Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z koalície prehovoril prvý zo štvorlístka: Remišovci prezradili favoritov na generálneho prokurátora

Veronika Remišová a Juraj Šeliga Zobraziť galériu (8)
Veronika Remišová a Juraj Šeliga (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Vhodnými kandidátmi na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR sú pre stranu Za ľudí Ján Hrivnák, Ján Šanta a Tomáš Honz.

Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámila predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Na menách sa dohodol poslanecký klub. Doplnila, že strana chce urobiť všetko preto, aby sa na spoločnom kandidátovi dohodli v koalícii. Stranu títo kandidáti podľa Remišovej predsvedčili ich prácou, životným príbehom a tiež verejným vypočutím. V utorok má byť debata všetkých koaličných klubov. "Dnes budeme mať indikatívne hlasovanie medzi jednotlivými poslaneckými klubmi, ktoré majú medzi sebou diskutovať," priblížila Remišová.

Podpredseda strany Juraj Šeliga dodal, že v utorok má byť spoločné rokovanie klubov. Šéfka strany tvrdí, že reforma ústavy nemôže byť rukojemníkom rokovania o generálnom prokurátorovi. Remišová reagovala aj na to, že favoritom Sme rodina je Maroš Žilinka. "To je postoj Sme rodina. Ťažko môžete očakávať, že sa dohodnete so štyrmi koaličnými partnermi, keď idete na rokovanie s jedným menom a hovoríte, buď tento alebo nikto iný," skonštatovala. Remišová tvrdí, že v koalícii sú na začiatku rokovaní. "Ideme do toho s otvorenými kartami. Nechceme hrať žiadne zákulisné hry, intrigy, nechceme politikárčiť," povedala s tým, že to isté očakávajú od ostatných partnerov.

Poslanci majú kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR voliť vo štvrtok (3. 12.) podvečer. Voľba sa už počas schôdze dvakrát presúvala. Kandiduje sedem uchádzačov. Sú nimi prokurátor GP Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment.

Je možné dospieť k tomu, aby sme našli spoločného kandidáta na šéfa GP, hovorí Sulík 

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si myslí, že "spojený poslanecký klub celej koalície" dospeje k tomu, aby našli spoločného kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. Uviedol to v utorok počas rokovania ústredného krízového štábu. Ako dodal, rokovanie k tejto téme sa uskutoční v utorok večer.

Šéf SaS tvrdí, že nebudú nasledovať príklad strany Za ľudí, ktorá povedala svojich favoritov na post generálneho prokurátora. "Dnes večer je poslanecký klub celej koalície. Tam pôjdem, tam budeme diskutovať a budeme sa snažiť dohodnúť," povedal s tým, že nebude vysielať žiadne signály, aby dohodu sťažoval.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) pred rokovaním ústredného krízového štábu odmietol, že by jeho strana presadzovala jedného kandidáta na generálneho prokurátora. Označil to skôr za špekuláciu médií. To, že doposiaľ sa koalícia nedohodla na spoločnom kandidátovi, pripisuje faktu, že všetci siedmi kandidáti sú dobrí. "Takže je to síce ťažký, ale dobrý výber, vyberať z takýchto kandidátov," povedal.

Grendel a Dostál nevnímajú pozitívne krok strany Za ľudí

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) a poslanec Ondrej Dostál (SaS) nevnímajú pozitívne, že strana Za ľudí oznámila mená svojich favoritov. Prioritou v rámci koalície by podľa nich malo byť dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Dostál nevníma pozitívne ani skúšobné hlasovanie v koalícii, uprednostňuje dohodu po rokovaní. Grendel to považuje za spôsob, ktorý ich môže posunúť bližšie k dohode. "Prioritou je dohodnúť sa v rámci koalície na spoločnom kandidátovi, akékoľvek hádzanie mien do pléna, s kým súhlasíme, s kým nesúhlasíme, by len sťažilo proces dohody," skonštatoval Grendel. Poznamenal, že klub OĽANO je najväčší v parlamente a mohol by si dovoliť "risknúť" prvé kolo voľby, pretože by sa s veľkou pravdepodobnosťou do druhého kola dostal niekto z favoritov hnutia. V súvislosti s oznámením favoritov zo strany Za ľudí poznamenal, že si nechce mená odkazovať cez médiá. Myslí si, že by to neprospelo veci.

Z koalície prehovoril prvý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Zotrvám na tom, že nebudem hovoriť žiadne mená. Najprv by sme sa mali dohodnúť v rámci vládnej koalície, až potom hovoriť, na kom sme sa dohodli," reagoval Dostál. Myslí si, že k šanciam na dosiahnutie dobrej dohody neprispieva, ak strany začnú predstavovať svojich kandidátov. Osobne nepovažuje za veľmi dobré ani indikatívne hlasovanie, uprednostňuje rokovania. Nechcel povedať, či poslanecký klub SaS vidí prienik pri niektorých kandidátoch s niektorou stranou. V súvislosti s tým, že Generálna prokuratúra (GP) SR je aktuálne bez vedenia, obaja uprednostňujú čo najstarostlivejší výber kandidáta, hoci by boli radi, keby mali prokurátori vedenie. Grendel poznamenal, že polícia a prokuratúra fungujú a pokračuje aj vyšetrovanie viacerých káuz.

Odsunutie diskusie o reforme justície a ústavných zmenách ani jeden z nich nepovažuje za vydieranie. "Je to súčasť očisty justície a prirodzenou súčasťou očisty by mala byť aj voľba generálneho prokurátora, ak sa na časti nevieme dohodnúť, je fér počkať si, aby dohoda bola komplexná," uviedol Grendel. Dodal, že na konci dňa novela schválená bude a koalícia postupuje v zmysle programového vyhlásenia vlády.

Ondrej Dostál
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Dostál tiež verí, že presunutie novely bolo v dobrej viere a nejde o nátlak v súvislosti s voľbou kandidáta na šéfa GP. Je presvedčený, že dôvodom je doriešenie otvorených otázok. V súvislosti s novelou si nemyslí, že by mal Ústavný súd (ÚS) SR disponovať právomocou posudzovať súlad ústavných zákonov s Ústavou SR. "Takáto právomoc nebola daná ÚS," podotkol s tým, že si ju prisvojil rozhodnutím o sudcovských previerkach. Pripustil, že ak by tak urobil pri inej veci, napríklad ohrození základov právneho štátu, asi by sa na to pozerali inak.

Viac o téme: ProkurátorGenerálnyVeronika RemišováJuraj ŠeligaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu