Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Košický kraj začal testovať zamestnancov zariadení sociálnych služieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Košický samosprávny kraj začal testovať na nový koronavírus zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. V pondelok testovali 164 zamestnancov zariadení Jasanima a Subsidium v Rožňave. V priebehu najbližších dní to bude celkovo 1200 zamestnancov, informoval Úrad KSK.

"Testovanie realizujeme PCR testami, ktoré sú najpresnejšie, pretože testujú prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v organizme. Ostatné testy vrátane rýchlotestov vedia zachytiť iba prítomnosť protilátok, ktoré má vytvorené človek, ktorý už prekonal vírus. Z tohto pohľadu sú v danej fáze prevencie PCR testy spoľahlivejšie," informoval predseda KSK Rastislav Trnka. Vzorky na diagnostické testy odoberajú z nosa a hrdla.

Po Rožňave v utorok (28. 4.) otestujú personál zariadení Harmonia a Lidwina v Strážskom, kde dokopy pracuje 142 zamestnancov. "Keďže klienti našich domovov sociálnych služieb nevychádzajú mimo areál zariadení a neprijímame ani nových klientov, testujeme zatiaľ zamestnancov, ktorí majú kontakt s externým prostredím. V prípade, ak sa u niektorého zamestnanca potvrdí nový koronavírus, testovaním prejdú aj všetci klienti. Každé zariadenie má pripravené izolačné izby, kde budú presunutí klienti s ochorením. Okrem toho máme vyčlenené aj dve prázdne zariadenia sociálnych služieb, ktoré môžu slúžiť na karanténne účely," dodal Trnka.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Testovanie realizuje kraj v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (LF UPJŠ), ktorá bude odobratý biologický materiál vyhodnocovať. V priebehu tohto týždňa vie KSK takto otestovať približne 300 ľudí, časom by sa počet testovaní mal zvyšovať.  KSK je zriaďovateľom 13 zariadení sociálnych služieb s kapacitou pre 1800 klientov, pracuje v nich 1200 zamestnancov. Úrad kraja informoval, že opatrenia v tejto najrizikovejšej skupine ľudí začal prijímať skôr ako štát a niektoré opatrenia sú omnoho prísnejšie ako tie nariadené z národnej úrovne.

Ako prvé kraj zakázal návštevy vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb a nariadil sprísnený hygienicko-epidemiologický režim. Pozastavil poskytovanie ambulantných a týždenných foriem pobytu, ako aj prijímanie nových klientov. Pre každé zariadenie sociálnych služieb bol vypracovaný krízový plán pre prípad výskytu nákazy. Zamestnanci v týchto zariadeniach sa striedajú v tzv. pracovných tímoch. Ak by sa ochorenie COVID–19 potvrdilo u niektorého zamestnanca, k dispozícii bude ďalší tím, ktorý bude schopný postarať sa o klientov.

Keďže v súčasnosti nie sú poskytované ambulantné a týždenné formy pobytu, DOMKO v Košiciach a Anima v Michalovciach sú aktuálne prázdne. V prípade, ak by sa nový koronavírus vyskytol v niektorom zo sociálnych zariadení, tieto budovy budú slúžiť na karanténne účely.

Viac o téme: OpatreniaTestovanieKošiceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu