte svoje poslanie.

Aktualizované 12:46

Vláda sa uzniesla podať demisiu prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Rozhodla o tom na svojom utorkovom rokovaní. Podľa Ústavy SR, ak podá demisiu predseda vlády, demisiu podá celá vláda. Zároveň vládny kabinet poveril podpredsedu vlády SR a ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO), aby toto uznesenie vlády o podaní demisie oznámil hlave štátu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v utorok o 16.00 h. Zostavením novej vlády poverí Hegera.

VIDEO Posledné rokovanie vlády Igora Matoviča vo funkcii premiéra:

Igor Matovič poslednýkrát prišiel na rokovanie vlády ako premiér (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:45

Generál Vladimír Lengvarský súhlasil s tým, aby bolo jeho meno navrhnuté na vymenovanie za ministra zdravotníctva. Či sa novým šéfom zdravotníctva stane je na rozhodnutí nového premiéra a prezidentky SR. Pred stredajším rokovaním vlády SR, predchádzajúcom podaniu demisie súčasného premiéra Igora Matoviča (OĽANO), to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

VIDEO Jaroslav Naď potvrdil, že Lengvarský prejavil záujem o pozíciu ministra zdravotníctva:

Naď priznal, že generál Lengvarský prejavil záujem o nominovanie na post ministra zdravotníctva (Zdroj: Topky/Maarty)

Zároveň priznal, že ak sa Lengvarský stane ministrom bude vnímať radosť a starosť zároveň. "Bude mi ľúto, že odchádza z čela Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde odviedol výbornú prácu a musel prijať ťažké rozhodnutia, pri ktorých preukázal manažérske i ľudské kvality," povedal Naď. O Lengvarského budúcnosti už teraz môže prakticky rozhudnúť len prezidentka Čaputová.

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V rámci výmeny na poste premiéra a posledného rokovania pod vedením Igor Matoviča priznal, že zmena sa zrejme nezaobíde bez emočného momentu. "Hlavné však je, a to ma teší, že vláda bude pokračovať a že nejde ani tak o odchody, ale skôr výmenu na niektorých postoch," dodal.

VIDEO Vyhlásenie Jána Budaja po rokovaní vlády

Budaj verí, že sa obnovuje úmysel napĺňať hodnoty, ktoré koalícia priniesla po voľbách (Zdroj: Topky/Maarty)

Nové mená vo vláde

Po nečakanom odchode ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sa okamžite vynorila otázka, čo je za týmto náhlym ukončením pôsobenia vo vláde. Bolo to totiž krátko po zadržaní šéfa SIS a blízkeho priateľa Krajniaka Vladimíra Pčolinského príslušníkmi NAKA. Pčolinský bol obvinený z korupcie a okmažite sa začalo šepkať, či nechce Krajniak nahradiť tohto človeka v kresle riaditeľa SIS, no ten to okamžite odmietol. 

Veľký ZOSTRIH vládnej krízy: Sulík najskôr s tvrdými rečami, nakoniec to zakončil pizzou pre Matoviča (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty, Ján Zemiar)

Po tom, ako sa kríza začiatkom tohto týždňa ukončila a nastal zmier, sa začalo špekulovať, či sa po návrate viacerých ľudí na pôvodné ministerské stoličky nechystá vrátiť na tú svoju aj Krajniak. Ten to ale opäť odmietol cez status na sociálnej sieti. "Rozhodol som sa, že nebudem členom vlády E. Hegera. Aj preto, že som dal demisiu s vedomím, že podávam demisiu a nie ako "vydierku" s tým, že sa okamžite "hlásim do služby"," argumentuje Krajniak s tým, že Hegera považuje za čestného človeka.

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

Nový minister práce

Skloňovať sa však začalo iné meno, ktoré by zasadlo na vedenie Krajniakovho bývalého rezortu. Ide o poslanca Jozefa Hlinku zo Sme rodina. Ten totiž po tom, ako bol Krajniak minulý rok vymenovaný za ministra práce zasadol na jeho miesto poslanca v Národnej rade ako náhradník. Teraz, keď sa Krajniak ako poslanec vráti do parlamentu, bude musieť zo svojej stoličky odísť, no je možné, že sa s len vymení s Krajniakom a bude novým ministrom v Hegerovej vláde. 

Jozef Hlinka
Zobraziť galériu (9)
Jozef Hlinka  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Nový minister zdravotníctva

Po veľkých návratoch do ministerských stoličiek sa logicky očakávalo aj to, kto si zoberie na starosť teraz ťažko skúšané ministerstvo zdravotníctva. Keďže bývalý minister Marek Krajčí si kritiky za svoj výkon užil viac ako dosť, začalo sa hovoriť o novom mene. Tým môže byť generál a riaditeľ Vojenskej nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský. Nominovať do tejto funkcie by ho mal minister obrany Jaroslav Naď za OĽaNO. Naď ho za riaditeľa spomínanej nemocnice pritom vymenoval len počas minulého roka.

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Tieto informácie sčasti potvrdil aj minister Naď. O tejto ponuke však intenzívne diskutovalo aj vedenie ružomberskej nemocnice. "Môžeme potvrdiť, že generál Vladimír Lengvarský - riaditeľ ÚVN SNP v Ružomberku bol oslovený s ponukou na pozíciu ministra zdravotníctva SR. Ďalšie kroky v tomto smere budú závisieť od osobného rozhodnutia generála Lengvarského, predsedu vlády SR a prezidentky SR," potvrdila pre Topky hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Petra Dišková.

Predpokladaná verzia zrekonštruovanej vlády

Ako sme už spomínali vyššie, na všetkých menách v novom kabinete ešte nie je stopercentná zhoda a navyše s nimi musí súhlasiť prezidentka Zuzana Čaputová po tom, ako jej Eduard Heger predloží návrh kabinetu novej, zrekonštruovanej vlády. Hlinka a Lengvarský sú teda na grafike nižšie uvedení len ako potenciálni a nádejní ministri svojich rezortov.

Slovensko bude mať novú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty, SITA/Alexandra Čunderlíková, TASR - Michal Svítok)

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodinyMinisterstvo práceNová vládaMilan KrajniakEduard HegerJozef Hlinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu