Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Opozícia novú vládu zatracuje: PRVÉ REAKCIE Je to divadlo! Sú to stále tí istí, progresívci vidia šancu pre Hegera

Reakcie na novú vládu sú tu. Zobraziť galériu (5)
Reakcie na novú vládu sú tu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes predpoludním bola vymenovaná nová vláda Eduarda Hegera (OĽaNO). Na tento dnešný akt sa už sypú reakcie z opozičných lavíc, pričom poukazujú len na výmenu Igora Matoviča s Hegerom na postoch. Reagujú aj mimoparlamentné strany. Svoje však povedal aj staronový minister hospodárstva Richard Sulík.

Sulík pritom priznal, že s Igorom Matovičom ešte nestihli zájsť na medializovaný obed v pizza piecke. "Nepodali sme si ani ruky, dnes pri tom frmole na tom nebol ani čas. Tá pizza v tej piecke vydrží," skonštatoval v rýchlosti Sulík.

VIDEO Richard Sulík hovorí, že dnes si ešte s Igorom Matovičom nepodal ani ruku:

Minister hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril ku obedu s Igorom Matovičom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


MIMORIADNE Prezidentka vymenovala novú vládu: NAŽIVO Minister práce zatiaľ chýba


Hlas zareagoval videom predsedu, vraj ide o druhú vládu Matoviča

Skúpy na slovo nebol ani šéf zoskupenia Hlas-SD a expremiér Peter Pellegrini. Ten sa občanom prihovoril z video a spomenul, že ak dnes videli rovnaké obrázky ako z vymenovávania spred roka, neklame ich zrak. "K pani prezidentke si dnes prišli pre dôveru tí istí ľudia. Túto príležitosť trestuhodne premrhali. Dnes nám vymenovali druhú vládu Igora Matoviča. Tá prvá zlyhala vo všetkom, čoho sa dotkla," skontatoval Pellegrini.

Pellegrini tvrdí, že nás čaká druhá vláda Igora Matoviča, tá prvá vraj zlyhala vo všetkom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Je to fraška, tvrdí predseda Smeru-SD

S novovymenovanou vládou neprichádza žiadna nová kvalita alebo záruka zlepšenia. Vládna koalícia je naďalej odsúdená na chaos a hádky. Vyhlásil to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico počas štvrtkovej tlačovej konferencie v reakcii na menovanie rekonštruovanej vlády pod vedením Eduarda Hegera. Fica tiež mrzí, že z inštitútu demisie urobila koalícia nástroj vydierania a ústavu používajú ako hračku. 

"Tieto sviatky budú poznačené aj ďalšími obeťami covidu. Došlo navyše k vymenovaniu tej istej vlády. Túto rošádu označujeme za divadlo a za frašku, pretože neprichádza žiadna nová kvalita. Táto vládna koalícia je odsúdená na frašku a hádky. Mrzí nás, že nás pani prezidentka nevypočula. Situácia by dnes mohla byť diametrálne odlišná. Prezidentka dala prednosť iným záujmom, ako záujmom Slovenskej republiky. Jej viac záleží na tom, aby tu fungovala neschopná vláda amatérov, ako riešiť tento problém demokratickým spôsobom - rozdaním nových kariet," povedal Fico v reakcii na vymenovanie vlády Eduarda Hegera.

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger to nebude mať ľahké, tvrdia progresívci

Nový premiér to podľa predsedníčky Progresívneho Slovenska Ireny Bihariovej nebude mať ľahké "Preberá štafetu v situácii, kedy jeho predchodca znížil dôveryhodnosť vlády, naštrbil vzťahy v koalícii a svojou politikou prispel k rastu Hlasu a Smeru. Misia nového premiéra je jasná: okrem toho, že ho čaká zápas o dôveru občanov v „staronovú“ vládu, sa musí definitívne vysporiadať s koronakrízou a najmä s obdobím, ktoré príde po nej. Po roku protipandemických opatrení je mnoho sektorov našej ekonomiky na kolenách, preto bude mimoriadne dôležité, ako ich vláda s novým premiérom postaví opäť na nohy. Nejde však len o bezprostrednú finančnú pomoc najviac zasiahnutým ľuďom, ktorí na ňu už niekoľko mesiacov márne čakajú. Naša spoločnosť sa musí vysporiadať aj s disruptívnymi zmenami, ktoré pandémia vo viacerých sférach spôsobila a ešte len spôsobí," myslí si Bihariová.

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Eduard Heger má podľa nej šancu dokázať, že svoje povinnosti pri riadení krajiny zvládne lepšie, ako jeho predchodca. "Má zároveň možnosť presvedčiť verejnosť, že pri tom dokáže odolávať vplyvu a pokynom straníckeho šéfa a ministra financií Igora Matoviča. Progesívne Slovensko bude vo svojej pozícii konštruktívnej opozície pozorne sledovať, ako premiér a novovymenovaná vláda naložia s poskytnutou dôverou a príležitosťou. Slovensko si po roku chaosu a mesiaci vládnej krízy zaslúži stabilitu a nádej, že sa približuje k pokrokovému, modernému a férovému štátu," uzavrela.

Dôveru získame späť len tak ,že budeme vládnuť inak, tvrdí Korčok

Vymenovanie vlády Eduarda Hegera (OĽANO) nie je koncom sebareflexie, ale práve jej začiatok. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Vládna koalícia si do ďalšieho pôsobenia podľa ministra berie so sebou bremeno v podobe naštrbenej dôvery občanov z predchádzajúceho obdobia.

Vladimír Krčméry
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Dôveru nezískame späť automaticky dnešným dňom, ale len tak, že budeme vládnuť inak ako doteraz a robiť to, čo zlepší život na Slovensku," skonštatoval Korčok. Ako tvrdí, je správne pozerať dopredu a zabudnúť na animozity a nevraživosť.

Lengvarský je vďačný, že mu bola prejavená dôvera a Krčméry popísal, aká je aktuálna situácia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Musíme si však pamätať najmä to, ako rýchlo sa nádej ľudí na zmenu k lepšiemu premení na rozčarovanie. Toto si treba pripomínať vždy, keď sa dostaneme do zložitých situácií a vecných sporov," uviedol. V takýchto situáciách je podľa ministra potrebné myslieť na občanov a nie na to, kto vyhral v tom či onom spore. "Bez kompromisov to nepôjde," podotkol.

Vladimír Krčméry
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korčok verí, že pandémiu nového koronavírusu spoločne porazíme. Vládny program označil za dobrý. Deklaruje, že chce vo svojej oblasti pôsobenia prispieť k tomu, aby ho vládny kabinet naplnil. "Za seba pre to urobím maximum. Zároveň prosím slovenských občanov, aby dali dnes vymenovanej vláde a koalícii štyroch strán, ktoré dostali silný mandát v minuloročných parlamentných voľbách, druhú šancu," povedal.

Viac o téme: Nová vládaReakcieRobert FicoSmerHlasPeter PellegriniPSEduard HegerIrena Bihariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu