Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Očkovanie v domácnostiach osôb s ťažkými postihnutiami zatiaľ nie je možné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Očkovanie v domácnostiach osôb s ťažkými postihnutiami zatiaľ nie je možné pre zložitejšie podmienky skladovania vakcín. Túto možnosť však Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v budúcnosti nevylúčilo. Rezort to uviedol v reakcii na požiadavku Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorá žiadala o prednostné očkovanie osôb s ťažkými postihnutiami v domácom prostredí.

Ministerstvo požiadavke rozumie, no pripomína, že pri imobilných pacientoch je riziko nákazy nižšie, keďže nie sú vystavení cudzím sociálnym kontaktom. "Dôležité je, aby ich protiepidemickými opatreniami chránili ošetrovatelia, a to aj tým, že sa oni pôjdu dať zaočkovať. Často ide o zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorí sú rovnako ako zdravotníci prioritizovaní," vysvetlil tlačový odbor ministerstva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zároveň uistil, že pripravuje schému očkovania pre imobilných pacientov. Do budúcna plánuje aktívnu spoluprácu napríklad so samosprávami a ambulantnými lekármi. Spolupráca však bude závisieť od dodávky vakcín na Slovensku a podmienok ich skladovania. "Chceli by sme vysvetliť, že aj z dôvodu správneho skladovania vakcín je aktuálne možné očkovanie pre verejnosť najmä vo vakcinačných centrách, nakoľko vakcíny, ktoré sa aktuálne v našej krajine aplikujú, musia byť skladované v mrazovom a hlboko chladovom režime," priblížil tlačový odbor. Možnosť očkovania v ďalších priestoroch, či individuálne, sa postupne môže otvoriť neskôr, keď na Slovensko prídu ďalšie vakcíny a možnosť ich skladovania bude následne aj v iných podmienkach, napríklad v štandardných chladničkách.

AOPP žiadala o prednostné očkovanie osôb s ťažkými postihnutiami v domácom prostredí proti novému koronavírusu. Zároveň navrhuje, aby spolu s týmito osobami mohli byť zaočkovaní aj ich opatrovatelia. Asociácia sa v tejto súvislosti preto obrátila listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) či hlavného hygienika Jána Mikasa s požiadavkou o prednostné zaočkovanie týchto osôb.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu