Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Správa o úmrtí exministra Ftáčnika zasiahla celé Slovensko: PRVÉ REAKCIE! Opustil nás slušný a čestný človek

Politici reagujú na úmrtie Milana Ftáčnika. Zobraziť galériu (19)
Politici reagujú na úmrtie Milana Ftáčnika. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Počas dnešného rána politickou spoločnosťou otriaslo úmrtie exministra školstva a bývalého primátora Bratislavy Milana Ftáčnika. Na jeho odchod v 64 rokoch už reagujú aj aktuálni koaliční aj opoziční politici a vysokí vládni predstavitelia.

Na odchod exministra reagovalo aj jeho bývalé pôsobisko, a síce ministerstvo školstva. "Jeho rodine a všetkým blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť," odkázal rezort.


SMUTNÁ SPRÁVA! Bývalý minister školstva Milan Ftáčnik (†64) zomrel


Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/MŠVvaŠ)

Táto správa ma ľudsky zasiahla, píše predseda NR SR Kollár

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár vyjadril ľútosť a zármutok nad úmrtím Milana Ftáčnika. Predseda parlamentu Kollár dnes v súvislosti s úmrtím bývalého ministra školstva a exprimátora Bratislavy Milana Ftáčnika poslal kondolenčný list smútiacej rodine. 

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine a blízkym. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí. V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl,“ píše sa v liste od Kollára.

Pridal sa aj súčasný minister školstva Gröhling

"S Milanom Ftáčnikom sme sa spoznali pri diskusiách k dokumentu Učiace sa Slovensko. Poznal som ho tiež ako člena správnej rady STU, kde som si ho veľmi vážil za jeho seriózny a rozumný prístup. A každý deň som ho vídal na tejto fotke na chodbe na našom ministerstve, kde máme fotografie ministrov školstva," napísal v statuse minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

Pozdrav do neba od bývalých kolegov z vlády

Ftáčnik bol spolu v prvej Dzurindovej vláde aj s exministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom, ktorý mu do neba adresoval tiež niekoľko viet.  "Poznal som ho dobre. Bol vždy seriózny, priateľský, vysoko profesionálny, múdry a ľudský. Pravý gentleman, bola s ním radosť spolupracovať," popísal ich vzťah s Ftáčnikom Kukan.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Kukan)

Pod tieto slová sa podpísal aj jeho ďalší vládny kolega a bývalý podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Mikloš)

S Ficom ich spájala SDĽ

S bývalým straníckym kolegom z čias SDĽ sa lúči už aj dnešný predseda Smeru-SD Robert Fico. "S Milanom Ftáčnikom som sa poznal od roku 1991, boli sme vtedy kolegami v Strane demokratickej ľavice. Milan zohral dôležitú úlohu aj o dekádu neskôr pri integrácii ľavicových síl na začiatku milénia, ktorého výsledkom bol vznik a etablovanie silného ľavicového subjektu SMER-u - sociálnej demokracie.(..) Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým v mene svojom, ale aj v mene poslaneckého klubu a celej strany SMER - SD. Česť tvojej pamiatke," odkázal Ftáčnikovej rodine Fico.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Aj súčasný primátor Vallo spomína na Ftáčnika

Dnes ráno zastihla smutná správa aj bratislavský magistrán. Ftáčnika si pripomínajú ako piateho ponovembrového primátora Bratislavy. "Naše pracovné cesty sa síce nestretli, ale každý, kto ho v práci pre mesto zažil, spomína na neho ako na pracovitého, slušného človeka a odborníka. Bratislava a práca pre mesto boli našim spoločným záujmom. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a blízkym!“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kondolenčná kniha bude k dispozícii pre verejnosť na bratislavskom magistráte počas budúceho týždňa denne od 9:00 – 17:00 a v piatok od 9:00 – 14:00.

Petržalka ďakuje Ftáčnikovi za odvedenú prácu

Na sociálnej sieti sa už o úmrtí Ftáčnika rozpísala aj bratislavská mestská časť Petržalka, kde bol Ftáčnik niekoľko rokov starostom. "Milan, ďakujeme za všetku tvoju prácu a všetky tie prebdené noci obetované v snahe zlepšiť našu spoločnú komunitu. S úctou a láskavou spomienkou, tvoja Petržalka," odkazujú zosnulému Ftáčnikovi.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Petržalka)

Aktuálny starosta Petržalky Ján Hrčka sa tiež pridal s kondolenciou. "Mal na veci odlišné názory ako on. Po voľbách v roku 2014 sme si veľa vecí vysvetlili a v nasledujúcom období sme mali veľmi korektný vzťah," trvdí súčasný starosta Petržalky Hrčka.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ján Hrčka)

Odkaz aj od podpredsedníčky vlády Remišovej

Na úmrtie exministra už reaguje aj vládna predstaviteľka a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). "S Milanom Ftáčnikom som viackrát spolupracovala, bol členom pracovnej skupiny na našom ministerstve. Vždy som v ňom videla slušného človeka, odborníka a konštruktívneho partnera do diskusie. Jeho rodine a blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť," popisuje Remišová.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Pridal sa aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

Odišiel sociálny demokrat telom i dušou, tvrdí Pellegrini

S úmrtím Ftáčnika sa ťažko vysporadúva aj líder opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "Odišiel múdry pedagóg, politik a hlavne úprimný človek. Milan Ftáčnik vždy presadzoval vo svojej práci sociálno-demokratické hodnoty.  V ponovembrovom období patril k tým, ktorí dokázali obhájiť a formovať idey modernej sociálnej demokracie, napriek tomu, že sa to veľmi nenosilo. Česť jeho pamiatke. Úprimnú sústrasť vyslovujem jeho rodine a blízkym," odkázal Pellegrini.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Mal som tú česť si s ním tykať, spomína Kamenický

Ftáčnika osobne poznal aj exminister financií Ladislav Kamenický, ktorý sa s ním tiež lúči. "Poznal som ho osobne a mal som tú česť si s ním tykať. (..) Viackrát som ho podporil aj pri jeho kandidatúre na primátora Bratislavy," skonštatoval Kamenický.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ladislav Kamenický)

Odišiel skvelý človek, píše exministerka kultúry Laššáková

Svojich pár viet pridala aj exministerka kultúry Pellegriniho vlády Ľubica Laššáková. "Odišiel skvelý človek, pedagóg a politik, ktorý presadzoval sociálno - demokratické hodnoty na Slovensku. (..) Úprimnú sústrasť želám jeho rodine a blízkym," píše Laššáková.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ľubica Laššáková)

Je to veľký šok, odkázal Borguľa

Ako prvý na Ftáčnikovo úmrtie upozornil poslanec Sme rodina a dlhoročný člen bratislavského zastupiteľstva Martin Borguľa. "Je to obrovský šok. Opustil nás čestný človek, priateľ, politik…. Milan, odpočívaj v pokoji," napísal Borguľa.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Martin Borguľa)

Kondolencie v statuse okamžite pridal aj podpredseda parlamentu za Smer-SD Juraj Blanár. "Bývalý minister, poslanec, primátor hlavného mesta, ale predovšetkým skvelý a múdry človek, ktorý pre Slovensko urobil veľa," napísal podpredseda NR SR Blanár.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Blanár)

Typ ľavicového politika, ktorý by mal mať v EÚ zastúpenie, myslí si Poliačik

Ftáčnikovmu úmrtiu kondoluje aj bývalý politik z Progresívneho Slovenska Martin Poliačik, ktorý hovorí, že Ftáčnika mal rád. "Vždy som ho považoval za slušného človeka a predstaviteľa toho typu ľavicového myslenia, ktorý by v modernej európskej krajine mal mať svoje zastúpenie," myslí si Poliačik.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Martin Poliačik)

Na Ftáčnika si zaspomínal aj bývalý predseda a člen Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

Správa o úmrtí exministra
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Štefunko)

V spoločnosti bude chýbať jeho prejav, spomína prezidentka

Kultivovaný prejav Milana Ftáčnika bude v slovenskej spoločnosti chýbať. Bol výraznou postavou slovenskej politiky. V reakcii na úmrtie politika Milana Ftáčnika to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Svoje názory a idey podľa slov prezidentky presadzoval vždy vecne, slušne a s rešpektom. "Takých ľudí vo verejnej službe nikdy nie je dostatok. Za prácu pre ľudí aj pre svojich študentov mu patrí vďaka," dodala. Príbuzným a blízkych vyjadruje úprimnú sústrasť.

V parlamente si ho uctili minútou ticha

Poslanci Národnej rady (NR) SR si v piatok minútou ticha pripomenuli a uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Príhovorom si ho pripomenul podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer-SD), vyzdvihol jeho prínos v oblasti slovenskej štátnosti.

Viac o téme: PoliticiPoslanciúmrtieReakcieMilan Ftáčnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu