Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Nechceme zaviesť povinné očkovanie, len došpecifikovať pojem profylaxia, hovorí Mikas

Hlavný hygienik Ján Mikas
Hlavný hygienik Ján Mikas (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nemá zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ale došpecifikovať v zákone termín profylaxia. V reakcii na situáciu v Národnej rade (NR) SR, ktorá rokuje o novele v skrátenom legislatívnom konaní, to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklarovalo, že v prípade potreby znenie novely upraví, aby sa vyhlo nesprávnej interpretácii pri povinnom očkovaní. "Nejde o zavedenie povinného očkovania proti COVID-19, ale došpecifikovanie termínu 'profylaxia'. Ten znamená aj očkovanie v prípade lokálnych epidémií, ako boli napríklad osýpky na východe Slovenska v rokoch 2018 a 2019," skonštatoval. Vysvetlil, že príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vtedy nariadili očkovanie v niektorých lokalitách, aby dostali pod kontrolu ohniská nákazy. Dodal, že rovnaké opatrenia sa uplatňujú napríklad aj pri epidémiách vírusovej hepatitídy A.

MZ považuje očkovanie a vakcináciu všeobecne za citlivú tému. "Preto sa vždy otázky prijatia a nariadenia povinného očkovania prijíma len na základe odporúčaní odborníkov a verejnej diskusie," skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Rezort zopakoval, že novela mieni odstrániť nezrovnalosti a nedostatky vo formálnych ustanoveniach, ktoré sa týkajú vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva. Zdôraznilo, že ochrana verejného zdravia je prioritou a novela má upraviť a zjednotiť nástroje na jeho zabezpečenie.

Medzi ne patrí i možnosť orgánov verejného zdravotníctva nariadiť opatrenie na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení, ktorým môže byť aj očkovanie. Minister zdravotníctva Marek Krajší (OĽANO) už v pléne avizoval, že toto ustanovenie sa z návrhu odstráni pozmeňujúcim návrhom. Šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) to plánuje navrhnúť vo výbore. Dodala, že v koalícii je na tejto zmene zhoda.

Viac o téme: OčkovaniePovinnéKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu