Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko si môže na čas vydýchnuť: Vodné toky na celom území sú ustálené

Povodeň v obci Pichne Zobraziť galériu (3)
Povodeň v obci Pichne (Zdroj: SITA/Kancelária NR SR)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Vodné toky na celom Slovensku sú od utorňajšieho (23. 6.) večera ustálené. Na dolnom Hornáde a dolnom Laborci vodné stavy ovplyvňujú aj manipulácie na vodných stavbách. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako uviedol, vplyvom dotoku vody z tokov mali hladiny na vodných stavbách stúpajúcu tendenciu. Prognóza na stredu nepredpokladá zvyšovanie hladín vodných tokov. "Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) platí v obciach Pichne, Žipov, Zubné, Stará Lesná, Tatranská Javorina a pre hraničný tok Biela voda," povedal Bocák.

Druhý SPA platí v obciach Zborov, Bertotovce, Hrabovec, Železník, Veľká Franková, Hažlín, Varadka, Vyšný Tvarožec, Nechválova Polianka, Krajná Bystrá, Krajné Čierno, Klenová, Nižná Polianka, Osadné, Kolonica, Ondavské Matiašovce, Pčoliné, Kalná Roztoka, Kvačany, Nižný Komárnik, Olšavka, Kurima, Hostovice a v mestách Snina a Podolínec.

Hasiči odstraňujú následky včerajších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Vyhlasovanie, respektíve odvolávanie, povodňových stupňov sa môže podľa Bocáka počas dňa v závislosti od aktuálnej situácie a vykonávania zabezpečovacej práce meniť. Vyhlásené SPA budú závisieť od dĺžky vykonávania bezprostredných zabezpečovacích prác po povodniach.

Vodohospodári počas utorka vykonávali zabezpečovacie práce, odstraňovanie nánosov a zátarás z korýt vodných tokov, stabilizáciu poškodených a odplavených brehov. V týchto prácach pokračujú aj v stredu. "Okrem toho správca tokov neustále sleduje v teréne situáciu na vodných tokoch a vývoj hydrologickej situácie na povodňou zasiahnutých úsekoch," dodal Bocák.

Slovensko si môže na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook - Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Celkovo bolo za posledných 24 hodín v teréne viac ako 140  vodohospodárov, 68 kusov ťažkej techniky a použilo sa ďalších 1700 ton lomového kameňa na spevnenie brehov.

Viac o téme: PovodneSlovenskoVodné tokySlovenský vodohospodársky podnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu