Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Je rozhodnuté! Opatrenia sa sprísňujú: VIDEO Zákaz zhromažďovania, jedlo len vonku

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Zobraziť galériu (27)
Zasadnutie Ústredného krízového štábu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pre zhoršujúcu sa situáciu s novým koronavírusom na Slovensku zasadala v sobotu pandemická komisia. Premiér Igor Matovič po šesťhodinovom zasadnutí avizoval, že prijala súbor nových opatrení. Konkretizovať ich však nechcel, urobí tak až po schôdzi Ústredného krízového štábu.

Aktualizoavné o 18:07

Slovensko sa v prípade aktuálnej situácie s pandémiou nového koronavírusu snaží zatiahnuť poslednú záchrannú brzdu. Ak nezafunguje, Slovensko čaká lockdown ako v Izraeli. Po rokovaní ústredného krízového štábu to vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že Slovensko a jeho obyvatelia majú poslednú možnosť na to, aby boli opatrní a dodržiavali protiepidemické opatrenia.

Aktualizované o 18:06

Slovensko sa vydalo v prípade pandémie nového koronavírusu "českou" cestou. V najbližších dňoch preto sprísni protiepidemické opatrenia. Medzi ne bude patriť povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri, zákaz hromadných podujatí, zákaz zhromažďovania sa, reštaurácie budú môcť podávať len zabalené jedlo a jeho konzumácia bude možná len v exteriéri. Zatvoria sa fitnescentrá, wellness zariadenia, akvaparky, kúpaliská či sauny. Obchody s potravinami a drogériou budú musieť vymedziť čas nákupu pre seniorov. Stredoškoláci prejdú na dištančné štúdium. Obmedzí sa aj počet ľudí v obchodoch a nákupných centrách.

NAŽIVO Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas informujú o nových opatreniach

Aktualizované o 15:30

O prijatí konkrétnych opatrení, bude informovať hlavný hygienik Ján Mikas. 

Veronika Remišová po zasadnutí Ústredného krízového štábu

Aktualizované o 15:18

Milan Krajniak po zasadnutí o Ústredného krízového štábu povedal, že sa nechce dostať do situácie, keď budú musieť vracať domov ľudí z nemocníc. Skritizoval aj Richarda Sulíka, že nie je čas na to, aby sme si vypracovávali dlhodobé analýzy. 

"Každý 25. človek, ktorého stretnete, je pozitívny. Je isté, že každý z nás bude stretávať ľudí, ktorí sú pozitívni, aj keď nemajú príznaky. Najväčšia pravdepodobnosť toho, že sa nakazíte koronavírusom, je doma," povedal Krajnia. 

"Potrebujeme obmedziť všetky ostatné kontakty, ostatné stretnutia," dodal s tým, že sa musíme vyhnúť lockdownu. 

Aktualizoavné o 13:47

Počas rokovania Ústredného krízového štábu sa v koalícii objavila prvá nezhoda. Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík sa doťahujú cez sociálne siete. 

Zasadá Ústredný krízový štáb
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/Igor Matovič )

Zasadá Ústredný krízový štáb
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: FB/Igor Matovič )

Aktualizované o 12:48

Strana SaS je proti tomu, aby sa zatvárali reštaurácie, fitnescentrá či divadlá, bolo by to mimoriadne škodlivé pre ekonomiku. Počas rokovania ústredného krízového štábu to povedal šéf strany a minister hospodárstva Richard Sulík. Návrh na zatvorenie týchto prevádzok podľa neho predstavila pandemická komisia vlády.

Sulík dúfa, že k takémuto rozhodnutiu nedôjde. Ministra tiež prekvapilo, že nikto z odborníkov neprišiel s presnými dátami. SaS je podľa Sulíka za to, aby boli reštaurácie a ďalšie prevádzky otvorené za dodržania prísnych hygienických opatrení, ako sú dvojmetrové odstupy, rúška či dezinfekcia rúk. "Veľmi ma prekvapilo, že nikto z odborníkov nemá dáta. Nevieme, koľko z nakazených chodí pravidelne do fitnescentra, divadla, reštaurácií," povedal novinárom. Preto tieto zákazy považuje za "strieľanie od pása" a mimoriadne škodlivé pre ekonomiku.

Aktualizované o 11:56 Stredné školy od pondelka (12. 10.) prejdú na dištančnú formu vzdelávania.

Minister školstva informuje o nových opatreniach pre školy a školské zariadenia

KORONAVÍRUS Všetky stredné školy od zajtra prechádzajú na dištančné vzdelávanie (Zdroj: Jan Zemiar)

Marek Krajčí predloží na Ústredný krízový štáb nový balík opatrení (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ústredný krízovaný štáb zasadne dnes o 10:00 hodine na Úrade vlády. Prerokovávať sa na ňom budú nové, prísnejšie opatrenia, ktoré v sobotu navrhla pandemická komisia. "Keďže situácia sa prudko vyvíja veľmi neželaným smerom, dnes 6 hodín zasadala Pandemická komisia, aby navrhla súbor nových ochranných opatrení. O ich prijatí však musí zajtra rozhodnúť Ústredný krízový štáb, preto o nich budeme informovať až potom," vyjadril sa premiér po šesťhodinovom zasadnutí. 

AKTUÁLNE Zasadla pandemická komisia: VIDEO Nové opatrenia! Matovičova výzva ľuďom

Už prvého októbra sa sprísnili hygienické opatrenia. Prevádzky verejného stravovania môžu byť otvorené len do 22:00, zakázané sú hromadné podujatia s viac ako 50 ľuďmi a rúška sú povinné aj v exteriéri, pokiaľ ste vo vzdialenosti menej ako dva metre od ľudí, ktorí s vami nežijú v spoločnej domácnosti. Pri nových opatreniach tak môžme očakávať úplné zatvorenie podnikov alebo škôl, rovnako aj zníženie počtu ľudí na hromadných akciách. 

Dnešné zasadnutie Ústredného krízového
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dnešné zasadnutie Ústredného krízového
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Je rozhodnuté! Opatrenia sa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Rekordný počet infikovaných

Premiér inicioval zvolanie pandemickej komisie ako aj zasadnutia Ústredného krízového štábu po tom, čo v sobotu oznámil rekordný počet nových pozitívnych prípadov koronavírusu. "1887. To je počet pozitívnych pri 11123 testoch za piatok. Extrémny rast až o 169% voči piatku minulému," napísal Matovič na sociálnej sieti. 

"Čo teraz? Od ministra zdravotníctva očakávam bezodkladné zvolanie pandemickej komisie ešte v priebehu dnešného dňa... A ministra vnútra na zajtra požiadam o zvolanie Ústredného krízového štábu. ÚKŠ ešte zajtra musí prijať rozhodnutie o nových ochranných opatreniach," povedal v sobotu Matovič. 

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu