Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Matovičovej vláde sa postavila ombudsmanka a koaliční poslanci: Ide o nedeľný predaj!

Mária Patakyová a Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Mária Patakyová a Igor Matovič (Zdroj: TASR/ Martin Baumann, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Mnohých obchodníkov na Slovensku po prvej vlne koronakrízy do značnej miery obmedzuje nedeľný predaj a názory sa v tomto bode rôznia ako na úrovni politických strán, tak aj na rôznych štátnych pozíciách. K téme sa teraz vyjadrila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá vládu kritizuje za udržiavanie zákazu nedeľného predaja kvôli koronavírusu.

Mária Patakyová svoje kritické slová vláde adresovala v poslednom statuse na sociálnej sieti. Podľa nej by plošné obmedzovanie nedeľného predaja malo platiť len počas núdzového stavu, ktorého koniec uplynul 13. júna úderom polnoci. "Núdzový stav vnímame ako „neštandardný“ režim fungovania štátu. Je možné nastoliť ho práve v situácii, kedy je v dôsledku šírenia pandémie nevyhnutné obmedziť niektoré základné práva a slobody," píše Patakyová.

KORONAVÍRUS Matovičovej vláde sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Verejná ochrankyňa práv)

Podľa Patakyovej by sa takéto opatrenie na ochranu života a zdravia malo uplatňovať len počas núdzového stavu. "Ak sú dôvody zachovania zákazu nedeľného predaja iné, napríklad politické, je potrebné, aby bola prijatá príslušná právna úprava," myslí si Patakyová.

Proti sú a poslanci vládnej SaS a Za ľudí

Zákaz nedeľného predaja rozhodne nie je niečim, čo vonia aj liberálom z SaS a poslancovi Jánovi Benčíkovi zo Za ľudí. Potvrdil to člen klubu Ondrej Dostál na Facebooku. "Dnes sme sa spolu s poslancami NR SR Radovan Kazda (člen OKS, poslanecký klub SaS) a Ján Benčík (poslanecký klub Za ľudí) a s jeho asistentkou Slávka Henčeková znovu obrátili na hlavného hygienika Jána Mikasa," potvrdil Dostál v statuse.

Na Mikasa sa obracajú pre možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Dostál v statuse nižšie uvádza aj trojaké dôvody, prečo je toto opatrenie podľa všetkého protiústavné. "Hlavného hygienika sme upozornili aj na problematickú právnu povahu opatrení Úradu verejného zdravotníctva ako takých, a teda na ich možnú nezákonnosť," pokračuje Dostál. Ten na Mikasa apeluje aj ohľadom negatívnych ekonomických dôsledkov.

Možnú protiústavnosť poslanci vidia vo viacerých smeroch. Dostál tvrdí, že zákaz je neodôvodnený legitímnym verejným záujmom. "Máme pochybnosti o tom, že skutočným dôvodom zákazu nedeľného maloobchodného predaja je ochrana verejného zdravia, keďže prevádzky sú povinné vykonávať dezinfekciu a preventívne opatrenia pravidelne aj počas týždňa," spresnil.

Zákaz podľa poslancov ide nad rámec rozsahu nevyhnutného na splnenie deklarovaného cieľa. "Považujeme za nepreukázaný dôvod, pre ktorý je potrebné dezinfikovať celý deň a každú nedeľu," poznamenal Dostál s tým, že ÚVZ SR nevysvetlil, prečo sa nariadenie netýka všetkých prevádzok. Rovnako si myslí, že sanitárnym dňom môže byť akýkoľvek deň v týždni. Rozhodnutie, aby tým dňom bola práve nedeľa, vnímajú poslanci ako politické dôvody.

Nedeľu ako sanitárny deň stále potrebujeme

Matovič na dnešnom brífingu hovoril aj o stálej potrebe nedeľného zákazu predaja ako formy sanitárneho dňa, kedy sa vydezinfikuje predajňa. "Ten vírus má určitú dobu, počas ktorej prežíva na obaloch potravín," argumentoval premiér. "Pozrime sa na ostatné krajiny ako Severné Macedónsko či Izrael, kde už ako keby začali surfovať na druhej vlne a nevedia to ubrzdiť dole. Áno, v Európe je tá situácia, že už je to na ústupe, ale stačí jedna malá zápalka a rozhorí sa to," povedal Matovič na dnešnom brífingu.

KORONAVÍRUS Matovičovej vláde sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Niekto si myslí, že núdzový stav znamená, že v nedeľu si môžeme ísť kúpiť teplé rožky. No jednoducho neznamená. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) si ide podľa svojho zákona o ochrane verejného zdravia. Tou súčasťou je aj priestor, aby vírus v tých potravinách 'vykapal'," povedal Matovič s tým, že ak ÚVZ usúdi, že nebude potreba nedeľného predaja, tak už bude možné nakupovať aj v nedeľu.

Epidemiológovia považovali za vhodné stanoviť sanitárny deň na nedeľu

Epidemiológom prišlo v aktuálnej situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu ako prijateľné riešenie stanoviť sanitárny deň na nedeľu. Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Celý proces sanitácie si totiž podľa úradu vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu, čo podľa neho nie je možné v bežné pracovné dni zabezpečiť.

ÚVZ SR poukázal na to, že viaceré prevádzky sú aj v obvyklej situácii počas nedele zatvorené, respektíve majú výrazne obmedzené otváracie hodiny. "V súčasnej epidemiologickej situácii je potrebné týmto postupom venovať náležitú pozornosť, ktorá zahŕňa aj zvýšenú frekvenciu sanitačného dňa. Bežne podľa prevádzkového poriadku zariadenia sa sanitačný deň vykonáva jeden raz za mesiac, eventuálne podľa charakteru práce alebo potreby aj častejšie," komentovala Račková s tým, že súčasná situácia si vyžaduje častejšiu realizáciu sanitačného dňa.

Úrad tiež pripomenul, že opatrenia pri ohrození verejného zdravia vydáva v súlade s platnou legislatívou o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na základe záverov odborného konzília. To pravidelne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu, ako aj primeranosť opatrení.

Návrh v parlamente

Podpredseda parlamentu si nevie predstaviť, že by koalícia podporila návrh novely opozičných poslancov Jána Podmanického (nezaradený) a Mariána Kéryho (Smer-SD), ktorým by sa zakázal nedeľný predaj. "Platí veto, ktoré tomuto návrhu predniesla na koaličnej rade SaS. Aj v poslaneckom klube OĽaNO sú rôzne názory na túto otázku. Nejde o zákon, ktorý by vychádzal z programového vyhlásenia vlády, čiže v tomto sa cítia naši poslanci voľnejšie, ale všetci podpísali koaličnú zmluvu. Tí, ktorí by si vedeli predstaviť podporu návrhu, rešpektujú, že dnešný stav v rámci koalície je taký, že návrh je vetovaný," dodal. Klub Smeru-SD podľa Blanára jasne deklaroval, že návrh novely podporí.

Viac o téme: VládaOmbudsmankaIgor MatovičKoronavírusNedeľný predajMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu