Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezidentka Čaputová odsudzuje otravu ruského politika Navaľného

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová odsúdila otravu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

„Takéto činy musia byť absolútne neprijateľné v každej spoločnosti, ktorá rešpektuje základnú ľudskú dôstojnosť. Želám Alexejovi silu, aby sa čoskoro cítil lepšie,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti. Alexej Navaľnyj je od soboty (22. 8.) hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti v berlínskej nemocnici Charité. Lekári v Charité poukázali v pondelok (24. 8.) aj na jeho pravdepodobnú otravu. Z výsledkov klinických testov totiž vyplýva, že v tele Navaľného sa našli "inhibítory cholinesterázy". O akú konkrétnu látku ide však zatiaľ nie je známe.

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného previezli letecky do Berlína z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali. Počas letu zo sibírskeho Tomska mu totiž prišlo nevoľno a neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche. Jeho tím však predpokladá, že bol otrávený.

Pokus o otravu Navaľného odsudzuje aj Krúpa

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) ostro odsudzuje pokus o otravu ruského opozičného predáka a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Dodal, že s vysokou pravdepodobnosťou ide už o druhý pokus o atentát na tohto predstaviteľa ruskej opozície. Informovala o tom Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽANO.

"Pánovi Navaľnému prajeme skoré uzdravenie a veríme, že ruské orgány celú záležitosť dôkladne vyšetria a prípadných páchateľov postavia pred spravodlivosť," povedal Krúpa s tým, že je morálnou povinnosťou predstaviteľov demokratického medzinárodného spoločenstva dôrazne protestovať voči násiliu páchanému na občianskych aktivistoch a opozičných lídroch v Ruskej federácii. Zmienil napríklad vraždu opozičného lídra Borisa Nemcova či systematické prenasledovanie ľudsko-právnych aktivistov a slobodných novinárov.

Viac o téme: OtrávenieAlexej NavaľnyjZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu