Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slováci, majte sa na pozore: ÚPV varuje ľudí pred kúpou ochranných pomôcok z internetu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Úrad priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici varuje občanov, aby boli v období koronakrízy obzvlášť ostražití pri nákupe ochranných prostriedkov z internetu. Informovala o tom Erika Presperínová z ÚPV SR.

"ÚPV SR, ktorý je gestorom medzirezortnej komisie pre koordináciu spolupráce v oblasti boja proti falšovaniu a autorskému pirátstvu, upozorňuje verejné inštitúcie, ale najmä občanov, aby boli v tomto období obzvlášť opatrní najmä pri nákupe z internetu. Falšovaný tovar nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany. Upozornenie o zvýšenej kriminalite vydal aj európsky policajný úrad Europol, ktorý registruje nárast podvodov, krádeží a falšovania. Predmetom falšovania sa stávajú i samotné certifikáty osvedčujúce účinnosť či neškodnosť daných výrobkov," zdôraznila Presperínová.

Ide najmä o on-line nákupy rúšok, respirátorov, testov na zistenie prítomnosti nového koronavírusu v tele, latexových rukavíc, dezinfekčných gélov na báze alkoholu, mydiel, ale tiež farmaceutických výrobkov, antivirotík, antimalarík, vitamínov a doplnkov výživy. "V apríli bola na základe spolupráce bezpečnostných agentúr odhalená sieť predajcov falošných tvárových masiek v hodnote 15 miliónov eur, ktoré objednávali zdravotnícke zariadenia," konštatovala Presperínová.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Obdobie boja s pandémiou nového koronavírusu je poznačené deficitom farmaceutických a zdravotníckych výrobkov i ochranných prostriedkov na svetových trhoch. Krajiny zápasia s nedostatkom rúšok, respirátorov, ochranných oblekov či dezinfekčných prostriedkov. Ich nedostatok spojený s nárastom cien spomínaných komodít sa stal živnou pôdou pre rapídny nárast obchodu s falšovaným tovarom v danej oblasti.

"Napriek tomu, že väčšina falšovaných výrobkov aj v tomto prípade pochádza z Číny a Indie, dnes už neplatí, že takýto tovar prezradí iba podozrivo nízka cena. Spotrebiteľ by mal preto využívať len osvedčené internetové obchody, prípadne kamenné predajne," pripomenula Presperínová.

Viac o téme: Internet KoronavírusOchranné pomôckyÚPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu