Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Občanom dochádzajú posledné nervy: Výzva ombudsmanke kvôli deťom!

Iniciatíva sa obracia na verejnu ochrankyňu práv. Zobraziť galériu (3)
Iniciatíva sa obracia na verejnu ochrankyňu práv. (Zdroj: TASR/ Martin Baumann, Getty Images)

BRATISLAVA - Už je to niekoľko týždňov, čo sa tisícky deti nachádza mimo svojich školských zariadení a výučba prebieha na diaľku. Na tento stav sa už nemohla pozerať iniciatíva Dajme deťom hlas a obracia sa na poslednú inštanciu - verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú, ktorej poslali výzvu. V súčasnom stave totiž vidia porušenie práva na vzdelávanie.

"V súvislosti s celoplošným a dlhodobým obmedzením ústavného práva na vzdelávanie pre žiakov stredných škôl a 2. stupňa základných škôl si dovoľujeme obrátiť sa na Kanceláriu verejného ochranu práv so žiadosťou o stanovisko k uvedenej problematike, o posúdenie zákonnosti a primeranosti obmedzenia ústavného práva na vzdelávanie, ako aj o posúdenie zákonnosti jeho podmieňovania testovaním, navyše v podobe, keď je táto finančne, logisticky i odborne náročná povinnosť prenesená na školy. V prípade zistenia porušení žiadame o vyzvanie kompetentných inštitúcií na nápravu protiprávneho stavu," uvádza sa v tlačovej správe výzvy, ktorú podpísala signatárka občianskej výzvy Dajme deťom hlas Andrea Settey Hajdúchová.

KORONAVÍRUS Občanom dochádzajú posledné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hovoria o porušovaní práv

Iniciatíva vypracovala konkrétne 6 bodov podnetu, ktorý adresuje Patakyovej:

"- Prerušením prezenčnej výučby na školách od 12. 10. (stredné školy) resp. 26. 10. (2. st. základných škôl)  dochádza k porušeniu Ústavou SR garantovaného práva na vzdelávanie a ďalších zákonov,

- Obmedziť základné práva je možné len v nevyhnutnom prípade a ak je dostupné iné menej závažné opatrenie, treba ho použiť,

- Ústavné právo na vzdelávanie nie je možné podmieniť testovaním. Navyše, samotné testovanie spôsobuje ďalšiu diskrimináciu,

- Prezenčná výučba v malých skupinách pre vybrané skupiny detí je diskriminačná,

- Pilotné testovanie všetkých detí a zákonných zástupcov vytvorilo diskrimináciu v uplatňovaní práva na vzdelávanie,

- Plošné a pravidelné testovanie detí a zákonných zástupcov je neprimeraná a nerealizovateľná podmienka pre obnovenie ústavného práva na vzdelávanie a pre mnohé deti predstavuje neprekonateľnú bariéru pre návrat k prezenčnej výučbe."

KORONAVÍRUS Občanom dochádzajú posledné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Opatreniam rozumejú, no spôsobu, akým sa uplatňujú nie

"Rozumieme, že pri opatreniach je dôležité prihliadať na ochranu zdravia a osobitne rizikových skupín, avšak máme za to, že proporčnosť nie je zachovaná aj preto, lebo deti a  mladiství sú obmedzením práva na  vzdelávania a rozvojové aktivity v pozícií „nástroja“ na ochranu iných skupín obyvateľov, vrátane rizikových skupín, na ktoré opatrenia nedopadajú tak prísne. A to napriek tomu, že podľa súčasných poznatkov sú deti ohrozené ochorením najmenej," uvádza sa v tlačovej správe Dajme deťom hlas.

"Riadenie vývoja epidémie s cieľom nepreťažiť zdravotníctvo je možné i bez rozsiahleho obmedzenia prezenčnej výučby na školách, čo dokazujú príklady z krajín západnej Európy, ktoré odbornými a cielenými opatreniami dokázali spomaliť šírenie epidémie a výrazne znížiť denné prírastky pozitívne testovaných osôb bez toho, aby obmedzili právo detí na vzdelávanie," dodáva iniciatíva.

Viac o téme: ŠkolyVýzvaKoronavírusMária PatakyováDajme deťom hlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu