Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Počet infikovaných na Slovensku výrazne pribúda! Hlavný hygienik otvorene: Toto je príčina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty, Getty Images, )

BRATISLAVA – Rovnako ako ostatné krajiny, aj Slovensko pristúpilo k postupnému uvoľňovaniu opatrení a k otváraniu hraníc. To so sebou prináša aj väčšiu mieru rizika zavlečenia ochorenia covid-19 na naše územie ako importovanú nákazu. Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa máme situáciu pod kontrolou.

„Rastúci počet potvrdených prípadov ochorenia covid-19 v ostatných dňoch je najmä dôsledkom aktívneho dohľadávania kontaktov s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov,“ zdôvodnil hlavný hygienik s tvrdí, že aktívne vyhľadávanie kontaktov pri epidemiologickom vyšetrovaní, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými osobami, naďalej intenzívne prebieha.

KORONAVÍRUS na Slovensku: Pribudlo najviac prípadov od apríla, viac než 30 infikovaných

„Zároveň sa odber klinických vzoriek na ochorenie covid-19 realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb – a preto je predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať,“ doplnil.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas
Zobraziť galériu (7)
Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V regiónoch podľa Mikasa pracujú dlhoroční a skúsení epidemiológovia, ktorí dokážu potvrdené prípady koronavírusu, respektíve ohniská nákazy veľmi rýchlo identifikovať, podchytiť a nariadiť potrebné protiepidemické opatrenia. „Bez odkladu dohľadávajú kontakty potvrdených prípadov, tie úzke dávajú do izolácie a nariaďujú im klinický odber vzoriek na laboratórnu diagnostiku ochorenia covid-19. S osobami v izolácii sú v pravidelnom kontakte, monitorujú ich zdravotný stav a kontrolujú ich,“ priblížil odborník.

Ako ďalej povedal, príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR v prípade výskytu potvrdených prípadov covidu-19 informujú o celkovej situácii samosprávy a zainteresované subjekty a spoločne ju riešia.

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Šíreniu ochorenia dokáže zabrániť aj verejnosť

„Stále je potrebné správať sa zodpovedne a dbať na účinné hygienické opatrenia, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny dištanc od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na hromadných podujatiach a podobne,“ pripomenul hygienik.

Mikas vyzdvihol aj povinnosti prevádzkovateľov obchodov, zariadení verejného stravovania a prevádzok služieb, ktorí musia zabezpečiť pri vstupe do priestorov predajne či prevádzky dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice, rovnako, aby ich zamestnanci nosili rúška a v zmysle platnej legislatívy pri výdaji jedla používali rukavice. „Rovnako musia zabezpečiť časté vetranie priestorov a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok. Na dezinfekciu musia použiť prostriedky s virucídnym účinkom,“ spresnil.

Ľudia na Novom Zélande
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

Potravinárske predajne, prevádzky zariadení verejného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov musia zabezpečiť pravidelné a účinné čistenie a dezinfekciu, ktorá sa musí vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín.

„Je dôležité dohliadať na to, aby zákazníci prevádzok, na ktorých sa nevzťahujú výnimky, nosili v ich priestoroch rúška,“ zdôraznil hygienik. Odporúča sa neprekročiť koncentráciu jeden zákazník na 10 metrov štvorcových z plochy určenej pre zákazníkov, dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre, v prípade prevádzok verejného stravovania dodržať odstup stolov od seba najmenej dva metre.

Infikovaných na Slovensku v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

„Toto všetko sú veľmi účinné kroky, ktoré ak sú dodržiavané, dokážu významne eliminovať riziko šírenia ochorenia covid-19,“ dodal Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva preto vyzýva ľudí, aby boli v čase stále prebiehajúcej pandémie koronavírusu zodpovední voči sebe a okoliu a brali situáciu vážne a dodržiavali jeho opatrenia a odporúčané postupy regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

KORONAdovolenka môže zmeniť život: Virológ varuje, relaxujeme, a pritom zabúdame na svätú trojku

Cestovanie v čase koronavírusu

Ak niekto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname menej rizikových krajín (v zozname sú: Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko), je povinný v zmysle platného opatrenia ÚVZ SR prihlásiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR. Ten mu pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na koronavírus, ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode na Slovensko.

Infikovaných na Slovensku v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

Viac o téme: SlovenskoCestovanieCovid-19TestovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu