Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obciam postihnutým povodňami pomôže aj vojsko: Pichne dostanú finančnú pomoc

Búrka v obci Pichne v okrese Snina strhla niekoľko osobných vozidiel a poškodila ploty a dvory rodinných domov.
Búrka v obci Pichne v okrese Snina strhla niekoľko osobných vozidiel a poškodila ploty a dvory rodinných domov. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

PICHNE - Obciam na severovýchode Slovenska, ktoré v piatok zasiahli prívalové vlny, pomôže aj vojsko. V Pichniach v okrese Snina budú vojaci z Michaloviec pomáhať čistiť koryto potoka, do obce Zubné v Humenskom okrese smeruje pontónový most. Potvrdila to riaditeľka komunikačného odboru ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Podľa jej slov má 20 vojakov a technika zo samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach pomáhať v obci Pichne pri čistení potoka. Ako sa v tejto súvislosti vyjadril vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Snine Roman Gallik, ide o koryto s hĺbkou približne 1,5 metra, ktoré je miestami zanesené do výšky dvoch tretín. Prekrytý potok zároveň slúžil ako chodník, ktorý prívalová vlna takisto zničila. "Tým, že tam boli štyri povodňové vlny, niektoré tie panely voda 'vyhodila' a poškodila zvršok, zámkovú dlažbu. Na niektorých miestach je chodník nepoužiteľný, je rozbitý," priblížil s tým, že tieto škody sú, okrem poškodených cestných komunikácií, najväčšie na obecnom majetku. Podľa jeho slov ho obec realizovala vďaka eurofondom a mal byť ešte dva roky monitorovaný a udržiavaný. Ako dodal, vojenské mechanizmy by mali byť nápomocné aj pri ukladaní jeho podkladových panelov. Všetky práce tu podľa jeho odhadov budú trvať minimálne do piatka 26. júna.

Pontónový most má z Michaloviec do obce Zubné podľa slov Kovaľ Kakaščíkovej vojsko dopraviť pomocou podvozku zo ženijného práporu v Seredi. "Čakáme na povolenie od správy ciest, pretože celý náklad, ktorý sa bude prepravovať, má 70 ton a potrebujeme mať istotu, že cesta, po ktorej pôjde, to zvládne," uviedla. Pontónový most má nahradiť most spájajúci obec s lokalitou, kde sídlia tri podnikateľské subjekty a miestna reštaurácia. Ako sa vyjadrila starostka Michaela Vasilenková, v prípade nespriechodnenia prístupovej komunikácie by boli ohrozené viaceré pracovné miesta obyvateľov obce.

V Sninskom okrese, ktorý bol zvýšením hladín vodných tokov v Prešovskom kraji postihnutý najviac, sa podľa slov Gallika situácia upokojila. V obci Pčoliné zatopilo pivnicu rodinného domu a do suterénu zariadenia pre seniorov prerazila spodná voda. V meste Snina v závere minulého týždňa (19.-21.6.) voda poškodila most na ceste tretej triedy 3889. "Bola na ňom poškodená rímsa po pravej strane, je nahnutá aj so zábradlím," opísal s tým, že situáciou sa už zaoberala aj Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Druhý stupeň povodňovej aktivity má aktuálne podľa jeho slov okrem mesta Snina vyhlásených ešte päť obcí v okrese.

Krajskí poslanci schválili finančnú pomoc pre obec Pichne

Pomoc pre obec Pichne v okrese Snina vo výške 600.000 eur schválili v pondelok prešovskí krajskí poslanci. Počas uplynulého víkendu ju postihla povodeň. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) má za vyčlenené peniaze zabezpečiť práce na poškodených cestách v obci Pichne. Finančná pomoc vo výške 600.000 eur zvýšila celkové výdavky upraveného bežného rozpočtu kraja na takmer 210 miliónov eur.

"Obec zažila ťažký víkend, a preto sme sa rozhodli hneď teraz vyčleniť prostriedky na haváriu, ktorá vznikla vplyvom povodní. Vyčlenili sme 600.000 eur na záchranné práce. Je tam prístupová cesta, ktorá je v správe SÚC PSK. Celá naša technika a ľudia od piatka (19. 6.) večera až doteraz sú k dispozícii starostovi, obyvateľom, aby likvidovali vzniknuté škody, dali do poriadku všetko, čo sa dá dať, a následne realizovali opravu poškodenej cesty," uviedol predseda PSK Milan Majerský. Vzhľadom na to, že ide o povodeň tretieho stupňa, tak po následnej dokumentácii a schválení tieto finančné prostriedky podľa jeho slov refunduje štát.

Cestári zasahovali v obci Pichne od piatka večera, keď ju zasiahla prvá prívalová vlna. Čistili odvodňovacie rigoly, demontovali prestupy a nahradili ich provizórnym prístupom k rodinným domom. "Momentálne tam máme tri čaty z cestmajsterstiev Medzilaborce, Stakčín a Humenné. Práce na čistení priekop intenzívne pokračujú," povedal riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth a doplnil, že zároveň skontrolovali stav mostov a cesty v obci.

Voda ničila všetko, čo jej prišlo do cesty

"Vyšlo nám v priemerných cenách, že bude potrebné investovať do opravy ciest a odvodňovacích prvkov približne 600.000 eur. Po tomto hrubom rozpočte nasleduje príprava podrobného rozpočtu, nákup materiálu a vyčlenenie ďalšieho personálu na tieto práce," povedal Hotváth. Ako ďalej uviedol, v súvislosti s počasím vznikajú v kraji problémy najmä s naplaveninami z polí, ktoré nie sú osiate plodinami. "Konkrétne ide o úseky Prešov - Klenov, Kapušany - Demjata a mali sme väčšiu povodeň v obci Kvačany. To nám robí najväčšie problémy, že nám zaplavuje priekopy bahno a voda nemôže odtekať," skonštatoval Horváth.

Obec Pichne v piatok postihla prívalová vlna spôsobená búrkovou činnosťou. Zničila približne kilometer hlavnej cesty, miestne komunikácie a poškodila ploty a dvory rodinných domov. Starosta obce Július Baník vyčíslil škody len na hlavnej ceste na približne 500.000 eur. Obci následne po osobnej obhliadke prisľúbili pomoc predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a podpredseda PSK Jozef Lukáč. Obec zatopilo i v nedeľu (21. 6.). Škody na obecnom majetku už voda nenapáchala, pod vodou sa opäť ocitli dvory a pivnice rodinných domov.

Viac o téme: FinanciePovodneVojskoPichne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu