Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko v šoku! To najdôležitejšie zo súdu s Kočnerom: Bombový poplach aj Zsuzsovej 5 minút slobody

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (9)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Šokujúci moment zažili rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, keď si vypočuli rozsudok senátu, ktorému predsedala Ružena Sabová. Súd totiž obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú oslobodil. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Súd rozhodol, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová sú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka nevinní (Zdroj: Maarty)

Senát v zložení predsedníčky Ruženy Sabovej, Rastislava Stieranku a Ivana Matela rozhodol o tom, že z účasti na vražde novinára Jána Kuciaka je vinný Tomáš Sabó. Toho odsúdil na 25 rokov nepodmienečne vo väzení s najvyšší stupňom stráženia.

Šokujúci ROZSUDOK v prípade vraždy Kuciaka: VIDEO Rozhodnutie vysvetľuje predseda súdu

Mariana Kočnera uznal súd vinným len z nedovoleného ozbrojovania a udelil mu pokutu 5000 eur s tým, že to podmienil 5-mesačnou väzbou. V ostatných bodoch, a teda aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, senát Kočnera a Zsuzsovú oslobodil. Neznamená to, źe sú nevinní, ale že neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by preukázali ich vinu.

Rozsudok si prišiel vypočuť len Marian Kočner
Zobraziť galériu (9)
Rozsudok si prišiel vypočuť len Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Maarty)

Emotívny odchod rodiny

Po tom, ako predsedníčka senátu Ružena Sabová prečítala oslobodzujúci rozsudok, rodičia a súrodenci Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odišli z pojednávacej miestnosti. So slzami v očiach a s hnevom v tvárach nekomunikovali ani s novinármi. Neskôr sa však vrátili.

Rodičia odišli z pojednávania po rozsudku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nemohol som a nechcel som to ďalej počúvať," povedal Jozef Kuciak. Všetci sú pritom presvedčení, že práve Marian Kočner si objednal vraždu ich syna. "Moje deti sú v čiernych hroboch a tu, čo sa zas deje," krútila hlavou pani Kušnírová. "My budeme bojovať a nevzdáme sa," tvrdili a veria, že Najvyšší súd rozsudok zvráti. 

Zsuzsová bola na slobode 5 minút

Senát nemal inú možnosť, ako prepustiť Alenu Zsuzsovú na slobodu. Tá na verdikt čakala v leopoldovskej väznici, pretože spolu s Tomášom Szabóom požiadala o konanie v neprítomnosti. Slobodu si však dlho neužila. 

Slovensko v šoku! To
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Slovensko v šoku! To
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Slovensko v šoku! To
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Slovensko v šoku! To
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Rovno pred väznicou ju totiž čakala eskorta, ktorá ju na príkaz prokurátora opäť vzala do väzby, tentokrát do Nitry. Prokurátor podal návrh na vzatie do väzby v prípade prípravy vrážd prokurátorov a vraždy Lászloa Basternáka, z ktorých je Zsuzsová obvinená. Marian Kočner ostáva vo väzbe, pretože je v nej pre kauzu zmenky, v ktorej je už neprávoplatne odsúdený na 19 rokov väzenie spolu s Pavlom Ruskom.

O Slovensku vo svete

Záujem o megaproces nemali len slovenské médiá, ale aj množstvo svetových. Akreditovaných bolo približne 70 novinárov a verejnosť vstup pre nedostatočnú kapacitu povolený nemala. Niekoľko hodín po vyhlásení rozsudku sa aj svetovými médiami začali šíri't správy o tom, že senát Kočnera a Zsuzsovú oslobodil. 

Svetové médiá o verdikte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/BBC)

Svetové médiá o verdikte
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/NY Times)

Množstvo redakcií malo aj živé prenosy priamo z Pezinka, rozhovory s poškodenými či kolegami zavraždeného novinára. 

Bombový poplach

Krátko pred 12-tou hodinou nahlásil neznámy mužský hlas bombu na súde. Keďže nešpecifikoval, na ktorom, polícia prehľadávala všetky súdy na Slovensku. Informovala o tom trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

"Polícia ihneď evakuovala oba trnavské súdy a z dôvodu, že volajúci neoznačil konkrétny súd, opatrenia sa vykonávajú v rámci celej Slovenskej republiky. Budovy súdov postupne prehľadávajú policajní pyrotechnici, psovodi so služobnými psami. Doposiaľ vykonané previerky boli negatívne. Vyšetrovateľka začala vo veci trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy. Policajní kriminalisti sú v teréne a zisťujú všetky informácie k stotožneniu volajúceho a k motívu jeho konania," oznámila Linkešová. 

Budovu, v ktorej sa pojednávalo vo veci vraždy Jána Kuciaka neprehľadávali, keďže išlo o budovu Justičnej akadémie. 

Vyjadrili sa aj politici

Verdikt súdu nenechal chladných ani premiéra či prezidentku. Zuzana Čaputová bola zapáliť sviečku na námestie SNP, kde je improvizovaný pomník pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Vyjadrila sa, že sa bude podrobne zaujímať o zdôvodnenie takéhoto verdiktu, no zároveň rozhodnutie súdu rešpektuje.

Slovensko v šoku! To
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda vlády Igor Matovič je z verdiktu zhrozený a sklamaný. Je presvedčený, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová stoja za vraždou. Povedal to vo štvrtok v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

"Som osobne presvedčený, že títo ľudia zosnovali túto vraždu, ale nateraz sa spravodlivosti vymkli z rúk. Pevne verím, že spravodlivosť ich dobehne," reagoval premiér na otázku, či považuje Kočnera a Zsuzsovú za objednávateľov vraždy.

Čaputová sviečka (Zdroj: Instagram/Zuzana Čaputová)

"Úlohou nás všetkých by malo byť strážiť nezávislosť rozhodovania súdnej moci," dodal Matovič s tým, že po štvrtku podľa neho ľudia nebudú viac dôverovať slovenskému súdnictvu. Dodal, že súdy majú rozhodovať na základe evidentných dôkazov, ak ich v tomto prípade vyhodnotili ako nedostatočné, o niečom to podľa neho svedčí.

Viac o téme: VraždaRozsudokObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu