Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vládny poslanec to už ďalej nemohol zniesť: Mám Matoviča plné zuby a končím!

Miroslav Kollár sa rozhodol odísť z klubu Za ľudí. Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kollár sa rozhodol odísť z klubu Za ľudí. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/HLOHOVEC - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár prekvapil verejnosť a na sociálnu sieť napísal, že končí vo vládnej koalícii a vystupuje z poslaneckého klubu Za ľudí. Informoval o tom asistent poslanca Rastislav Hauliš. Dorazil ho vládny prístup k pandémii.

Kollár ako primátor mesta Hlohovec hovorí o pandémii ako hlavnom dôvode odchodu. "Sme na pokraji síl. A nevidíme, že to, čo robíme, má nejaký zmysel. Že sa s energiou, ktorú do boja s pandémiou vkladáme, ďalej zmysluplne pracuje. Aby sme spolu porazili „hnusobu“, ako hovorí premiér Igor Matovič. Naopak, dnes sme krajinou, ktorá je „best in covid“ na celom svete. Na COVID-19 zomiera na Slovensku najviac ľudí na počet obyvateľov. Pritom v prvej vlne sme patrili medzi najlepších," píše Kollár.

Vládna koalícia odchodom Kollára nepríde o väčšinu v parlamente. Doteraz mala v pléne 95 poslancov, ostane jej 94. Naďalej tak bude mať aj ústavnú väčšinu. OĽANO má 53 poslancov, Sme rodina 17, SaS 13 a Za ľudí 11. Kollár bol doteraz členom predsedníctva Za ľudí, v lete kandidoval za predsedu.

Miroslav Kollár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

V inej krajine by už odstúpil minimálne minister, tvrdí

Z toho, ako na Slovensku momentálne vyzerá "covidový stav" viní aj vládnych predstaviteľov a hovorí aj o tom, ako zlyhali. "V každej demokratickej európskej krajine by v takejto situácii mal odstúpiť minimálne minister zdravotníctva. A v našom konkrétnom prípade by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť aj premiér Igor Matovič. On nesie hlavnú politickú aj osobnú zodpovednosť za podobu protipandemických opatrení, za ich nekoncepčnosť, nedôslednosť, zlé načasovanie, chaos, aj za nedôveru verejnosti v prijímané opatrenia. Za absurdnú zamilovanosť do celoplošného testovania," píše v ďalších kritických riadkoch Kollár.

Z prístupu vlády v koronakríze je sklamaný

"Teším sa, že mafiou unesený štát sa pomaly vracia tam, kam patrí. Ale to nie je a nemôže byť ospravedlnenie fatálneho zlyhania v politickom manažmente pandémie," argumentuje Kollár. "A pretože nechcem týmto mojím osobným postojom komplikovať pozíciu strany Za ľudí v koalícii, vystupujem aj z poslaneckého klubu tejto strany. Som naďalej pripravený v parlamente podporiť všetky dobré legislatívne návrhy opreté o programové vyhlásenie vlády, za ktoré som sám hlasoval. Starý ani nový Smer nie sú alternatívou ani riešením dnešnej ťažkej situácie. Nie je ním však ani pokračovanie výkonu funkcie premiéra Igorom Matovičom v podobe, v akej ju doteraz predvádzal," uzavrel Kollár razantne.

Správu budeme aktualizovať aj o reakciu strany.

Viac o téme: OdchodVládaKlubMiroslav KollárZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu