Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O novele, ktorou sa má zaviesť nová aplikácia, bude plénum rokovať zrýchlene

Poslanci budú o novele rokovať v skrátenom legislatívnom konaní
Poslanci budú o novele rokovať v skrátenom legislatívnom konaní (Zdroj: Kancelária NR SR)

BRATISLAVA - Občania SR by mohli namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou by sa zaviedla tzv. inteligentná karanténa. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách. Poslanci budú o novele rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie by mohla podľa návrhu odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. "Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény," uvádza sa vo vládnom materiáli.

Aplikácia by mala byť poskytnutá bezodplatne. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť. Osoba, ktorá bude s takouto formou karantény súhlasiť, je povinná počas trvania nariadenej izolácie nainštalovať a používať mobilnú aplikáciu na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie.

Viac o téme: KaranténaAplikáciaInteligentnáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu