Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Počet prípadov KORONAVÍRUSU rastie! Bratislava zavádza opatrenia: Zákaz návštev a dovolenky doma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Google Street View)

BRATISLAVA - Mesto Bratislava zavádza pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu na Slovensku viaceré opatrenia. V posledných dňoch totiž krajina i samotné hlavné mesto eviduje nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V Bratislavskom kraji pribudlo v piatok (10. 7.) osem, vo štvrtok (9. 7.) dva a v stredu (8. 7.) 11 nových prípadov.

„Vzhľadom na vývoj situácie znovu zavádzame niektoré opatrenia na ochranu obyvateľov, a to najmä seniorov,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Z prvej vlny pandémie hlavné mesto vie, že práve zariadenia pre seniorov môžu byť veľmi rýchlo najviac ohrozené pri zhoršení pandemickej situácie.

Opatrenia sa týkajú zariadení pre seniorov

„V záujme ich ochrany pristupujeme k prísnejším opatreniam u ležiacich pacientov a ťažko chorých klientov v štyroch z našich siedmich zariadení pre seniorov a od 15. júla u nich odporúčame obmedziť návštevy, rešpektujúc výnimky stanovené Úradom verejného zdravotníctva SR pre pacientov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia,“ spresnila hovorkyňa. Magistrát deklaruje, že si je vedomý vplyvu týchto opatrení, preto posilňuje komunikáciu klientov s blízkymi prostredníctvom technológií.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Bratislavská samospráva sa zamerala aj na zamestnancov zariadení pre seniorov s cestovateľskou anamnézou. V prípade, keď im po návrate zo zahraničia neumožní bezplatné testovanie na COVID-19 štát, ponúkne im túto možnosť mesto. „Zároveň ich edukujeme, aby sa vyhýbali situáciám, ktoré majú zvýšený potenciál nákazy novým koronavírusom a aby dbali na dôsledné dodržiavanie zavedených hygienických opatrení, teda nosili rúško, pravidelne si umývali ruky a dodržiavali dostatočný odstup,“ podotkla Rajčanová.

Dovolenkovať by mali doma

Prísnejšie opatrenia zavádzajú aj v úrade bratislavského magistrátu. Zamestnancom vedenie mesta neodporúča dovolenkovať mimo územia Slovenska. Tí zamestnanci magistrátu, ktorí sa vrátia z dovolenky zo zahraničia, majú nariadenú domácu izoláciu v podobe práce z domu. „Takáto domáca karanténa musí trvať minimálne sedem kalendárnych dní. Ak sa počas tohto obdobia neobjavia príznaky ochorenia COVID-19, môže sa zamestnanec vrátiť na pracovisko. Keďže aj na Slovensku máme epicentrá nákazy, odporúčame tiež sledovať aktuálne správy a vyhýbať sa lokalitám s vyšším výskytom ochorenia,“ spresnila hovorkyňa.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaZavedenieNárastPrípadyBratislavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu