Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poplach v Prešove! Lekár mohol infikovať až 600 ľudí: Testovali ich na KORONAVÍRUS, platí zákaz návštev

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Getty Images, )

PREŠOV – Prešov si vďaka negatívnym výsledkom PCR testov na koronavírus čiastočne vydýchol. Vyše šesťdesiatim zamestnancom tamojšieho Centra sociálnych služieb Vita Vitalis totiž nepotvrdili ochorenie covid-19, naďalej však ostávajú v karanténe. Dôvodom testovania bolo, že v zariadení minulý týždeň ordinoval lekár a jeho zdravotná sestra, ktorí mali pozitívne testy na covid-19.

Šesťdesiattri zamestnancov Centra sociálnych služieb Vita Vitalis v Prešove absolvovalo testy na nový koronavírus. Výsledky PCR testov boli negatívne. Pracovníci ale až do opakovaného testovania naďalej ostávajú v karanténe. To by malo prebehnúť na ďalší týždeň, informoval portál Tvnoviny.sk.

Infikovaných na Slovensku v posledných dňoch výrazne pribúda: Hlavný hygienik prezradil príčinu

Ako uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová, v piatok (10. júla) zobrali vzorky aj 112 klientom, resp. prijímateľov zo zariadenia. Výsledky by mali byť známe najneskôr v sobotu.

„Stav zamestnancov, ako aj prijímateľov je pravidelne monitorovaný, momentálne je situácia pokojná. Zariadenie sa riadi krízovým plánom, dodržiavajú sa všetky sprísnené režimy a protiepidemické nariadenia,“ podotkla.

Poplach v Prešove! Lekár
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Vincent Thian)

Doktor pozitívny na covid-19 mohol infikovať stovky ľudí

Testovanie sa uskutočnilo po tom, ako bolo zistené, že v zariadení uplynulý týždeň ordinoval lekár so svojou zdravotnou sestrou, ktorí mali pozitívne testy na nový koronavírus. Doktor mohol prísť do kontaktu až so 600 ľuďmi, lebo okrem centra ordinoval aj v druhom sociálnom zariadení.

V zariadení okrem testovania sprísnili opatrenia. Prijal sa karanténny režim s vyčlenenými červenými zónami, zakázali sa návštevy, zvýšila sa dezinfekcia a doplnili sa osobné ochranné pracovné prostriedky - najmä respirátory FFP3.

Prešovské centrum na Volgogradskej ulici poskytuje dva druhy sociálnych služieb. V domove sociálnych služieb ide o starostlivosť ľudí so stupňom odkázanosti V. a VI. formou ambulantnou a pobytovou týždennou a celoročnou.

V špecializovanom zariadení ide o sociálne služby v celoročnej pobytovej forme pre osoby so stupňom odkázanosti V. a VI. so zdravotným postihnutím, respektíve Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou a demenciou rôzneho typu etiológie.

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Vo fakultnej nemocnici v Prešove obnovili zákaz návštev

Výnimky zo zákazu na lôžkových oddeleniach pre dospelých pacientov tvoria prípady ako návšteva paliatívneho pacienta v terminálnom štádiu ochorenia, ktorého môžu navštíviť súčasne maximálne dve blízke osoby, návšteva kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich pre vysluhovanie sviatostí či sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice jednou osobou. Jedna osoba tiež môže navštíviť pacienta s poruchami duševného zdravia, ako je demencia, porucha učenia alebo autizmus, a to v prípade, ak neprítomnosť známeho spôsobovala stavy úzkosti pacienta.

Rovnako je to aj v prípade iných pacientov hospitalizovaných s psychickými ochoreniami. Výnimka sa tiež v prípade indikácie vzťahuje na pacientov v umelom spánku.

Na detských lôžkových oddeleniach sú povolenými návštevami sprievod či navštívenie dieťaťa v paliatívnej starostlivosti príbuznými dieťaťa vrátane iných detí žijúcich s rodičmi v spoločnej domácnosti.

Vo všetkých prípadoch musí byť navštevujúci starší ako 16 a mladší ako 65 rokov bez chronického či iného závažného ochorenia, u ktorého nebolo potvrdené ochorenie COVID-19, nevykazuje respiračné príznaky a nie je v karanténe.

Viac o téme: SlovenskoNákazaPrešovLekárCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu