Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taxikár Robert (53) je doma po výhre nad KORONAVÍRUSOM: FOTO Mrazivá spoveď partnerky

Taxikár Robert porazil koronavírus Zobraziť galériu (3)
Taxikár Robert porazil koronavírus (Zdroj: Reprofoto/Blesk.cz, Reprofoto/CNN Prima NEWS)

PRAHA – Robert Markovič (53) je asi najznámejším českým pacientom infikovaným koronavírusom. Taxikár, ktorého covid-19 priviedol až na pokraj smrti, v utorok odišiel domov. Zo všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN), v ktorej ho liečili experimentálnym liekom remdesivir, ho prišla vyzdvihnúť celá rodina. Jeho partnerka Michaela dokonca poskytla rozhovor.

Prípad pražského taxikára Roberta je v Česku zlomový, pretože ako jediný pacient s covid-19 dostal experimentálny liek remdesivir. V nemocnici strávil skoro dva mesiace, no pred ôsmimi týždňami to s ním nevyzeralo dobre – bojoval o život.

Súvisiace: Skvelá správa! Vyliečený taxikár Robert (53) ide domov: FOTO Koronavírus ho priviedol až na pokraj smrti

Situácia bola o to ťažšia, že s koronavírusovou infekciou zápasila celá rodina. A Michaela pre CNN Prima NEWS priznala, že sa obávala, či to Robert vôbec zvládne. „Bolo to najhoršie. Muž ležal v nemocnici, bojoval o život. My sme vrátane sestry a dvoch neterí boli pozitívne. Tiež jeho syn. Všetko sa to na nás zosypalo. Bála som sa, že to vzdá, že umrie,“ povedala.

Michaela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/CNN Prima NEWS)

Našťastie, dnes sú všetci zdraví a spoločne sa vracajú do normálneho života. „Nemohla som sa dočkať. Čakali sme na ten moment, keď si pre neho takto pôjdeme a odvezieme si ho domov,“ zverila sa Michaela.  

Lekár Michal Šotola z I. kliniky tuberkulózy a respiračných chorôb 1. LF UK a VFN uviedol, že pacienta čaká pomerne náročná rehabilitácia. „Bude sa znova učiť pohybovať po byte, čaká ho liečba pomerne rozsiahlych rán a bude potrebné sledovať i jeho nález na pľúcach,“ vysvetlil doktor. „Boj sa ešte neskončil a plne si to uvedomujem,“ poznamenal Markovič. K práci taxikára sa už ale vrátiť nechce. Zvažuje ponuku od firmy, ktorá rozváža medzi nemocnicami krv.

Experimentálny liek remdesivir

Robert ležal niekoľko týždňov pripojený na ECMO – mimotelový obeh. Jeho stav sa postupne zlepšoval, 24. marca začal dostávať experimentálny liek remdesivir, ktorý vyvinula americká firma Gilead Sciences.

Každý deň po dobu desať dní dostal jednu dávku infúziou, doktori pod vedením Martina Balíka ho postupne odpojili od mimotelového obehu a nakoniec aj od umelej pľúcnej ventilácie. Pomaly potom začal komunikovať, tiež sa už dokázal posadiť.

Remdesivir podáva VFN už aj ďalšiemu pacientovi, jedného lieči aj Fakultná nemocnica v Motole. Do testovania liekov v Česku sú zapojené aj Nemocnica Na Bulovke a Fakultná nemocnica u sv. Anny v Brne. Nijaký z liekov na covid-19 nie je oficiálne schválený, všetko to sú experimentálne lieky. Lekári tiež testujú možnosť pacientov s covid-19 liečiť krvnou plazmou od uzdravených.

Viac o téme: ČeskoNemocnicaTaxikárLiečbaCOVID-19KoronavírusRemdesivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu