Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda nesúhlasí s návrhom zákona, ktorý rieši odstraňovanie vrakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Správca cesty by mohol odstrániť vozidlo stojace na ceste vrátane chodníka, ak je nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke. Vyplýva to z návrhu zákona o cestnej premávke z dielne poslancov koaličných strán OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Vláda v stredu na rokovaní však proti návrhu vzniesla nesúhlas. Návrhom sa ešte bude zaoberať parlament.

Cieľom návrhu je vytvoriť zákonné predpoklady na odstraňovanie vozidiel nespôsobilých na prevádzku v cestnej premávke, tzv. vrakov. Rezort vnútra vo svojom stanovisku uvádza, že o vozidlách, ktoré sú dočasne vyradené z evidencie, nemožno hovoriť ako o vrakoch. Ide o vozidlá, ktoré môžu byť opätovne uvedené do premávky a ich odťahovanie je tak polemické.

"Ak chcú navrhovatelia zefektívniť odťahovanie starých vozidiel, je vhodnejšie zamerať sa na procesnú stránku tohto postupu v zákone o odpadoch a zjednodušiť ho, prípadne spresniť znenie jeho relevantných ustanovení," tvrdí ministerstvo vnútra v stanovisku. Konštatuje, že návrh zákona je problematický aj z hľadiska kontroly opatrení v praxi. Návrh má podľa rezortu aj legislatívno-technické nedostatky.

Návrhom zákona sa vytvára alternatíva k existujúcej úprave odstraňovania nepojazdných vozidiel podľa zákona o odpadoch. Poslanci poukázali na to, že pred odstránením vozidla je podľa zákona o odpadoch potrebné rozhodnutie okresného úradu, odboru životného prostredia, ktorým je vozidlo prehlásené za vrak, tzv. odpad. Keďže tento proces je podľa predkladateľov pomerne zdĺhavý, návrh vytvára pre správcov komunikácii novú možnosť, ako efektívne odstraňovať z parkovísk vozidlá nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke. Platná právna úprava o odpadoch ostáva nedotknutá.

Viac o téme: VládaNávrh zákonaOdstraňovanie vrakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu