Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedenie FIIT STU: Slovensko.Digital nemá právomoci zasahovať do samosprávy VŠ

Na snímke zľava dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak, predseda akademického senátu STU Marián Peciar, rektor STU Miroslav Fikar, predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik
Na snímke zľava dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak, predseda akademického senátu STU Marián Peciar, rektor STU Miroslav Fikar, predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Združenie Slovensko.Digital nemá žiadne právomoci zasahovať do samosprávy vysokej školy, hodnotiť kroky vedenia vysokej školy a vyzývať členov k odstúpeniu. Uviedlo to vedenie Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave na otvorený list združenia.

V pondelok o tom informovala Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana FIIT STU Ivana Kotuliaka. Správna rada Slovensko.Digital žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a orgány STU, aby riešili situáciu na fakulte.

"Zároveň odporúčame všetkým našim členom a aj verejnosti, aby sa zdržali spolupráce s fakultou, pokým nepríde k zásadným zmenám, ktoré by zastavili rozvrat jednej z najlepších fakúlt na Slovensku," uviedli v otvorenom liste členovia Správnej rady Slovensko.Digital. Vedenie FIIT STU tvrdí, že ani minister školstva si nedovolil zasahovať do samosprávy vysokej školy. "Ale organizácia združujúca súkromné osoby vyzýva ministra otvorene k porušovaniu zákona a zasahovaniu do samosprávy vysokej školy," tvrdí vedenie fakulty.

V reakcii vedenia sa uvádza, že dekan FIIT STU bol legitímne a riadne zvolený v súlade so zákonom. "Chceme poukázať na ďalšiu akademickú slobodu, ktorú dekanovi FIIT STU priznáva zákon a síce, že práva a povinnosti, ktorými sú aj personálne otázky, sú výlučne v kompetencii dekana. Ani správna rada, ani rektor STU do tohto práva nesmie zasahovať, ani ho nejako obmedzovať," píše sa v reakcii.

Podľa vedenia FIIT STU "je nedôstojné voči celej akademickej obci, aby organizácia združujúca súkromné osoby dehonestovala prácu vedenia fakulty a snažila sa občanom podsúvať zavádzajúce a nepravdivé informácie." Slovensko.Digital vyzvalo dekana Kotuliaka a jeho najbližších spolupracovníkov na odchod, abdikáciu súčasného vedenia fakulty považujú za jedinú možnosť upokojiť situáciu. S podobnou výzvou sa na vedenie rezortu školstva obrátila aj IT Asociácia Slovenska.

Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov. Dôvodom sú nezhody s dekanom FIIT. Spory na fakulte sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU.

Viac o téme: Slovensko.DigitalFIIT STU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu