Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci hodnotia prvý rok vládnutia Matovičovho kabinetu: Tieto veci sa už viac nedajú ospravedlniť

Podpis koaličnej zmluvy Zobraziť galériu (4)
Podpis koaličnej zmluvy (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

BRATISLAVA - Na fungovaní vlády Igora Matoviča (OĽANO) možno oceniť viacero pozitív, pri spravovaní krajiny sa však prejavilo aj mnoho negatívnych tendencií. V hodnotení prvého roka vlády to v spoločnom vyhlásení uviedla skupina spoločenských vedcov Iveta Radičová, Soňa Szomolányi, Zora Bútorová, Grigorij Mesežnikov a Martin Bútora. Zhodujú sa, že v kvalite vládnutia má Slovensko na viac.

Vedci oceňujú, že i napriek zložitosti vývoja, do ktorého výrazne zasiahla pandémia ochorenia COVID-19, možno na prvom roku vládnutia Matovičovho kabinetu vidieť pozitívne výsledky, napríklad vo fungovaní polície, prokuratúry i súdnictva. "Dosiahol sa významný posun v očistení štátu od mafiánskych praktík," uvádzajú vedci. Chvália aj spôsob výmeny vedenia generálnej i špeciálnej prokuratúry, nové zloženie Súdnej rady či rozbehnutie reformy súdnictva. "Je potrebné tiež vyzdvihnúť presadenie jednoznačnej euroatlantickej orientácie Slovenska a schválenie bezpečnostnej a obrannej stratégie štátu," dodávajú. 

Vedci hodnotia prvý rok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Súčasná vláda nedodržiava základné pravidlá vládnutia

Všímajú si však aj mnoho negatívnych tendencií, ktoré ovplyvnili spôsob vládnutia. "Kľúčovým nedostatkom je nedodržiavanie elementárnych pravidiel efektívneho vládnutia, riadenie formou mikromanažmentu, chaotická komunikácia. Výsledkom je zdĺhavé prijímanie rozhodnutí, navyše polovičatých a nejednoznačných," upozorňuje skupina vedcov. Konštatuje zároveň, že zápas s pandémiou vláda nezvládla. V tejto súvislosti pripomínajú, že Slovensko sa v januári a februári 2021 stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí a hospitalizovaných osôb na počet obyvateľov. 

Vedci hodnotia prvý rok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Vedci smerom k ďalšiemu vývoju krajiny upozorňujú aj na ďalšie nedostatky - oslabenú komunikáciu nielen na politickej úrovni, ale aj smerom k verejnosti, spojenú s obmedzovaním princípov otvoreného vládnutia. Taktiež obchádzanie participatívnych princípov a minimalizovanie priestoru na verejnú diskusiu pri predkladaní legislatívnych zmien. Poukazujú tiež na ministerský štýl fungovania vládnej koalície bez dostatočného prepojenia a medzirezortnej súčinnosti. Kritizujú úsilie o centralizáciu štátnej moci, demonštrovanú najmä v komunikácii k sociálnym partnerom, i zavádzanie prvkov etatizmu, zreteľných v návrhoch vysokoškolského a stavebného zákona a zákona o verejnom obstarávaní. Negatívne hodnotia aj podceňovanie odbornej expertízy a absenciu systematického prísunu spoľahlivých údajov o dôležitých procesoch. Obavy u nich taktiež vzbudzujú kroky smerujúce k presadzovaniu ideológie náboženského fundamentalizmu vo vybraných politikách a návrhoch zákonov. 

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Absencia skúseností s vládnutím sa už viac nedá prepáčiť

Vedci v náhľade do najbližšej budúcnosti konštatujú, že prvoradou úlohou vládnej koalície v novej etape volebného cyklu i v pretrvávajúcej konfrontácii s dôsledkami pandémie je vyriešiť politickú krízu, ponúknuť stabilnú vládu s väčšinovou podporou v parlamente, obnoviť dôveru občanov k jej kompetentnosti a riešiť ich problémy. Zároveň upozorňujú na to, že absencia skúseností s vládnutím, ktorá sa dala prepáčiť v prvom roku, už nemôže byť ospravedlnením. "Tvárou v tvár obrovským výzvam potrebujeme strategicky uvažujúcu, kompetentnú a dôveryhodnú vládu," zdôrazňujú. 

KOALIČNÁ KRÍZA Matovič odstúpi len pod podmienkami: Sulík odkazuje, je to pomsta, nič nepochopil!

Apelujú aj na to, aby sa v správe vecí verejných výraznejšie prejavoval vplyv "poistiek" proti odklonu od režimu liberálnej demokracie, ku ktorým patria prezidentka, autonómne súdnictvo, prokuratúra a polícia, funkčné samosprávy, nezávislé médiá, odborná a vedecká komunita a občianska spoločnosť. "Šance Slovenska zvládnuť náročné úlohy budú tým väčšie, čím dôraznejší bude hlas a vplyv týchto inštitúcií a občianskych aktérov na fungovanie vládnej koalície," uzatvárajú hodnotenie Radičová, Szomolányi, Bútorová, Mesežnikov a Bútora.

Viac o téme: VládaRokIgor MatovičSpoločenskí vedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu