Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rakúska polícia v pohotovosti: Na hraniciach hlásia kontroly! Pripravte sa na kolóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sasa Kavic)

BRATISLAVA/VIEDN - Rakúska polícia vykonáva kontroly na hraniciach. Dôvodom je nepriaznivá epidemiologická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. V prípade, že sa chystáte k našim susedom, počítajte teda so zdržaním. Od stredy sa menia viaceré podmienky vstupu do krajiny. Zmeny zasiahnu aj pendlerov.

Ako upresnila bratislavská polícia ešte v nedeľu večer, kontroly rakúska polícia vykonáva na hraničných priechodoch Jarovce - Kittsee (diaľnica), Bratislava - Jarovce -  Kittsee (stará cesta) a Bratislava - Petržalka - Berg. Vo večerných hodinách sa tu tvorili rozsiahle kolóny. 

AKTUÁLNE: NA HRANIČNÝCH PRIECHODOCH S RAKÚSKOU REPUBLIKOU SÚ KOLÓNY Z dôvodu vykonávania kontrol zo strany...

Uverejnil používateľ Polícia SR - Bratislavský kraj Nedeľa 7. februára 2021

"Bratislavskí dopravní policajti usmerňujú premávku na všetkých troch uvedených miestach. V tejto súvislosti vyzývame všetkých vodičov, aby rešpektovali ich pokyny," doplnila naša polícia.

Pevnými nervami sa ale treba vyzbrojiť aj v pondelok ráno. Dopravný servis Zelená vlna informuje o polhodinovom zdržaní na priechode Petržalka - Berg. Približne 15 minút sa môžete zdržať na priechode Jarovce - Kittsee. Správu budeme aktualizovať o aktuálne dopravné informácie.

Sprísnenie kontrol

Rakúsko od pondelka sprísnilo hraničné kontroly so všetkými susednými štátmi. V pláne je zabrániť šíreniu nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v nedeľu tamojší minister vnútra Karl Nehammer, informovala agentúra APA.

Do 27. februára Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach so SR a ČR, ktoré boli zavedené pred mesiacom. Doteraz náhodné kontroly na hraniciach so zvyšnými štátmi sa teraz majú tiež posilniť.

Všetky cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, by sa mali obmedziť na absolútne minimum, uviedol Nehammer vo vyhlásení. Hraničné kontroly slúžia podľa slov šéfa rakúskej diplomacie na to, aby zabránili vytváraniu reťazcov nákazy koronavírusom, ktoré sa stávajú čoraz nebezpečnejšími z dôvodu vírusových mutácií.

"Existuje len málo výnimiek pre cesty, ktoré sú skutočne bezpodmienečne nutné. Momentálne sprísňujeme sieť kontrol na hraniciach a zvyšujeme tak tlak na kontrolu dodržiavania koronavírusových opatrení," povedal minister.

Podmienky sa menia aj pre pendlerov

Už začiatkom minulého týždňa Rakúsko ohlásilo sprísnené podmienky vstupu do krajiny - každá osoba sa musí preukázať negatívnym testom na koronavírus a absolvovať desaťdňovú karanténu, ktorú nie je možné ukončiť ani po negatívnom výsledku testu na piaty deň po návrate.

Novela týkajúca sa pravidiel vstupu do Rakúska, ktorú schválilo ministerstvo zdravotníctva, nadobudne účinnosť 10. februára, teda túto stredu.

Na zmeny na hraniciach upozornil aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

‼️ O PREDĹŽENÍ KARANTÉNY NA 14 DNÍ, O SPRÍSNENÍ PODMIENOK VSTUPU DO ČESKA A RAKÚSKA AJ O TOM, ŽE ZAOČKOVANÝCH JE UŽ VO...

Uverejnil používateľ Martin Klus Nedeľa 7. februára 2021

Pendleri, ktorí mali doteraz z týchto nariadení výnimku, musia na základe nej každý týždeň absolvovať test na koronavírus, ako aj povinnú online registráciu.

Odkedy Rakúsko vlani v decembri obnovilo hraničné kontroly, skontrolovali podľa údajov rezortu vnútra tri milióny ľudí a 200.000 z nich poslali do karantény. Rakúsko v pondelok po šiestich týždňoch uvoľní lockdown a za prísnych hygienických opatrení sa budú môcť znova otvoriť školy, obchody i služby ako napríklad kaderníctva.

Viac o téme: HraniceZdržanieKolónySlovenskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu