Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boj o pozíciu dekana jednej z fakúlt STU vrcholí

Ivan Kotuliak
Ivan Kotuliak (Zdroj: FOTO TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Niekoľkomesačný mocenský boj o pozíciu dekana Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT STU) sa opäť vyostruje. Do tejto pozície je už rok zvolený Ivan Kotuliak, no dnes to s jeho stoličkou nevyzerá dobre.

Správna rada STU prijala uznesenie, v ktorom vyzýva dekana FIIT STU Ivana Kotuliaka na odstúpenie z funkcie dekana. Ten to odmieta a považuje to za prekročenie kompetencií Správnej rady.

„Správna rada univerzity sa podľa zákona o vysokých školách venuje ekonomickým otázkam univerzity, schvaľuje plat rektora či zmeny v majetku univerzity. Zasadnutie venované situácii na jednej z fakúlt univerzity považujem za veľmi netradičné, nad rámec kompetencií správnej rady a pýtam sa, či bude odteraz štandardom zasahovanie a preverovanie fungovania jednotlivých postupov dekana na akejkoľvek fakulte v rámci STU správnou radou,“  argumentuje Kotuliak.

Podľa jeho slov k personálnym otázkam sa môže vyjadriť len Akademický senát konkrétnej fakulty, pričom senát FIIT STU má zasadať o dva týždne. Na ňom si zástupcovia akademickej obce zvolia svojich nových členov. Ten sa potom môže vyjadrovať k personálnym otázkam, tvrdí vedenie fakulty FIIT STU.

„Podľa zákona sa v aktuálnej situácii spôsobenej znefunkčnením fakultného senátu niektorými zamestnancami dekan zodpovedá akademickému senátu univerzity a na vyžiadanie aj rektorovi. Všetky kroky, ktoré dosiaľ dekan FIIT STU urobil, boli urobené v súlade so zákonom, rovnako zvolenie nového dekana bolo v súlade so všetkými predpismi. Nespokojnosť menšinovej časti zamestnancov a menšinovej časti študentov nemôže byť dôvod na uvrhnutie inštitúcie do nestability a anarchie,“ uviedla Monika Karoliová, ktorá z poverenia dekana komunikuje s verejnosťou.

Univerzita taktiež informovala o mimoriadnom zasadnutí Správnej rady STU k riešeniu situácie na FIIT STU. Na verejnom rokovaní sa osobne zúčastnil aj minister školstva Branislav Gröhling.

V uznesení, ktoré bolo prijaté pomerom hlasov: 7 za, 3 proti, 1 sa zdržal, Správna rada STU "odporúča dekanovi FIIT STU Ivanovi Kotuliakovi, aby v záujme fakulty odstúpil zo svojej funkcie, pretože nezvládol riadenie fakulty, ani riešenie vzťahov so zamestnancami a študentmi a svojim konaním poškodzuje dobré meno FIIT STU."

Miroslav Fikar - rektor STU v reakcii uviedol, že stanovisko Správnej rady vníma primárne ako signál adresovaný dekanovi FIIT. "Budem čakať na jeho oficiálnu reakciu," povedal.

 

Viac o téme: DekanSTUMilan FtáčnikIvan Kotuliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu