Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politologička ocenila boj proti korupcii: Vláda však zlyhala v obnovení dôvery

Premiér SR Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vládna koalícia zaznamenala počas roka od svojho nástupu úspechy v boji proti korupcii, čo bolo prioritou jej programu. Zlyhala však v snahe zmeniť štýl vládnutia, nastoliť politickú kultúru a obnoviť dôveru ľudí v právny štát a spravodlivosť pre každého. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Jej kolega Pavol Baboš doplnil, že zlyhaním je aj vnútorné fungovanie koalície. Napätie medzi partnermi sa totiž podľa neho prenáša do spoločnosti. Prioritou vlády do budúcna bude podľa Világi bojovať s dôsledkami pandémie, najmä socioekonomickými.

Vláda za 12 mesiacov podľa Világi dosiahla, že justičné orgány majú oveľa väčšiu mieru autonómnosti v rozhodovaní. Vytvorenie vhodných podmienok na výkon justície môže prispieť v boji proti korupcii. Világi pripomenula opatrenia rezortu spravodlivosti ako napríklad zavedenie trestného činu prikrmovania a ohýbania práva. Podľa Baboša aj zákrok voči riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému ukazuje, že sa dá ťažko tvrdiť, že by vláda nešla "voči vlastným".

Politologička vidí zlyhania v snahe obnoviť dôveru voči politikom a štátnej správe. Pripomenula kauzu plagiátorstva vysokopostavených politikov koalície. "Kauza odišla do stratena, neboli vyvodené osobné dôsledky," skonštatovala. Vníma tiež kritiku "papalášistických" manierov niektorých ľudí zo Sme rodina. "Opäť tu máme ako keby antitézu oproti tomu, čo chcela vláda dosiahnuť. Aby spravodlivosť, zákony a pravidlá platili pre každého rovnako," doplnila Világi.

Dochádza k nadradeniu víťaza volieb

Negatíva vidí tiež v politickej kultúre a komunikácii, napríklad v podaní premiéra Igora Matoviča. Dochádza podľa nej k nadradeniu víťaza volieb. "Prejavilo sa to v spôsobe výberu prednostov okresných úradov a aj vtedy, keď vystúpili do povedomia požiadavky prerozdelenia peňazí z Európskej komisie," skonštatovala.

Politologička ocenila boj proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Ak by aj čísla nakazených či hospitalizovaných boli rovnaké, atmosféra v spoločnosti by bola úplne iná, ak by vláda ukazovala, že koná jednotne, že si uvedomuje vážnosť situácie a naozaj s tým niečo robí, myslí si Baboš. "Ľudia majú oprávnene pocit, že koalícia kašle na opatrenia a rieši si vlastné spory," doplnil politológ.

Riešenie socioekonomických dôsledkov pandémie sa bude určite ťahať minimálne do konca volebného obdobia. "Myslím si, že prinavrátenie sociálnych istôt a možno aj oživenie ekonomiky, aby nedochádzalo k poklesu zamestnanosti, bude ešte dôležitejšie z hľadiska vyhodnotenia úspešnosti vlády než samotný boj proti korupcii," vyhlásila Világi. Hoci vláda vyhrala voľby pre protikorupčný apel, pre hodnotenie nebude stačiť naplnenie týchto sľubov. Dôležité podľa nej bude, aká úspešná bude vláda v boji s dôsledkami pandémie.

Viac o téme: VládaIgor MatovičPavol BabošAneta Világi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu