Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brutálne ZÁBERY z cely v Belgicku: VIDEO Slovák Jozef zaliaty krvou! Policajtka hajlovala, on umieral

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. Zobraziť galériu (5)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRUSEL - Súdny spis súvisiaci so smrťou slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 v nemocnici po niekoľkých dňoch v kóme, do ktorej upadol po potýčkach s políciou na letisku v Charleroi, je stále predmetom vyšetrovania.

Jozef Chovanec (39) bol zatknutý 23. februára 2018 na letisku Charleroi, keď sa dostal do potýčky s letiskovou políciou. Podľa správ belgických médií sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Chovanec v cele búchal hlavou o stenu až sa mu spustila krv.
Zobraziť galériu (5)
Chovanec v cele búchal hlavou o stenu až sa mu spustila krv.  (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Policajti ho odviedli do záchytnej cely na letisku, kde podľa pôvodných správ si spôsobil sebapoškodzujúce údery, čo si vyžiadalo opätovný zásah polície v snahe ho upokojiť. Po tomto zásahu Slovák utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral. V stredu však viaceré belgické médiá upozornili na videozábery, podľa ktorých sa situácia odohrala ináč.

Slovák mal mladú ženu a dieťa
Zobraziť galériu (5)
Slovák mal mladú ženu a dieťa  (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Hajlujúca policajtka

Na záberoch z priemyselnej kamery vidieť, ako jeden z policajtov, konkrétne blonďavá policajtka, hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi zadržaného Slováka a smejú sa z nacistického pozdravu ich kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Jozefa Chovanca po dobu 16 minút.

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

"Blokovanie pľúc nášho klienta po dobu 16 minút, to nie je normálne," cituje Belga právnika Lennerta Dierickxa, ktorý zastupuje rodinu zosnulého Slováka. Príbuzní obete podali občianskoprávnu žalobu na súde v Charleroi. Prokurátora v Charleroi v stredu potvrdila, že tento prípad je stále predmetom vyšetrovania, ktoré by sa však malo blížiť ku koncu.

Vyšetrujúci prokurátor potvrdil, že vypočutí boli všetci policajti, ktorí sa zúčastnili na zásahu proti Chovancovi. Podľa agentúry Belga sa príbuzní obete - viac ako dva roky po tomto incidente - sťažujú na pomalý postup belgickej justície. Belgické úrady upozornili, že viaceré úkony súvisiace s trestným stíhaním boli pribrzdené koronakrízou.

Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

BELGIQUE - MEURTRE POLICIER RACISTE

⚫BELGIQUE - MEURTRE POLICIER RACISTE ⚫ ** Attention : images choquantes ** La vidéo date de 2018. Salut hitlérien, rires et danses autour d’un homme mourant dans une cellule de la police fédérale : Jozef Chovanec, slovaque de 38 ans, sans antécédents mentaux ou judiciaires est décédé à l'aéroport de Charleroi. L’un des policiers s'est assis avec tout son poids sur la poitrine pendant 16 minutes. Conclusion : "l’action de la police a plus que probablement provoqué une arythmie cardiaque fatale à la victime". L'épouse de Jozef Chovanec, décide en août 2020 de porter l'affaire en justice, après avoir pris conscience des méthodes policières, en particulier après l'affaire Georges Floyd. Une violence manifestement systémique, dans l'institution policière, de Paris, à New York, de Minsk au Chili , en passant par le Liban, selon les saisons... qui nécessite une remise en question globale. Article complet en commentaire.

Uverejnil používateľ Cerveaux non disponibles Streda 19. augusta 2020

Letisko Charleroi medzitým vyjadrilo ochotu stať sa v tomto súdnom spore občianskou stranou. Hovorca letiska spresnil, že vedenie si je vedomé negatívnych reakcií, ktoré na verejnosti vyvolali videozábery s "neprijateľným" policajným zásahom, a preto vymenovalo svojho právnika, ktorý bude na súde zatupovať záujmy letiska.

Viac o téme: LetiskoRasizmusBelgickoSlovákUsmrtený Slovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu